FabLittleBag za odgovorno odlaganje higijenskih proizvoda

Nov način smanjenja opterećenosti kanalizacijskog sustava odbačenim higijenskim predmetima

Plastično onečišćenje oceana danas je jedan od glavnih globalnih problema. No, osim plastičnog otpada i opušaka cigareta, morske plaže onečišćuju i neodgovorno odbačeni higijenski predmeti poput tampona i higijenskih uložaka. Jedna mala vrećica – FabLittleBag, može promijeniti trenutno neodgovorno gospodarenje higijenskim otpadom, održavajući kanalizacijske cijevi prohodnima i sprječavajući daljnje onečišćenje mora i oceana ovom vrstom otpada.

Neodgovorno bacanje higijenskih proizvoda

Prema procjeni, dnevno se niz odvode u prosjeku baci oko 2,5 milijuna tampona, 1,4 milijuna higijenskih uložaka i 700.000 dnevnih higijenskih uložaka. Sve navedeno začepljuje kanalizacijske odvode, uzrokujući prelijevanje kanalizacijskih voda s iskorištenim higijenskim proizvodima u okolišne vodene sustave. Naposljetku, isti otpad može završiti u moru, gdje su mu za razgradnju potrebne stotine godina.

Martha Silcott, osnivačica tvrtke FabLittleBag, u svojim medijskim istupima detaljnije govori o partnerstvu s britanskom PHS Grupom, specijaliziranom za distribuciju proizvoda za osobnu higijenu te održavanje stambenih i poslovnih prostora. Ovim se partnerstvom, naime, nastoji pronaći rješenje za okolišne probleme povezane s odlaganjem sanitarnog otpada.

„Proces kojim se sprječava da sanitarni otpad dospije na odlagališta ili u oceane, već se pretvara u alternativno gorivo za elektrane, mi nazivamo energijom mjesečnice“, objašnjava Silcott. „Mnoge žene nemaju ideju koliko njihovi iskorišteni tamponi i higijenski ulošci mogu negativno utjecati na okoliš. Jedan od načina poticanja žena na pravilno odlaganje higijenskog otpada je da im se osiguraju proizvodi koji se lako i jednostavno koriste i odlažu. Do sada u tom području nije bilo puno inovacija, a njegovo bacanje u kanalizacijske odvode vrlo je neuredan i ekološki neodrživ proces“, rekla je Silcott.

Jednostavan dizajn omogućuje laku i široku primjenu

FabLittleBag ima pomno patentirani dizajn, točnije može se otvoriti i zatvoriti samo jednom rukom te sprječava curenje i širenje mirisa sadržaja, nastajanje mrlja te onemogućuje lijepljenje ovakve vrste otpada na strane i poklopce spremnika za njihovo odlaganje.

Tvrdi se da ekološke FabLittleBagove vrećice za odlaganje iskorištenih higijenskih proizvoda učinkovito djeluju na sprječavanje prakse njihovog bacanja niz odvode. Prema rezultatima testiranja objavljenih na internetskoj stranici Mumsnet i provedenih pod pokroviteljstvom tvrtke Anglian Water, 97 % žena koje su ranije neodgovorno bacale higijenske uloške i tampone niz odvode, počele su ih redovito sakupljati u FabLittleBag vrećicama nakon samo mjesec dana korištenja [pogledajte video].

Nadalje, u tvrtki PHS Group tvrde kako će osigurati dovoljnu količinu ovih vrećica kako bi ženama, ali i tvrtkama koje se bave prikupljanjem otpada, olakšao odlaganje sanitarnog otpada na ekološki odgovoran način.

Paul Doble, glavni komercijalni direktor tvrtke PSH Group rekao je kako „pomažući tvrtkama da svojim klijentima osiguraju prave proizvode, također mogu pomoći pri podizanju njihove ekološke osviještenosti te smanjiti troškove zbrinjavanja otpada.“

Patentirani LifeCycle proces

„Prednost FabLittleBag vrećica je dvostruka. Prvo, sprječavaju nastajanje čepova u cijevima i ostalim dijelovima kanalizacijskog odvodnog sustava, što predstavlja značajne troškove održavanja, kao i problem za naknadnu obradu otpadnih komunalnih voda. I drugo, sprječavaju da ovakvi otpadni tokovi onečiste mora i oceane. Zahvaljujući našem patentiranom LifeCycle procesu, također smo u mogućnosti držati ovu vrstu otpadnog toka daleko od odlagališta“, dodaje Doble.

Pored navedenih vrsta higijenskih proizvoda, pelene i proizvodi za inkontinenciju također su tradicionalno problematični za odlaganje, pa je PHS Group pokrenuo i patentirao svoj LifeCycle proces – prvi kojim se ova vrsta otpada u Ujedinjenom Kraljevstvu zbrinjava na ekonomski učinkovit način i to na industrijskoj razini.

Ovim procesom se svi navedeni visoko upijajući higijenski proizvodi prevode u gorivo iz otpada (RDF -  Refuse Derived Fuel), kojim se zatim opskrbljuje alternativno energetsko tržište u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi. RDF se obično suspaljuje u određenom udjelu s ostalim konvencionalnim gorivima za proizvodnju električne energije i toplinske energije, bilo za lokalne ili nacionalne elektroenergetske sustave, ili potrebe pojedinačnih tvrtki.

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Maleziji pronađena „reciklirana“ britanska plastika

Plastični otpad iz Ujedinjenog Kraljevstva namijenjen za recikliranje navodno je ranije ovog mjeseca pronađen na nekoliko lokacija diljem ove jugoistočne azijske države, javlja Telegraph.

Plastične boce kao sredstvo plaćanja parkinga

Kako bi svoje korisnike potaknuli na recikliranje, jedno od gradskih parkirališta u britanskom Leedsu građanima za svaku donesenu plastičnu nudi bocu voucher u vrijednosti 20 penija koji mogu iskoristiti prilikom plaćanja parkinga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER