Pročišćavanje otpadnih voda na području NP Plitvička jezera

Privremeno rješenje do izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Danas je službeno pušten u rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području Nacionalnog parka Plitvička jezera

Ovim uređajem omogućit će se pročišćavanje otpadnih voda na području parka, no ipak je privremeno rješenje do izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Plitvička jezera, a koji se planira realizirati u sklopu EU projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera.

Postavljanje uređaja zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica.

„Nacionalni park i stanovništvo ovog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no zajedničkom naporima konačno idemo prema trajnom rješenju problema koje će biti izgrađeno preko 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Vrijednost nabave je oko 7 milijuna kuna (bez PDV-a) što sufinanciraju Hrvatske vode i NP Plitvička jezera.

Postavljanje uređaja od velike je važnosti za Park

„Otvaranjem ovog postrojenja po prvi put rješava se pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, a cilj nam je projekt aglomeracije koji će biti realiziran u narednih pet godina“ istaknuo je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera

Projekt „Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera” vrijednosti oko 300 milijuna kuna, planiran je za sufinanciranje sredstvima iz EU fondovima u iznosu od 70 %. Rok za provedbu tog projekta je 2023. godina.

„Postavljanje ovog uređaja privremeno je rješenje i uz potporu Europske unije pripremamo projekt zbrinjavanja ukupnih otpadnih voda s područja općina Plitvička jezera i Rakovica, u vrijednosti 300 milijuna kuna“ naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izrazivši pritom zadovoljstvo suradnjom s Nacionalnim parkom, Vodovodom Korenica i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

U cilju očuvanja područja Nacionalnoga parka Plitvička jezera pokrenuta je i izrada Izmjena i dopuna prostornoga plana parka, u završnoj je fazi izrada novog plana upravljanja nacionalnim parkom, a dodatno se uređuje posjetiteljska infrastruktura samog parka.

Nadalje, poduzima se niz mjera prema usvojenom Akcijskom planu unaprjeđenja stanja očuvanosti područja NP Plitvička jezera, usklađenom i prema komentarima UNESCO-a.

Sve učinjeno je prepoznato i na 42. sjednici UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu te se očekuje da do 1. veljače 2019. Republika Hrvatska dostavi izvješće o daljnjem napretku, a do 1. prosinca 2019. ažurirano izvješće o stanju očuvanosti područja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na Krku započeli radovi na 648,3 milijuna kuna vrijednom vodnokomunalnom projektu

Jučer su u Krku počeli radovi na projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka, vrijednom ukupno 648,3 milijuna kuna, a projekt su predstavili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić.

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Ponovnim korištenjem vode u poljoprivredi protiv suša i nestašica

Klimatske promjene prijetnja su vodama Europe. Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu iskoristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER