Ministarstvo sufinancira obnovu zgrada u Pakracu

Energetska obnova

Pakračka tvrtka Komunalac potpisala je 8. studenog ugovor s Ministarstvom regionalnog razvitka i fondova EU za energetsku obnovu četiri pakračke stambene zgrade, kojim će Ministarstvo preuzeti 80 posto obveza sufinanciranja dijela iznosa koji su trebali platiti stanari.

U Pakracu do kraja studenog treba započeti drugi ciklus energetske obnove višeetažnih stambenih zgrada iz projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pakračka tvrtka Komunalac potpisala je 8. studenog ugovor s Ministarstvom regionalnog razvitka i fondova EU za energetsku obnovu četiri pakračke stambene zgrade, kojim će Ministarstvo preuzeti 80 posto obveza sufinanciranja dijela iznosa koji su trebali platiti stanari, a trebao je iznositi 40 posto od ukupne vrijednosti. Ovim ugovorom stanarima će se uštedjeti oko 1,2 milijuna kuna, odnosno u sufinanciranju  će vlasnici stanova sudjelovati sa samo osam posto vrijednosti ukupnih radova na zamjeni stolarije i novoj energetski poboljšanoj fasadi.

Prema riječima pomoćnika ministrice Davora Huške ovo su prve zgrade u Hrvatskoj čiju će energetsku obnovu sufinancirati Ministarstvo. Tome se mogu nadati i preostale zgrade kojima upravlja pakrački Komunalac, jer je riječ o tvrtki u vlasništvu lokalnih jedinica samouprave koje su EU fondovima prihvatljiv partner. No prije toga moraju potpisati ugovore s izvođačem kako bi bila poznata konačna vrijednost obnove. Prema Davoru Huški, za Pakrac i Lipik bi se na taj način moglo odvojiti oko 10 milijuna kuna.

 

Postavljanje skela do kraja mjeseca

U ovogodišnji program energetske obnove stambenih zgrada koji sa 60 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u svibnju je iz Pakraca ušla 21 zgrada, a iz Lipika 6. U međuvremenu su u Pakracu od obnove odustali stanari dvije stambene zgrade, a od preostalih 19 pakračkih zgrada krajem kolovoza je potpisan ugovor o obnovi za njih 10 te jednu u Lipiku. Za pojedine zgrade već su izabrani izvođači radova te se do kraja mjeseca očekuje postavljanje skela i početak radova. U Pakracu su ugovori potpisani mahom za manje zgrade, čija ukupna vrijednost obnove ne prelaze milijun kuna, pa se izbor izvođača može obaviti manje kompliciranim postupkom izravnih ponuda. Stoga se očekuje kako će i stanari tih zgrada do kraja mjeseca obaviti izbor i potpisati ugovor kako bi još ove jeseni započeli s radovima.

Od proljetos odobrenih zgrada Fond nije još potpisao ugovor za devet pakračkih i pet lipičkih zgrada, no očekuje se kako će i to uskoro biti riješeno provedbom jednog zajedničkog postupka javne nabave za te zgrade, jer je riječ uglavnom o većim zgradama čija je pojedinačna obnova vrijedna više od milijun kuna.

 

  • Pakrac.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Regionalni dani EU fondova u Požegi

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Požeško-slavonskom županijom organizira informativno-edukativnu manifestaciju „Regionalni dani EU fondova“ s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije putem sajma i besplatnih edukacija.Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Požeško-slavonskom županijom organizira informativno-edukativnu manifestaciju „Regionalni dani EU fondova“ s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije putem sajma i besplatnih edukacija.

Početkom studenog natječaj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova najavljuju da će početkom sudenog biti raspisan javni poziv  "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora".  Za ovaj natječaj osigurano je 380 milijuna kuna u državnom proračunu, a zapravo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijavitelji će moći biti ministarstva, središnji državni uredi, državne uprave po županijama, gradovi i općine, javne ustanove društvene djelatnosti te vjerske zajednice koje obavljaju društvene djelatnosti

Potpisan ugovor o realizaciji projekta RCGO Šagulje

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna s 90 posto sredstava financirat će se europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dok će županije navedeni projekt sufinancirati u  preostalom iznosu od 10 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER