Općina Matulji bespovratnim sredstvima obnavlja područne škole i vrtiće

Energetska obnova

Predstavljanje projekta „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Matulji, objekt Veli Brgud i Osnovne škole Drago Gervais Brešca, područni odjel Veli Brgud na adresi Veli Brgud 6, Jurdani“

U Velom Brgudu je održana početna konferencija za medije projekta „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Matulji, objekt Veli Brgud i Osnovne škole Drago Gervais Brešca, područni odjel Veli Brgud, na adresi Veli Brgud 6, Jurdani“. Uvodnu riječ dao je općinski načelnik Mario Ćiković koji je istaknuo kako Općina Matulji sustavno radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu, među kojima su posebno važni objekti odgoja i obrazovanja.

Na početnoj konferenciji za medije sudjelovala je i ravnateljica Dječjeg vrtića u Velom Brgudu Jelena Stepić i naglasila važnost takvih ulaganja jer se podizanjem kvalitete boravka djece i rada zaposlenika u područnim odgojno-obrazovnim ustanovama utječe i na trendove kretanja stanovništva u manjim mjestima.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove objekta u Velom Brgudu iznosi 1.239.345,36 kuna. Nakon uspješne prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i  obrazovanja“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, za provedbu projekta osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 435.202,90 kune, odnosno 35,12 % potrebnih sredstava. Dodatna financijska sredstva u iznosu od 398.729,15 kune ili 32,17 % ulaganja, osigurana su prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Preostalih 32,71 % osigurala je Općina Matulji.

Provedba projekta započela je u studenom 2016. godine izradom glavnog projekta energetske obnove dok su radovi započeli u lipnju ove godine. Osim nove toplinske izolacije vanjske ovojnice, izvršit će se rekonstrukcija krova, zamjena vanjske stolarije i ugradnja solarnog sustava za pripremu tople vode. Završetak radova i svečano predstavljanje obnovljene područne škole i vrtića očekuje se u studenom.

Voditeljica projekta mr.sc. Astra Gašparini naglasila je kako će se rekonstrukcijom objekta, provedbom mjera energetske obnove te uvođenjem obnovljivih izvora energije direktno utjecati na energetsku učinkovitost objekta i unaprijediti kvaliteta boravka djece u objektu kao i uvjeti rada zaposlenika te omogućiti razvoj usluga u ustanovi.

Cilj projekta je provedbom planiranih mjera ostvariti uštede u godišnjoj potrošnji energije za čak 77,94 % i podignuti energetski razred objekta sa sadašnjeg D na energetski razred B.

Istovremeno se u objektu izvode radovi kompletnog unutarnjeg uređenja koje s iznosom od 946.263,00 kn sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima.       

Kako bi se zaokružila obnova objekta, Općina trenutno priprema prijavu projekta uređenja okoliša i dječjeg igrališta u Velom Brgudu na natječaj Lokalne akcijske grupe (LAG) „Terra Liburna“, za provedbu tipa operacije 3.1.1. iz Lokalne razvojne strategije “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Osim energetske obnove objekta u Velom Brgudu, u rujnu su potpisana još tri ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava i to za projekte energetske obnove Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić, Područne škole i dječjeg vrtića Jušići te zgrade Općine Matulji. Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi 8.756.000,00 kn, od čega je za sufinanciranje do sada osigurano preko 2,9 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt energetske obnove Područne škole i dječjeg vrtića Rukavac ukupne vrijednosti 1.112.000,00 kuna također je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ te se uskoro očekuju rezultati te prijave i odobravanje dodatnih EU sredstava kao i za Veli Brgud.

Općina Matulji / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER