Misteriozna erupcija gejzira u Yellowstoneu izbacila i otpad star devedeset godina

Priroda nam šalje upozorenja

Nakon više desetljeća mirovanja, Ear Spring – manji gejzir u američkom nacionalnom parku Yellowstone, tijekom svoje posljednje erupcije izbacio je i otpad star i do 90 godina. Čini se da posjetitelji nacionalnog parka Yellowstone i nisu baš tako ekološki osviješteni.

Eruptiranje otpada

Među mnogim prirodnim čudima koje sadrži, Nacionalni park Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, posebno je poznat po svojim veličanstvenim gejzirima – njih oko 200 do 250 aktivnih, čije se manje ili više redovite erupcije vruće vode i pare doimaju poput fontana te dosežu visinu i preko 120 metara u zrak. 

Od mnoštva gejzira, svakako je najpoznatiji Old Faithful gejzir, koji svoje ime duguje besprijekorno redovitim erupcijama svakih 45 do 125 minuta.

No nedavna erupcija manjeg, ne tako poznatog gejzira naziva Ear Spring, privukla je veliku pažnju javnosti. Nakon mirovanja od gotovo 60 godina, gejzir je 15. rujna eruptirao te osim vruće vode i pare, u vis i do 9 metara izbacio i neočekivani otpad. Vjerovali ili ne, pojedini komadi otpada datiraju još iz 30-ih godina prošlog stoljeća!

Gejzir Ear Spring nakon erupcije 15. rujna 2018. / Fotografija: William Keller

„Nakon erupcije gejzira Ear Spring 15. rujna, zaposlenici nacionalnog parka zamijetili su čudan asortiman predmeta razasutih u okolišu oko otvora gejzira“, priopćili su iz nacionalnog parka putem Facebooka. „Neki od eruptiranih predmeta očigledno imaju povijesnu vrijednost, pa će nakon detaljnog pregleda vjerojatno završiti u arhivi nacionalnog parka.“

Od duda za bebe do betonskih blokova

Primjerci otpadnih predmeta koje je gejzir izbacio uistinu su raznovrsni. Tako su pronađeni opušci cigareta i plastične boce, limenke, staklo, dude za bebe iz 1930-ih godina, sveprisutne plastične slamke, pa čak i komadi betonskih blokova.

Nakon svega, postavlja se logično pitanje tko bi uopće bacao otpad u otvore gejzira u nacionalnom parku? Naravno da je bacanje otpada u nacionalnom parku, pa tako i u otvore gejzira strogo zabranjeno, a pretpostavlja se da minimalna razina pristojnosti i kućnog odgoja to podrazumijeva čak i kod nedovoljno ekološki osviještenih ljudi. No ljudski rod nas uvijek iznova iznenađuje i to najčešće u negativnom smislu.

Danas bismo više nego ikada dosad trebali biti svjesni važnosti očuvanja okoliša, kao i činjenice da neodgovorno ponašanje ljudi dovodi do sve veće neuravnoteženosti okolišnih ekosustava.

„Strani objekti mogu ošteti vruće izvore i gejzire“, napominju iz parka. „Nadamo se da sljedeća erupcija neće izbaciti ništa više od prirodnih stijena i vode“.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Lov na bakterije koje jedu i udišu električnu struju

Za razliku od tisuća turista koji se svake godine dive gejzirima i termalnim izvorima Nacionalnog parka Yellowstone, postdiplomac Državnog sveučilišta u Washingtonu (WSU) Abdelrhman Mohamed prošlog je kolovoza zajedno s timom znanstvenika pješačio njegovim najdubljim divljinama u potrazi za neotkrivenim oblicima života.

Članovi britanskog parlamenta za odlaganje nuklearnog otpada ispod nacionalnih parkova

Britanski Guardian objavio je kako je vrlo vjerojatno da će ispod nacionalnih parkova Velike Britanije uskoro biti odložena velika količina nuklearnog otpada. Odbor zastupnika Parlamenta Velike Britanije smatra da bi najsigurnije mjesto za odlaganje nuklearnog otpada trebalo odabrati bez obzira na vrstu lokacije, dok protivnici tu ideju smatraju „nečuvenom, neprihvatljivom i sramotnom“.

Potpisan sporazum o suradnji turističkih klastera UNASANA i Lika Destination

Kod razvijanja održivog turizma u zaštićenim područjima potrebno je brinuti o kvaliteti usluga koje se temelje na lokalnim, autentičnim iskustvima i znanjima, a koje čuvaju kulturno nasljeđe, tradicijski način života i tradicionalno korištenje prostora. Jedan je to od zaključaka iznesenih na današnjoj panel raspravi na temu „Potencijali i rizici turizma u zaštićenim područjima“, koja je održana u Bihaću, Bosna i Hercegovina, u organizaciji Turističkog klastera UNASANA.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER