Prvi kruzeri na bioplin proizveden od ribljeg otpada

Zelena inovacija u pomorskom prijevozu putnika

Norveška kompanija za kružna putovanja Hurtigruten prva će na svijetu za pogon kruzera koristiti bioplin proizveden od ostataka riblje prerade i ostalog organskog otpada

Najzelenija” kompanija za krstarenja

S rastućom flotom od 17 brodova za krstarenje, norveški Hurtigruten – tvrtka sa zavidnom 125-godišnjom tradicijom, predstavlja najveću svjetsku kompaniju koja tijekom cijele godine nudi krstarenja po norveškoj obali, Islandu, Grenlandu, Arktiku i Antarktiku.

Zbog intenzivnih ulaganja u zelene tehnologije s pravom se smatra „najzelenijom” svjetskom kompanijom za kružna putovanja, a njihov planirani pothvat privukao je pozornost brojnih ljubitelja prekoceanskih plovidbi. Naime, ova tvrtka za pogon svojih kruzera planira koristiti ukapljeni bioplin (eng. Liquified Biogas - LBG), proizveden od ostataka prerade ribe i ostalog organskog otpada.

Bioplinom će se zamijeniti korištenje teških fosilnih goriva koja se uobičajeno koriste u pomorskom prijevozu, a predstavljaju sve veći problem zbog emitiranja više onečišćujućih tvari od  vozila u kopnenom prijevozu, pogonjenih također na fosilna goriva. Dnevne emisije stakleničkih plinova s najvećih svjetskih kruzera mogu biti jednako velike kao i emisije koje stvara milijun automobila na cesti. Prebacivanjem plovila na korištenje bioplina smanjuju se emisije ne samo onečišćujućih tvari, već i stakleničkih plinova.

„Obnovljivi bioplin je čisti izvor energije i ekološki prihvatljivo gorivo koje se u manjim udjelima već koristi u određenim prometnim sektorima, osobito u autobusima”, rekao je Daniel Skjeldam, direktor Hurtigrutena. „Sjeverna Europa i Norveška zbog izuzetno razvijenih sektora ribarstva i šumarstva proizvode velike količine organskog otpada, što im pruža jedinstvenu priliku da postanu vodeći svjetski proizvođači bioplina.”

U Hurtigrutenu najavljuju gradnju tri nova hibridna broda čija se isporuka očekuje u sljedeće tri godine / Fotografija: Hurtigruten

Postavljanje standarda za čitavu industriju

U svrhu što veće ekološke održivosti, Hurtigruten je na svojim brodovima zabranio i upotrebu jednokratne plastike, a do 2021. godine ima za cilj prilagoditi barem šest brodova iz svoje flote na pogon koji će kombinirati bioplin, LNG (ukapljeni prirodni plin – iako fosilno gorivo, predstavlja mnogo čišću alternativu) i velike spremnike za pohranu energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Norveška kompanija trenutno gradi tri nova hibridna plovila čija se isporuka očekuje u sljedeće tri godine, a očekuje se da će tvrtka u „ozelenjavanje” svoje flote uložiti impresivnih 850 milijuna američkih dolara.

„Ovo je tek početak. Održivost će biti ključni pokretač novog doba brodarstva i turističke industrije, a ovakvim ulaganjima u zelene tehnologije postavljaju se standardi za čitavu industriju”, zaključio je Skjeldam.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Toronto: od biootpada do obnovljivog prirodnog plina

Grad Toronto, u suradnji s plinskom distribucijskom tvrtkom Enbridge, radi na razvijanju prvog gradskog postrojenja za proizvodnju obnovljivog prirodnog plina, odnosno bioplina iz organskog dijela otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER