Početkom studenog natječaj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Uskoro još eura za obnovu fasada

Za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu privatnih stambenih objekata čeka se promjena EU regulative

Početkom ove godine Vlada je odobrila 616 projekata kojima će se do konca 2018. godine energetski obnoviti objekti u kojima se nalazi više od 17 tisuća kućanstava. Ministarstvo graditeljstva je tada istaknulo da se radi o ulaganju od milijardu kuna, s tim da suvlasnici zgrada plaćaju 40 posto investicije, a država je za te potrebe iz EU fondova povukla 629 milijuna kuna.

Uskoro se očekuje novi natječaj za slične potrebe. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova najavljuju da će početkom studenog biti raspisan javni poziv  "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora".  Za ovaj natječaj osigurano je 380 milijuna kuna u državnom proračunu, a zapravo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijavitelji će moći biti ministarstva, središnji državni uredi, državne uprave po županijama, gradovi i općine, javne ustanove društvene djelatnosti te vjerske zajednice koje obavljaju društvene djelatnosti (npr. imaju vrtiće).

Cilj je ponovno smanjenje potrošnje energije za grijanje ili hlađenje na godišnjoj razini od 50 posto u odnosu na sadašnje stanje.

Na naše pitanje o mogućnosti da se iz EU fondova financira energetska obnova privatnih obiteljskih kuća, dobili smo odgovor da će i to biti uskoro moguće. Naime, za sada prema važećim pravilima EU regulative (članak 2(10) Uredbe 1303/2013) privatni vlasnici ne mogu biti korisnici ovih sredstava, no iz Ministarstva regionalnog razvoja najavljuju da bi uskoro trebalo doći do izmjene ove uredbe, koja će „omogućiti prijavu od strane fizičkih osoba te će po njenom usvajanju biti raspisan i Poziv“.

Edvard Šprljan

 

VEZANE VIJESTI

Kostreni 2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.415.325,67 kuna uz sufinanciranje s čak 2.043.200,81 kuna bespovratnih europskih sredstava kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, što odgovara vrijednosti 85 % prihvatljivih troškova projekta i predstavlja maksimalni iznos potpore i dosad najveći ostvareni iznos sufinanciranja nekog projekta na koji se Općina Kostrena prijavila.

Ministarstvo: Javna rasvjeta Zagorja je program za tržište, a ne za EU fondove!

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske već skoro pune četiri godine radi na projektu obnove javne rasvjete u 57 općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Projektna dokumentacija je u međuvremenu pripremljena, a budući se radi o vrlo velikoj investiciji, procjenjuje se na oko 200 milijuna kuna, očekivalo se da će se najveći dio odnosno oko 90 posto financirati iz fondova EU.

Ministarstvo sufinancira obnovu zgrada u Pakracu

Pakračka tvrtka Komunalac potpisala je 8. studenog ugovor s Ministarstvom regionalnog razvitka i fondova EU za energetsku obnovu četiri pakračke stambene zgrade, kojim će Ministarstvo preuzeti 80 posto obveza sufinanciranja dijela iznosa koji su trebali platiti stanari.

Saniranje odlagališta otpada Meka je samo dio velike priče razvoja Ludbrega

Priča o Ludbregu je u biti priča o tome kakva bi Hrvatska mogla biti, odnosno kakva može biti. U moru sumornih vijesti i događaja pravo je otkriće doći u sredinu u kojoj se mnogo toga kreće na bolje, gdje se vrijedno radi, stvara i ubiru rezultati.Ludbreg je ove godine hrvatski rekorder po povlačenju sredstava iz EU, a razvija se gospodarstvo, nezaposlenih gotovo da nema

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER