Zavjesa s bioreaktorom pretvara CO2 iz zraka u bioplastiku

„Urbanom zavjesom“ protiv klimatskih promjena

EcoLogic Studio za arhitekturu i dizajn sa sjedištem u Londonu predstavio je novitet na tržištu obnovljivih materijala u obliku „urbane zavjese“ koja putem sadržanog bioreaktora pretvara CO2 u bioplastiku

Moduli zavjesa kao fotobioreaktori

Porast emisija ugljikovog dioksida (CO2) i nakupljanje nerazgradive plastike u okolišu dovode do ekološke krize, a u borbi protiv klimatskih promjena i najmanje promjene bitne su za daljnji napredak. Kako bi dali svoj doprinos u traženju rješenja za sprječavanje globalnih klimatskih promjena, londonski arhitektonsko-dizajnerski studio EcoLogicStudio razvio je tzv. „urbanu zavjesu“, službenog naziva Photo.Synth.Etica. „Urbana zavjesa“ razvijena je u suradnji s inicijativom Europske unije Climate-KIC, usmjerenom na inovacije za prilagodbu klimatskim promjenama.

© NAARO

Zavjesa je trenutno izložena na fasadi konferencijske dvorane Printworks unutar Dublinskog dvorca, a čini ju 16 modula veličine 2x7 metara, koji dnevno uhvate i pohrane oko kilogram CO2-a, što je ekvivalent količini koju dnevno pohrani 20 stabala.

© NAARO

Svaki modul funkcionira kao pojedinačni fotobioreaktor, odnosno kao „digitalno dizajniran i prilagođen bioplastični spremnik” sa sadržanim mikroalgama, čiji je cilj osigurati što efikasniju dopremu svjetlosti do površine stanica mikroalgi radi provođenja procesa fotosinteze. Glavna prednost ovakvog uzgoja mikroalgi je korištenje CO2 kao izvora ugljika što osigurava jeftiniju proizvodnju, a ujedno se i uklanja CO2 koji kao staklenički plin predstavlja veliki ekološki problem.

© NAARO

Sam postupak sastoji se od uvođenja okolnog zraka na donjem dijelu zavjese, čime se mjehurići zraka provode prema vrhu kroz vodeni medij unutar bioplastičnog fotobioreaktora. CO2 i ostale onečišćujuće tvari ostaju zarobljene u algama, koje ih koriste kao izvor ugljika za proizvodnju biomase. Nastala biomasa se može sakupljati i koristiti u proizvodnji bioplastike, koja se koristi kao glavni građevinski materijal samih fotobioreaktora. Na vrhu svakog modula dolazi do oslobađanja filitriranog zraka natrag u atmosferu.

© NAARO

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Iskorištavanje otpadne topline elektroničkih uređaja pomoću nano-filma

Elektronički uređaji prilikom rada oslobađaju značajnu količinu topline koja predstavlja nepovratno izgubljenu energiju. No, tim kalifornijskih istraživača pozabavio se time i osmislio način kako tu otpadnu toplinu ponovno iskoristiti i tako smanjiti gubitak energije.

Pet geoinženjerskih rješenja predloženih za borbu protiv klimatskih promjena

Prošlotjedno izvješće UN-a osvijetlilo je geoinženjerstvo, disciplinu koja predlaže provođenje većih intervencija za suzbijanje globalnog zatopljenja, a u nastavku donosimo pet predloženih geoinženjerskih rješenja za izbjegavanje potpune katastrofe klimatskih promjena.

Neodoljive LEGO kocke odsad će biti i ekološki prihvatljive

Danski proizvođač igračaka LEGO svjestan je potrebe zadovoljavanja rastućih zahtjeva suvremenog potrošača, novih zahtjeva kvalitete i pouzdanosti, ali i ekološke prihvatljivosti. Budući da su kocke plastične, utjecaj njihove proizvodnje i odlaganja ima značajan utjecaj na okoliš. Sve to potaknulo je menadžment kompanije na ispitivanje novih metoda dobivanja jednako kvalitetnog materijala za kocke, ali s manjim utjecajem na okoliš, kako same metode proizvodnje tako i krajnjeg proizvoda.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER