Braća blizanci pretvaraju organski otpad u biorazgradivu plastiku

Biopolimeri

Cijeli ciklus proizvodnje bioplastike sastoji se u tome da se organski otpad razgrađuje u sirovinu putem bakterija koje konzumiraju otpad pritom ga pretvarajući u polihidroksialkanoat (PHA), koji se zatim suši i obrađuje u proizvod nalik smoli.

Svima je dobro poznato da plastika predstavlja veliki problem suvremenog svijeta, koji mnogi pokušavaju riješiti. Među njima su i braća blizanci iz Kalifornije, Jeff i Dane Anderson, osnivači tvrtke Full Cycle Bioplastics za proizvodnju potpuno biorazgradive plastike. Braća Anderson nisu prvi koji se time bave, no razlika je u tome što koriste jeftin i lako dostupan organski otpad kako bi proizveli bioplastiku.

 

Kuhinjski otpad, onečišćeni papir ili karton, kao i poljoprivredni nusproizvodi postaju kompostabilna plastika u procesu punog ciklusa nastajanja bioplastike.

 

„Možemo koristiti bilo koji organski otpad kako bi stvorili plastičnu masu poznatu kao polihidroksialkanoat (PHA)“, izjavio je Jeff Anderson za Uproxx. „Ako takva bioplastika ikada dospije u ocean, tada djeluje kao riblja hrana ili hrana za bakterije te nema toksičnih učinaka.“

 

Cijeli ciklus proizvodnje bioplastike sastoji se u tome da se organski otpad razgrađuje u sirovinu putem bakterija koje konzumiraju otpad pritom ga pretvarajući u PHA. Polihidroksialkanoat se zatim suši i obrađuje u proizvod nalik smoli. Braća Anderson tvrde kako bi se bioplastični materijali mogli koristiti za proizvodnju torbi, raznih spremnika, posuda, boca za vodu ili boca za šampon.

„Izvrsno je što se bioplastika nakon uporabe može vratiti natrag u proces te se na taj način dobije nova bioplastika,“ kaže Dane Anderson. „Međutim, čak ako se proizvod od bioplastičnih materijala odloži u prirodi, neće imati negativan utjecaj na okoliš s obzirom da je u potpunosti biorazgradiv.“

 

Jedan od razloga zašto bioplastika još uvijek nije toliko prisutna u svijetu je trošak njene proizvodnje, ali braća Anderson tvrde kako se korištenjem njihove tehnologije troškovi proizvodnje mogu znatno smanjiti. Za to im nije potrebno zemljište za uzgoj usjeva, kao ni korištenje genetski modificiranih bakterije.

 

Plastičnog se otpada možda nikada nećemo moći u potpunosti riješiti, jer su svugdje oko nas predmeti proizvedeni od materijala koji onečišćuju naš planet. No, braća Anderson su sigurni da njihova bioplastika može poslužiti kao izravna zamjena – daleko bolja za naš planet.

VEZANE VIJESTI

Borba protiv infekcija otpornih na lijekove

Antimikrobna rezistencija rastuće je globalno pitanje, a medicinski stručnjaci strahuju kako će do 2050. odnijeti više života od raka, zbog čega Europski parlament poziva Komisiju i države članice na provedbu snažnijih mjera prevencije

Svjetski dan zaštite okoliša 2018.

Uključite se u borbu protiv onečišćenja plastičnim otpadom! Ukoliko ponuđene plastične proizvode ne možete ponovno koristiti, odbijte ih! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje plastikom!

EU 2016. reciklirala više od 40 % plastičnog otpada

Članice Europske unije (28+2) reciklirale su 2016. godine 6,8 milijuna tona od ukupno 16,7 milijuna tona plastičnog otpada ili čak 40,9 %, stoji u izvještaju koji je za PlasticEurope i EPRO (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations) izradio Conversio. Time je daleko nadmašen propisani minimum Europske unije od 22,5 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER