Počeo je Europski tjedan mobilnosti 2018.

Tjedan mobilnosti završava 22. rujna „Europskim danom bez automobila“

U tijeku je Europski tjedan mobilnosti koji se tradicionalno u Europi održava od 16. do 22. rujna. Tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je MIX AND MOVE! / KOMBINIRAJ I KRENI!, a cilj je ukazati na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište te time i pozitivnog utjecaja na okoliš.

Očekuje se da će više od 2000 europskih gradova sudjelovati u ovogodišnjem tjednu mobilnosti i to kroz organizaciju brojnih događanja kojima se promiče održiva urbana mobilnost. Akciji su se pridružili i brojni gradovi u Republici Hrvatskoj među kojima se ističu Mursko Središće i Belišće koji su ove godine po prvi puta dio tjedna mobilnosti. Organizacijom tjednih aktivnosti, uvođenjem barem jedne trajne mjere i organizacijom „Dana bez automobila“, gradovi i općine konkuriraju i za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti.

Tjedan mobilnosti, najveći događaj posvećen održivoj mobilnosti, završava 22. rujna „Europskim danom bez automobila“.

Koncept multimodalnosti i održive metode kretanja i prijevoza u urbanim sredinama, kao i njihov pozitivan utjecaj na okoliš i kvalitetu života, bit će predstavljeni kroz raznovrstan sadržaj za djecu i odrasle, 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu od 10.00 do 14.00 sati, a u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Kao središnji dio ovog događanja održat će se mimohod centrom grada od 11.00 do 11.30 sati, a u njega će biti uključeni svi građani koji koriste različite modove kretanja kroz grad poput pješaka, biciklista, policije na biciklima, rolera, skateboardera, osoba s tjelesnim invaliditetom i mnogih drugih.

Raspored događanja 22. rujna 2018.:

 • 10:00 - 14:00 sati predstavljanje alternativnih načina kretanja gradom kroz izlagačke štandove sudionika programa i prezentaciju njihovih aktivnosti - Škola rolanja, Pedicab Zagreb, Nextbike, škola skateboarda, car sharing aktivacija, e-scooteri i e-bicikli na električni pogon, animacijske radionice i igraonice za djecu, photo booth korner, poligoni za aktivaciju Sagewaya, rolanja, te skateboardanja, turističko razgledavanje grada vlakićem ZET-a (svakih 30 minuta)
 • 10:00 sati - početak programa
 • 10:15 sati - plesni nastup članova plesne skupine „Nikoline“ koji će posjetiteljima pokazati kako osobe s invaliditetom otkrivaju pokret kroz ples
 • 10:30 sati - obraćanje posjetiteljima - voditelj Predstavništva Europske komisije Branko Baričević
 • 11:00 -11:30 sati - povorka kroz uži centar grada koja će na simboličan način obilježiti Europski tjedan mobilnosti te unutar koje će biti uključeni svi građani
 • Zagreba s raznovrsnim oblicima mobilnosti (pješaci, osobe s tjelesnim invaliditetom, ZETov vlakić, policajci na biciklima, djeca, biciklisti, roleri i skateboarderi, vozači Segwayja, Pedicaba, romobila te
 • motora na električni pogon)
 • 11:00 sati - box jump demo - BMX show, nastup profesionalnih biciklista
 • 11:15 sati - nastup dječjeg zbora
 • 11:45 sati - edukativni program za djecu Policijske uprave zagrebačke (MUP, Tomislav Korenjak)
 • 12:15 sati - box jump demo - BMX show, nastup profesionalnih biciklista
 • 12:30 sati - performans plesne škole
 • 13:00 sati - izvlačenje sretnih dobitnika te uručenje nagrada
 • 13:15 sati - box jump demo - BMX show, nastup profesionalnih biciklista
 • 13:30 sati - DJ producent
 • 14:00 sati - završetak programa

Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan mobilnosti 2018.

Europski tjedan mobilnosti 2018. obilježit se od 16. do 22. rujna pod motom Kombiniraj i kreni! čime se želi ukazati na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište.

Europski tjedan mobilnosti 2019.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u gradovima. Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i bicikliranja, možemo smanjiti emisije ugljika, poboljšati kvalitetu zraka te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER