Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Suvremeno, ekološki prihvatljivo i s mogućnošću brojnih primjena!

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

Vraćanje vrijednosti odbačenoj plastici

Cilj nizozemske startup tvrtke Plasticiet je stvoriti „nešto vrijedno“ od reciklirane plastike za korištenje u dizajnu interijera i namještaja. Tvrtku Plasticiet sa sjedištem u Rotterdamu osnovali su dizajneri Marten van Middelkoop i Joost Dingemans.

Koristeći recikliranu plastiku prikupljenu i obrađenu u suradnji s tvrtkama koje se bave recikliranjem diljem Nizozemske, Plasticiet proizvodi tanke listove od plastičnog materijala koje su izgledom slične umjetno napravljenoj mješavini kamena kao što je terrazzo.

BLACKSTAR / Fotografija: Plasticiet

„Želimo stvoriti nešto vrijedno, nešto što će trajati te što je proizvedeno iz lokalnog otpada i samim time održivo“, rekao je dizajnerski dvojac. „ I tako nam je sinula ideja o proizvodnji listova koji se mogu koristiti kao građevinski materijal za sve namjene.“

Tanki listovi napravljeni su od komada obojene plastike različitih veličina kako bi se dobili različiti efekti, a trenutno se proizvode listovi površine 80 puta 80 centimetara, s tim da dizajneri rade i na izradi listova većih dimenzija.

„Inspirirani čvrstoćom i uzorcima mramora i granita, kreirali smo izdržljiv, ali i oku ugodan materijal te smatramo da na plastiku treba gledati kao na nevjerojatan i dragocjen materijal, što ona zapravo i je“, rekli su dizajneri za Dezeen.

„Krajnji izgled našeg materijala ovisi o svojstvima plastičnog otpada kojeg upotrebljavamo. Neki plastični polimeri su u rastopljenom stanju vrlo kruti te kao takvi svojstvima i izgledom teže ka granitu ili terrazzu, dok su pak drugi, fluidniji u rastopljenom stanju idealni za postizanje mramornog izgleda“, objasnili su dizajneri.

GREYISH / Fotografija: Plasticiet

Plasticiet je nedavno izradio osam metara dugačku portu za Biennale Interieur 2018. godine, koji se održao u Kortrijku (Belgija).

Osnivači su također osmislili i izradili niz apstraktnih predmeta nalik namještaju za isti, gore navedeni događaj, kako bi demonstrirali i ostale potencijalne primjene ovakvog plastičnog materijala.

Suradnjom s velikim kompanijama do komercijalizacije

Dingemans i van Middelkoop upoznali su se za vrijeme studiranja na Willem de Kooning akademiji. Ove godine su nakon dvogodišnjeg razvojnog razdoblja pokrenuli Plasticiet.

Ideju za osnivanje tvrtke dobili su 2016. godine nakon izleta u Mumbai, gdje su vidjeli kako se u procesu spašavanja od prekomjernih količina plastike razvila prava industrija izgradnje koliba. Svoje proizvode započeli su razvijati ručno, koristeći željezni toster za istovremeno rastapanje različitih dijelova reciklirane plastike.

AUTUMN / Fotografija: Plasticiet

„Mnogo se priča o ponovnoj upotrebi odbačene i reciklirane plastike, no jako je malo projekata koji po pitanju toga zaista i djeluju te su tako izvor recikliranog materijala drugima“, rekli su dizajneri.

„Voljeli bismo surađivati s  velikom kompanijom kao što je, na primjer, IKEA, koja može napraviti veliki pomak u ovom području djelovanja. I bitno je naglasiti da recikliranje plastike ne bi trebao biti velik problem, to je nešto što se može postići predstavljanjem što većem broju ljudi.“

Sve veći broj mladih dizajnera usredotočeno je na nalaženje novih namjena za otpadnu plastiku, a IKEA je među kompanijama koje su se nedavno obvezale na prestanak proizvodnje i prodaje jednokratne plastike.

BLIZZARD / Fotografija: Plasticiet

U veljači ove godine, brojni dizajneri u izjavi za Dezeen istaknuli su kako će reciklirana plastika „uskoro biti jedini izbor“ za proizvode.

Međutim, kustos Istanbul Bienniala 2018. godine Jan Boelen rastuću upotrebu reciklirane plastike u dizajnu smatra „gluparijom“, rekavši kako to samo doprinosi ovisnosti o materijalima dobivenim na bazi fosilnih goriva te da bi se dizajneri trebali usredotočiti na korištenje bioplastike dobivene iz čisto prirodnih materijala.

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Gumeni“ beton podnosi udare bez pucanja

Zgrade koje se grade za vojne potrebe i potrebe zaštite civila trebaju biti posebno izdržljive. Imajući to u vidu, rusko Dalekoistočno federalno sveučilište u Vladivostoku nedavno je razvilo novi oblik betona koji je daleko otporniji na pucanje od uobičajenih vrsta.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Održiva arhitektura i 3D pisači

Poznato je da čitave kuće mogu biti izgrađene tehnologijom 3D ispisa, a jedna nizozemska startup tvrtka koristi ovu tehnologiju uz pomoć europske kohezijske politike te stvara održiva rješenja za građevinsku industriju.

Kako poboljšati dizajn ambalaže i povećati reciklažu?

Europska federacija za gospodarenje otpadom i usluge zaštite okoliša (FEAD) pripremila je listu glavnih zahtjeva koji se tiču dizajna proizvoda, zahtjeva tržišta i trenutne tehnologije, a koji će se uzeti u obzir pri razmatranju osnovnih zahtjeva za ambalažom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER