Braća blizanci pretvaraju organski otpad u biorazgradivu plastiku

Biopolimeri

Cijeli ciklus proizvodnje bioplastike sastoji se u tome da se organski otpad razgrađuje u sirovinu putem bakterija koje konzumiraju otpad pritom ga pretvarajući u polihidroksialkanoat (PHA), koji se zatim suši i obrađuje u proizvod nalik smoli.

Svima je dobro poznato da plastika predstavlja veliki problem suvremenog svijeta, koji mnogi pokušavaju riješiti. Među njima su i braća blizanci iz Kalifornije, Jeff i Dane Anderson, osnivači tvrtke Full Cycle Bioplastics za proizvodnju potpuno biorazgradive plastike. Braća Anderson nisu prvi koji se time bave, no razlika je u tome što koriste jeftin i lako dostupan organski otpad kako bi proizveli bioplastiku.

 

Kuhinjski otpad, onečišćeni papir ili karton, kao i poljoprivredni nusproizvodi postaju kompostabilna plastika u procesu punog ciklusa nastajanja bioplastike.

 

„Možemo koristiti bilo koji organski otpad kako bi stvorili plastičnu masu poznatu kao polihidroksialkanoat (PHA)“, izjavio je Jeff Anderson za Uproxx. „Ako takva bioplastika ikada dospije u ocean, tada djeluje kao riblja hrana ili hrana za bakterije te nema toksičnih učinaka.“

 

Cijeli ciklus proizvodnje bioplastike sastoji se u tome da se organski otpad razgrađuje u sirovinu putem bakterija koje konzumiraju otpad pritom ga pretvarajući u PHA. Polihidroksialkanoat se zatim suši i obrađuje u proizvod nalik smoli. Braća Anderson tvrde kako bi se bioplastični materijali mogli koristiti za proizvodnju torbi, raznih spremnika, posuda, boca za vodu ili boca za šampon.

„Izvrsno je što se bioplastika nakon uporabe može vratiti natrag u proces te se na taj način dobije nova bioplastika,“ kaže Dane Anderson. „Međutim, čak ako se proizvod od bioplastičnih materijala odloži u prirodi, neće imati negativan utjecaj na okoliš s obzirom da je u potpunosti biorazgradiv.“

 

Jedan od razloga zašto bioplastika još uvijek nije toliko prisutna u svijetu je trošak njene proizvodnje, ali braća Anderson tvrde kako se korištenjem njihove tehnologije troškovi proizvodnje mogu znatno smanjiti. Za to im nije potrebno zemljište za uzgoj usjeva, kao ni korištenje genetski modificiranih bakterije.

 

Plastičnog se otpada možda nikada nećemo moći u potpunosti riješiti, jer su svugdje oko nas predmeti proizvedeni od materijala koji onečišćuju naš planet. No, braća Anderson su sigurni da njihova bioplastika može poslužiti kao izravna zamjena – daleko bolja za naš planet.

VEZANE VIJESTI

Škrlec: Više novaca za kružnu ekonomiju nakon 2020.

Kružna ekonomija je iznimna prilika za transformaciju trenutnog neodrživog linearnog ekonomskog modela "uzmi, iskoristi, baci” u kružni model postavljen na temeljima održivog razvoja koji doprinosi dugotrajnom očuvanju vrijednosti proizvoda, materijala i sirovina te svođenje stvaranja otpada na najmanju moguću mjeru.  ​

Bakterijska pretvorba kanalizacijskog otpada u čistu energiju

Purpurne fotosintetske bakterije, koje koriste svjetlosnu energiju za sintezu organskih spojeva, prilikom stimulacije električnom energijom mogu oporaviti gotovo sto posto ugljika iz bilo kojeg tipa organskog otpada, generirajući pritom plin vodik za kasnije korištenje kao gorivo.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER