Misteriozna erupcija gejzira u Yellowstoneu izbacila i otpad star devedeset godina

Priroda nam šalje upozorenja

Nakon više desetljeća mirovanja, Ear Spring – manji gejzir u američkom nacionalnom parku Yellowstone, tijekom svoje posljednje erupcije izbacio je i otpad star i do 90 godina. Čini se da posjetitelji nacionalnog parka Yellowstone i nisu baš tako ekološki osviješteni.

Eruptiranje otpada

Među mnogim prirodnim čudima koje sadrži, Nacionalni park Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, posebno je poznat po svojim veličanstvenim gejzirima – njih oko 200 do 250 aktivnih, čije se manje ili više redovite erupcije vruće vode i pare doimaju poput fontana te dosežu visinu i preko 120 metara u zrak. 

Od mnoštva gejzira, svakako je najpoznatiji Old Faithful gejzir, koji svoje ime duguje besprijekorno redovitim erupcijama svakih 45 do 125 minuta.

No nedavna erupcija manjeg, ne tako poznatog gejzira naziva Ear Spring, privukla je veliku pažnju javnosti. Nakon mirovanja od gotovo 60 godina, gejzir je 15. rujna eruptirao te osim vruće vode i pare, u vis i do 9 metara izbacio i neočekivani otpad. Vjerovali ili ne, pojedini komadi otpada datiraju još iz 30-ih godina prošlog stoljeća!

Gejzir Ear Spring nakon erupcije 15. rujna 2018. / Fotografija: William Keller

„Nakon erupcije gejzira Ear Spring 15. rujna, zaposlenici nacionalnog parka zamijetili su čudan asortiman predmeta razasutih u okolišu oko otvora gejzira“, priopćili su iz nacionalnog parka putem Facebooka. „Neki od eruptiranih predmeta očigledno imaju povijesnu vrijednost, pa će nakon detaljnog pregleda vjerojatno završiti u arhivi nacionalnog parka.“

Među otpadom koji je izbacio gejzir Ear Spring našli su se i betonski blokovi / Fotografija: Facebook NP Yellowstone

Od duda za bebe do betonskih blokova

Primjerci otpadnih predmeta koje je gejzir izbacio uistinu su raznovrsni. Tako su pronađeni opušci cigareta i plastične boce, limenke, staklo, dude za bebe iz 1930-ih godina, sveprisutne plastične slamke, pa čak i komadi betonskih blokova.

Nakon svega, postavlja se logično pitanje tko bi uopće bacao otpad u otvore gejzira u nacionalnom parku? Naravno da je bacanje otpada u nacionalnom parku, pa tako i u otvore gejzira strogo zabranjeno, a pretpostavlja se da minimalna razina pristojnosti i kućnog odgoja to podrazumijeva čak i kod nedovoljno ekološki osviještenih ljudi. No ljudski rod nas uvijek iznova iznenađuje i to najčešće u negativnom smislu.

Gejzir Ear Spring / Fotografija: Wikimedia Commons

Danas bismo više nego ikada dosad trebali biti svjesni važnosti očuvanja okoliša, kao i činjenice da neodgovorno ponašanje ljudi dovodi do sve veće neuravnoteženosti okolišnih ekosustava.

„Strani objekti mogu ošteti vruće izvore i gejzire“, napominju iz parka. „Nadamo se da sljedeća erupcija neće izbaciti ništa više od prirodnih stijena i vode“.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sedam praktičnih savjeta za ekološki prihvatljiviju garderobu

Potreba za stalnom kupovinom odjeće dovodi do rastućeg nagomilavanja odjevnih predmeta pri čemu oni stariji komadi često završavaju neadekvatno zbrinuti na odlagalištima. Vrijeme je da takva praksa padne u zaborav i da počnete racionalnije razmišljati o tome kakvu odjeću želite imati u svom ormaru, a uz naše savjete stvaranje ekološki održivije garderobe nikad nije bilo lakše!

Članovi britanskog parlamenta za odlaganje nuklearnog otpada ispod nacionalnih parkova

Britanski Guardian objavio je kako je vrlo vjerojatno da će ispod nacionalnih parkova Velike Britanije uskoro biti odložena velika količina nuklearnog otpada. Odbor zastupnika Parlamenta Velike Britanije smatra da bi najsigurnije mjesto za odlaganje nuklearnog otpada trebalo odabrati bez obzira na vrstu lokacije, dok protivnici tu ideju smatraju „nečuvenom, neprihvatljivom i sramotnom“.

Kalifornijska plaža pod opsadom tuljana

Blokada američkog saveznog računa dovela je do nedostatka osoblja u mnogim nacionalnim parkovima, ali i cijelog mnoštva neopreznih i nemarnih posjetitelja. No, manjak rendžera na jednoj kalifornijskoj plaži u Nacionalnom parku Point Reyes iskoristilo je stotinjak jako zanimljivih posjetitelja – plažom su zavladali slonovski tuljani!

Postignut dogovor Vijeća Europe i Europskog parlamenta o novim pravilima u gospodarenju otpadom

Ključni elementi „paketa za otpad“ tiču se novih ciljeva u pogledu smanjenja i recikliranja otpada za razdoblje do 2025., 2030. i 2035. godine, jasnijih metoda i pravila za mjerenje učinaka u provedbi ciljeva, preciznijih zahtjeva koji se odnose na odvojeno prikupljanje otpadom, kao i na snažniju implementaciju reda prvenstva postupanja s otpadom kroz ekonomske instrumente i dodatne mjere s ciljem smanjenja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER