Zavjesa s bioreaktorom pretvara CO2 iz zraka u bioplastiku

„Urbanom zavjesom“ protiv klimatskih promjena

EcoLogic Studio za arhitekturu i dizajn sa sjedištem u Londonu predstavio je novitet na tržištu obnovljivih materijala u obliku „urbane zavjese“ koja putem sadržanog bioreaktora pretvara CO2 u bioplastiku

Moduli zavjesa kao fotobioreaktori

Porast emisija ugljikovog dioksida (CO2) i nakupljanje nerazgradive plastike u okolišu dovode do ekološke krize, a u borbi protiv klimatskih promjena i najmanje promjene bitne su za daljnji napredak. Kako bi dali svoj doprinos u traženju rješenja za sprječavanje globalnih klimatskih promjena, londonski arhitektonsko-dizajnerski studio EcoLogicStudio razvio je tzv. „urbanu zavjesu“, službenog naziva Photo.Synth.Etica. „Urbana zavjesa“ razvijena je u suradnji s inicijativom Europske unije Climate-KIC, usmjerenom na inovacije za prilagodbu klimatskim promjenama.

© NAARO

Zavjesa je trenutno izložena na fasadi konferencijske dvorane Printworks unutar Dublinskog dvorca, a čini ju 16 modula veličine 2x7 metara, koji dnevno uhvate i pohrane oko kilogram CO2-a, što je ekvivalent količini koju dnevno pohrani 20 stabala.

© NAARO

Svaki modul funkcionira kao pojedinačni fotobioreaktor, odnosno kao „digitalno dizajniran i prilagođen bioplastični spremnik” sa sadržanim mikroalgama, čiji je cilj osigurati što efikasniju dopremu svjetlosti do površine stanica mikroalgi radi provođenja procesa fotosinteze. Glavna prednost ovakvog uzgoja mikroalgi je korištenje CO2 kao izvora ugljika što osigurava jeftiniju proizvodnju, a ujedno se i uklanja CO2 koji kao staklenički plin predstavlja veliki ekološki problem.

© NAARO

Sam postupak sastoji se od uvođenja okolnog zraka na donjem dijelu zavjese, čime se mjehurići zraka provode prema vrhu kroz vodeni medij unutar bioplastičnog fotobioreaktora. CO2 i ostale onečišćujuće tvari ostaju zarobljene u algama, koje ih koriste kao izvor ugljika za proizvodnju biomase. Nastala biomasa se može sakupljati i koristiti u proizvodnji bioplastike, koja se koristi kao glavni građevinski materijal samih fotobioreaktora. Na vrhu svakog modula dolazi do oslobađanja filitriranog zraka natrag u atmosferu.

© NAARO

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Mladi za klimu – globalni štrajk 24. svibnja

Učenice i učenici iz Hrvatske priključuju se drugom globalnom štrajku mladih za klimu i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže. Prosvjed Mladi za klimu se održava u petak 24. svibnja i kreće sa zagrebačkog Europskog trga u 14:30 sati.

Pet geoinženjerskih rješenja predloženih za borbu protiv klimatskih promjena

Prošlotjedno izvješće UN-a osvijetlilo je geoinženjerstvo, disciplinu koja predlaže provođenje većih intervencija za suzbijanje globalnog zatopljenja, a u nastavku donosimo pet predloženih geoinženjerskih rješenja za izbjegavanje potpune katastrofe klimatskih promjena.

Mladi ponovno prosvjeduju za klimu

Učenici iz nekoliko hrvatskih gradova pridružili su se dana 15. ožujka prosvjedu Global Climate Strike For Future na kojem je sudjelovalo preko 1,5 milijuna mladih širom svijeta. Prosvjedi su se toga dana održali u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru, a tjedan dana kasnije i u Rijeci. Zagrebački učenici ponovno pozivaju mlade, ali i starije generacije da im se pridruže u novom prosvjedu za klimu koji će se održati u petak 29. ožujka.

15.3.2019. Globalni štrajk učenika za klimu

Zagrebački Europski trg je mjesto koje će u petak 15. ožujka po prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Učenici zagrebačkih škola okupit će se i krenuti u borbu za klimu zajedno s mladima iz cijelog svijeta, a predvodi ih 17-godišnja Laura Skala, javlja portal Srednja.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER