Zavjesa s bioreaktorom pretvara CO2 iz zraka u bioplastiku

„Urbanom zavjesom“ protiv klimatskih promjena

EcoLogic Studio za arhitekturu i dizajn sa sjedištem u Londonu predstavio je novitet na tržištu obnovljivih materijala u obliku „urbane zavjese“ koja putem sadržanog bioreaktora pretvara CO2 u bioplastiku

Moduli zavjesa kao fotobioreaktori

Porast emisija ugljikovog dioksida (CO2) i nakupljanje nerazgradive plastike u okolišu dovode do ekološke krize, a u borbi protiv klimatskih promjena i najmanje promjene bitne su za daljnji napredak. Kako bi dali svoj doprinos u traženju rješenja za sprječavanje globalnih klimatskih promjena, londonski arhitektonsko-dizajnerski studio EcoLogicStudio razvio je tzv. „urbanu zavjesu“, službenog naziva Photo.Synth.Etica. „Urbana zavjesa“ razvijena je u suradnji s inicijativom Europske unije Climate-KIC, usmjerenom na inovacije za prilagodbu klimatskim promjenama.

© NAARO

Zavjesa je trenutno izložena na fasadi konferencijske dvorane Printworks unutar Dublinskog dvorca, a čini ju 16 modula veličine 2x7 metara, koji dnevno uhvate i pohrane oko kilogram CO2-a, što je ekvivalent količini koju dnevno pohrani 20 stabala.

© NAARO

Svaki modul funkcionira kao pojedinačni fotobioreaktor, odnosno kao „digitalno dizajniran i prilagođen bioplastični spremnik” sa sadržanim mikroalgama, čiji je cilj osigurati što efikasniju dopremu svjetlosti do površine stanica mikroalgi radi provođenja procesa fotosinteze. Glavna prednost ovakvog uzgoja mikroalgi je korištenje CO2 kao izvora ugljika što osigurava jeftiniju proizvodnju, a ujedno se i uklanja CO2 koji kao staklenički plin predstavlja veliki ekološki problem.

© NAARO

Sam postupak sastoji se od uvođenja okolnog zraka na donjem dijelu zavjese, čime se mjehurići zraka provode prema vrhu kroz vodeni medij unutar bioplastičnog fotobioreaktora. CO2 i ostale onečišćujuće tvari ostaju zarobljene u algama, koje ih koriste kao izvor ugljika za proizvodnju biomase. Nastala biomasa se može sakupljati i koristiti u proizvodnji bioplastike, koja se koristi kao glavni građevinski materijal samih fotobioreaktora. Na vrhu svakog modula dolazi do oslobađanja filitriranog zraka natrag u atmosferu.

© NAARO

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Koštice maslina i avokada kao izvor bioplastike

Nova, zanimljiva te potpuno slučajna i neočekivana otkrića pretvorbe bioplastike iz koštica voća zasebno su urodila plodom na dva različita dijela svijeta. Mogućnost pretvaranja ostataka voća u plastiku uvelike bi mogla smanjiti količine plastičnog otpada i štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi.

Pet geoinženjerskih rješenja predloženih za borbu protiv klimatskih promjena

Prošlotjedno izvješće UN-a osvijetlilo je geoinženjerstvo, disciplinu koja predlaže provođenje većih intervencija za suzbijanje globalnog zatopljenja, a u nastavku donosimo pet predloženih geoinženjerskih rješenja za izbjegavanje potpune katastrofe klimatskih promjena.

Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

Otvorene su prijave za EIT Climate KIC Accelerator

EIT Climate-KIC Accelerator kao jedini akceleratorski program EU-a usmjeren na utjecaj klime CleanTech komercijalizacijom dolazi u Hrvatsku. To je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a u Hrvatskoj će ga provoditi EIT Climate-KIC Hub Croatia, konzorcij koji čini osam organizacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER