Matulji: Problemi s odvajanjem otpada

Potrebni su spremnici za otpad, vrećice nisu rješenje

Problem s divljim deponijima koji prerastaju u čitave „otoke smeća“ pojavio se uslijed toga što je mnogima do novog sakupljanja otpad nemoguće držati unutar svoja „četiri zida“, javlja Novi list.

Općina Matulji prepuna je divljih deponija uz same prometnice. Praktički na svim cestama i cesticama koje vode iz centra općine, na svakih nekoliko stotina metara na kup su nabacane vreće smeća, ali i krupni otpad. Novi sustav gospodarenja otpadom na području Matulja „od vrata do vrata“, koji se trenutačno nalazi u prijelaznoj fazi, očito se nije pokazao najboljim rješenjem.

Naime, u prijelaznom razdoblju do nabavke novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, dogovoreno je kako će se s terena povući sve dosadašnje kante za smeće, a korisnicima usluge s područja Matulja podijeliti narančaste i sive vreće za komunalni i reciklabilni otpad.

Prilikom povlačenja dosadašnjih spremnika za smeće, dovoljno neinformirani mještani Matulja ili pak oni koji u kući ili svojoj okućnici ne mogu držati veće količine smeća kako nalaže novi sustav, svoje su smeće počeli odlagati na mjestima gdje su ranije stajale kante za smeće, ali i na drugim mjestima, što je prouzročilo čitav niz divljih deponija, a jedan posebno veliki „otok“ smeća nastao je u ulici koja iz centra Matulja vodi do Mihotića, na cesti iz Matulja za Jušiće, u ulici koja od opatijskih POS-ovih stanova vodi do centra Matulja te na cesti iz centra općine prema Kastvu.

Stanovnici Općine Matulji, oni koji su spremni na odvajanje otpada, kažu kako je problem nastao zbog nemogućnosti da sedam dana, do novog sakupljanja, svoje smeće drže unutar kuće, unutar svoja „četiri zida“.

Tri mještanke iz Jušića zabrinute su i pitaju se hoće li ovakav način odlaganja otpada dovesti i do zaraza / Snimio Marin ANIČIĆ / Novi list

Psi i mačke

Građani tvrde kako nisu protiv odvajanja otpada, no smeće ne mogu sakupljati u kući. Ističu također kako dodatni problem predstavljaju psi i mačke, zbog kojih bi, pa čak i na dan odvoza, trebalo dežurati da ne rastrgaju vrećice. Većina ih smatra kako ovaj način odvajanja otpada, uz prijelazni rok s vrećicama do nabavke novih spremnika, nije pravo rješenje, a postoji i bojazan kako će ovakav način odlaganja otpada dovesti i do zaraza.

Spremnici za otpad tek u svibnju

Na pitanje kada će stići novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, građani dobijaju različite odgovore: matuljski komunalni redar tvrdi kako će novi spremnici stići tek u lipnju sljedeće godine, a u Komunalcu kažu nakon Nove godine.

Ervino Mrak, direktor Komunalca, svjestan je nastajanja niza divljih deponija na području Matulja. Na lovranskoj sjednici Vijeća gdje je otpad također bio glavna tema, rekao je kako su ti deponiji uglavnom nastali na lokacijama gdje su ranije stajali bidoni te će se sanirati tijekom sljedećeg tjedna. Naveo je i kako na tim deponijima nema čipiranih vrećica, već da se odlaže u onim običnim.

Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković na pitanje o tome kada bi mogle doći nove kante za odvojeno prikupljanje otpada, odgovorio je kako vjerojatno negdje u svibnju 2019. godine, što će za mnoge Matuljce, s obzirom na trenutačnu situaciju, biti teško dočekati.

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER