Prvi kruzeri na bioplin proizveden od ribljeg otpada

Zelena inovacija u pomorskom prijevozu putnika

Norveška kompanija za kružna putovanja Hurtigruten prva će na svijetu za pogon kruzera koristiti bioplin proizveden od ostataka riblje prerade i ostalog organskog otpada

Najzelenija” kompanija za krstarenja

S rastućom flotom od 17 brodova za krstarenje, norveški Hurtigruten – tvrtka sa zavidnom 125-godišnjom tradicijom, predstavlja najveću svjetsku kompaniju koja tijekom cijele godine nudi krstarenja po norveškoj obali, Islandu, Grenlandu, Arktiku i Antarktiku.

Zbog intenzivnih ulaganja u zelene tehnologije s pravom se smatra „najzelenijom” svjetskom kompanijom za kružna putovanja, a njihov planirani pothvat privukao je pozornost brojnih ljubitelja prekoceanskih plovidbi. Naime, ova tvrtka za pogon svojih kruzera planira koristiti ukapljeni bioplin (eng. Liquified Biogas - LBG), proizveden od ostataka prerade ribe i ostalog organskog otpada.

Bioplinom će se zamijeniti korištenje teških fosilnih goriva koja se uobičajeno koriste u pomorskom prijevozu, a predstavljaju sve veći problem zbog emitiranja više onečišćujućih tvari od  vozila u kopnenom prijevozu, pogonjenih također na fosilna goriva. Dnevne emisije stakleničkih plinova s najvećih svjetskih kruzera mogu biti jednako velike kao i emisije koje stvara milijun automobila na cesti. Prebacivanjem plovila na korištenje bioplina smanjuju se emisije ne samo onečišćujućih tvari, već i stakleničkih plinova.

„Obnovljivi bioplin je čisti izvor energije i ekološki prihvatljivo gorivo koje se u manjim udjelima već koristi u određenim prometnim sektorima, osobito u autobusima”, rekao je Daniel Skjeldam, direktor Hurtigrutena. „Sjeverna Europa i Norveška zbog izuzetno razvijenih sektora ribarstva i šumarstva proizvode velike količine organskog otpada, što im pruža jedinstvenu priliku da postanu vodeći svjetski proizvođači bioplina.”

U Hurtigrutenu najavljuju gradnju tri nova hibridna broda čija se isporuka očekuje u sljedeće tri godine / Fotografija: Hurtigruten

Postavljanje standarda za čitavu industriju

U svrhu što veće ekološke održivosti, Hurtigruten je na svojim brodovima zabranio i upotrebu jednokratne plastike, a do 2021. godine ima za cilj prilagoditi barem šest brodova iz svoje flote na pogon koji će kombinirati bioplin, LNG (ukapljeni prirodni plin – iako fosilno gorivo, predstavlja mnogo čišću alternativu) i velike spremnike za pohranu energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Norveška kompanija trenutno gradi tri nova hibridna plovila čija se isporuka očekuje u sljedeće tri godine, a očekuje se da će tvrtka u „ozelenjavanje” svoje flote uložiti impresivnih 850 milijuna američkih dolara.

„Ovo je tek početak. Održivost će biti ključni pokretač novog doba brodarstva i turističke industrije, a ovakvim ulaganjima u zelene tehnologije postavljaju se standardi za čitavu industriju”, zaključio je Skjeldam.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Toronto: od biootpada do obnovljivog prirodnog plina

Grad Toronto, u suradnji s plinskom distribucijskom tvrtkom Enbridge, radi na razvijanju prvog gradskog postrojenja za proizvodnju obnovljivog prirodnog plina, odnosno bioplina iz organskog dijela otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER