Pročišćavanje otpadnih voda na području NP Plitvička jezera

Privremeno rješenje do izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Danas je službeno pušten u rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području Nacionalnog parka Plitvička jezera

Ovim uređajem omogućit će se pročišćavanje otpadnih voda na području parka, no ipak je privremeno rješenje do izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Plitvička jezera, a koji se planira realizirati u sklopu EU projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera.

Postavljanje uređaja zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica.

„Nacionalni park i stanovništvo ovog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no zajedničkom naporima konačno idemo prema trajnom rješenju problema koje će biti izgrađeno preko 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Vrijednost nabave je oko 7 milijuna kuna (bez PDV-a) što sufinanciraju Hrvatske vode i NP Plitvička jezera.

Postavljanje uređaja od velike je važnosti za Park

„Otvaranjem ovog postrojenja po prvi put rješava se pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, a cilj nam je projekt aglomeracije koji će biti realiziran u narednih pet godina“ istaknuo je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera

Projekt „Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera” vrijednosti oko 300 milijuna kuna, planiran je za sufinanciranje sredstvima iz EU fondovima u iznosu od 70 %. Rok za provedbu tog projekta je 2023. godina.

„Postavljanje ovog uređaja privremeno je rješenje i uz potporu Europske unije pripremamo projekt zbrinjavanja ukupnih otpadnih voda s područja općina Plitvička jezera i Rakovica, u vrijednosti 300 milijuna kuna“ naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izrazivši pritom zadovoljstvo suradnjom s Nacionalnim parkom, Vodovodom Korenica i Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

U cilju očuvanja područja Nacionalnoga parka Plitvička jezera pokrenuta je i izrada Izmjena i dopuna prostornoga plana parka, u završnoj je fazi izrada novog plana upravljanja nacionalnim parkom, a dodatno se uređuje posjetiteljska infrastruktura samog parka.

Nadalje, poduzima se niz mjera prema usvojenom Akcijskom planu unaprjeđenja stanja očuvanosti područja NP Plitvička jezera, usklađenom i prema komentarima UNESCO-a.

Sve učinjeno je prepoznato i na 42. sjednici UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu te se očekuje da do 1. veljače 2019. Republika Hrvatska dostavi izvješće o daljnjem napretku, a do 1. prosinca 2019. ažurirano izvješće o stanju očuvanosti područja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nitko nije oduševljen McDonald’sovim novim papirnatim slamkama

McDonald'sov shake i ostala pića nabolje je biti bez slamke, posebno ako vam je stalo do zaštite okoliša. Papirnate slamke ovog lanca brze hrane počele su se upotrebljavati u nekim njihovim restoranima prije godinu dana kako bi bile u skladu sa „zaštitom okoliša“. No, kao što to često biva s proizvodima koji „nisu štetni za okoliš“, ove slamke ipak nisu reciklabilne. Podsjećamo vas ipak i na negativne posljedice konzumiranja brze i nezdrave hrane.

Na Krku započeli radovi na 648,3 milijuna kuna vrijednom vodnokomunalnom projektu

Jučer su u Krku počeli radovi na projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka, vrijednom ukupno 648,3 milijuna kuna, a projekt su predstavili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić.

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Recikliranjem aktivnog mulja do ekološki i ekonomski održivih opeka

Milijuni tona aktivnog mulja diljem svijeta nakupljaju se u spremnicima postrojenja za obradu otpadne vode i čekaju na svoju obradu. Potaknuti ovom činjenicom, australski znanstvenici pronašli su rješenje kako reciklirati rastuće svjetske zalihe aktivnog mulja i potaknuti održivost u građevinskoj industriji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER