„Najzelenije“ Appleovo računalo ikad dizajnirano

Novi MacBook Air s 50 posto manjim ugljičnim otiskom

Apple je dizajnirao novi MacBook Air s kućištem u potpunosti napravljenim od recikliranog aluminija. Osim što je tanji i lakši, novi model MacBook Air ima značajno manji utjecaj na okoliš tijekom cijelog svog životnog ciklusa.

Novo održivo Appleovo postignuće

Apple je na tržište izbacio MacBook Air s kućištem napravljenim od sto posto reciklirane aluminijeve legure, smanjujući tako ugljični otisak svog novog računala za gotovo 50 posto.

Pri predstavljanju novog računala u New Yorku, iz Applea su naveli kako je stvaranje kućišta računala od potpuno recikliranog aluminija bio njihov „veliki cilj koji su imali dugi niz godina“.

Fotografija: Apple.com

Ekološki održivi materijali

„Koristimo aluminij jer on ima nevjerojatnu čvrstoću i izdržljivost, a uz to je i vrlo ugodan oku. No, kako bi to postigli, morali smo se osloniti na iskapanje rude visoke čistoće“, rekla je Laura Grove, potpredsjednica Applea za hardversko inženjerstvo.

MacBook Air će sada biti sastavljen od kućišta napravljenog od prilagođene aluminijske legure koju je izradio tim tvrtke zadužen za materijale. „Appleov tim za metalurgiju osmislio je aluminijsku leguru koja se izrađuje od viška aluminija iz proizvodnog procesa“, objasnila je Grove.

„Legura se dobiva iz finih strugotina aluminija koji je iznova projektiran na atomsku razinu. Takva nova legura jednako je lijepog izgleda i robusna kao i sve koje smo ranije koristili“, objasnila je Laura Metz, Appleova viša managerica proizvodnje.

Prema Appleu, legura koja čini konstrukciju ovog računala „ne zahtijeva nikakva nova iskopavanja aluminija iz zemlje“. Korištenje stopostotno recikliranog aluminija u izradi kućišta računala odobrila je tvrtka UL za savjetovanje o sigurnosti i certificiranje sa sjedištem u američkoj državi Illinois.

Fotografija: Apple.com

Značajno smanjenje ugljičnog otiska!

I sam se reciklirani aluminij može ponovno reciklirati. „Novi materijal pomaže smanjiti ugljični otisak novog MacBook Aira za gotovo 50 posto, što ga čini „najzelenijim“ računalom ikad dizajniranim“, dodaje Metz.

Novo računalo od recikliranog aluminija ima 47 posto niže emisije ugljika u usporedbi s prethodnim generacijama istog proizvoda. Izračuni su provedeni na temelju ukupnih emisija stakleničkih plinova tijekom životnog vijeka računala, a za jedno računalo ono iznosi 176 kilograma CO2.

„Uz svu brigu i pažnju koju smo uložili u dizajn i projektiranje novog Maca, naši timovi i dalje ulažu jednako puno truda kako bi osigurali ekološku prihvatljivost naših proizvoda“, rekla je Grove.

Također, matična ploča MacBook Aira sadržavat će sto posto reciklirani kositar, a dizajneri su značajno povećali količinu iskorištene reciklirane plastike pri izradi Appleovih unutarnjih komponenata, kao što su zvučnici. Tako, udio reciklirane plastike u novom Air modelu sada iznosi 35 posto.

Tanak, lagan, moćan i spreman na sve

Osim što u promotivnim materijalima stoji kako je novi model računala „tanak, lagan, moćan i spreman na sve“, ovo računalo je ekološki prihvatljivo i zbog zaslona s LED pozadinskim osvjetljenjem bez žive, staklo ekrana ne sadrži arsen, a računalo također ne sadrži berilij i PVC te dolazi u ekološki prihvatljivom pakiranju.

Ažurirana verzija Aira je također deset posto tanja od prethodnih verzija, a teži 340 grama manje, točnije samo 1,25 kilograma.

Na prezentaciji novog računala, održanoj na Brooklynskoj glazbenoj akademiji, izvršni direktori tvrtke Apple Tim Cook izjavio je kako se u svijetu trenutno koristi sto milijuna Mac računala. „51 posto kupaca naših računala kupuje svoj prvi Mac, dok u Kini taj postotak iznosi visokih 76 posto“, rekao je Cook.

Prošli mjesec Apple je također predstavio i tri nova modela pametnih telefona u Steve Jobs Theateru u sjedištu tvrtke u kalifornijskom Cupertinu.

Barabara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Spoj giganata za održiviji okoliš

Svjetski ambalažni gigant Tetra Pak i globalna tvrtka za upravljanje resursima Veolia potpisali su sporazum o partnerstvu kojim će do 2025. godine u Europskoj uniji omogućiti recikliranje svih komponenti iskorištene višeslojne kartonske ambalaže za napitke.

Apple sada koristi 100% napajanje iz obnovljivih izvora energije

Tvrtka Apple se kontinuirano zalaže za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i očuvanje okoliša, stoji u jučerašnjem priopćenju kojim su objavili kako se odsad svi njihovi poslovni i podatkovni centri, uredi i trgovine u cijelom svijetu napajaju isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER