Na Krku započeli radovi na 648,3 milijuna kuna vrijednom vodnokomunalnom projektu

Izgradnja 85 km kanalizacijske mreže i rekonstrukcija gotovo 40 km vodovodne mreže

Jučer su u Krku počeli radovi na projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka, vrijednom ukupno 648,3 milijuna kuna, a projekt su predstavili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor "Ponikve voda" Frane Mrakovčić.

„Riječ je o ogromnom projektu, vjerojatno obujmom najvećem projektu na otoku Krku nakon izgradnje Krčkog mosta“, rekao je ministar Tomislav Ćorić te dodao kako je to i jedan od većih projekata koji se financiraju iz EU fondova, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Realizacijom tog projekta, u roku od 27 mjeseci, izgradit će se 85 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirati gotovo 40 kilometara vodovodne mreže, značajno će se poboljšati kvaliteta života na otoku Krku i kvaliteta turističkih usluga, kao i cijelog otočnog gospodarstva, zaključio je ministar Ćorić.

Direktor „Ponikve voda“ Frane Mrakovčić  objasnio je da će projekt Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka obuhvati radove na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te na proširenju i dogradnji sustava javne odvodnje za šest aglomeracija na otoku Krku (Omišalj, Malinska-Njivice, Krk, Punat, Baška i Klimno- Šilo).

Ukupna vrijednost projekta, čiji je naručitelj otočna komunalna tvrtka „Ponikve voda“, je 648,3 milijuna kuna, financira se s 369,1 milijuna kuna europskog novca, u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., a drugi dio osigurava se iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić rekao je da taj projekt počinje nakon što je uspješno riješen dovod vode do svakog otočnog domaćinstva i uređen sustav ekološkog gospodarenja otpadom na otoku Krku, odnosno da se „tim projektom zatvara komunalno opremanje otoka“.

Radovi će trajati do prosinca 2020., neće se obavljati tijekom turističke sezone, od sredine lipnja do sredine rujna, a uključuju radove na 79,4 kilometara gravitacijskih cjevovoda otpadnih voda, 6,9 kilometara tlačnih cjevovoda otpadnih voda te 26 crpnih stanica, 7730 novih kućnih priključaka na sustav odvodnje, 700 zasebnih crpnih stanica, kao i radove na rekonstrukciji 39,8 kilometara vodovodne mreže i druge radove. 

Projekt je sukladan je s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda kroz pružanje 100-postotne usluge prikupljanja i obrade sekundarnih otpadnih voda stalnog stanovništva, industrije, trgovine i turizma.

Prikupljanjem i obradom otpadnih voda smanjit će se ili izbjeći izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo te doprinijeti osiguranju dobrog stanja podzemnih voda u skladu s okvirnom direktivom o vodama, podizanja životnog standarda i promicanje održivog i ravnomjernog razvitka.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nove šume posađene u blizini rijeka mogle bi iskoristiti svu vodu

Sadnja novih šuma predstavlja obećavajući način za borbu protiv globalnog zatopljenja budući da stabla apsorbiraju ugljikov dioksid, glavni staklenički plin koji nastaje kao posljedica ljudskog djelovanja. No, neplanirana posljedica sadnje novih šuma mogli bi biti trajno niski protoci rijeka.

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Primorci složni protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku

Jučer je u organizaciji Općine Omišalj uz potporu ostalih jedinica lokalne samouprave, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, brojnih udruga i umjetnika iz Rijeke održan veliki prosjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Na riječkom Korzu se okupilo oko četiri tisuće prosvjednika, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER