MOL Campus - novo sjedište grupacije u Budimpešti

Novo sjedište MOL Grupe bit će izgrađeno i opremljeno prema najvišim standardima energetske učinkovitosti i održivosti

Novo sjedište tvrtke zvat će se MOL Campus, a njegov dovršetak očekuje se 2021. godine. Dizajn potpisuje Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu, poznat po brojnim fascinantnim projektima poput staklene kupole Reichstaga u Berlinu, Gherkin tornju u Londonu ili Apple Parka u Kaliforniji.

MOL Grupa je prije godinu dana najavila planove o preseljenju svog sjedišta do 2021. godine u MOL Campus, novi poslovni kompleks tvrtke površine 83.000 četvornih metara, koji projektira Foster + Partners, jedan od najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu. Toranj od 28 katova i visok 120 metara, bit će novi radni prostor za oko 2.500 zaposlenika ove grupacije, a bit će smješten na obali Dunava u 11. budimpeštanskom okrugu u južnom dijelu grada. Suvremeni dizajn MOL Campusa odražavat će hrabru viziju strategije MOL 2030 kojom će se ova grupacija nastojati prometnuti u lidera promjena u srednjoj i istočnoj Europi tijekom sljedećeg desetljeća, ali također odigrati i bitnu ulogu u preoblikovanju iskustava svojih zaposlenika.

Kako je naglašeno u tadašnjem priopćenju MOL Grupe, ciljevi nove dugoročne strategije postići će se ulaganjima u fizičku infrastrukturu i ljudski kapital. Sadašnje sjedište MOL Grupe raspršeno je u pet budimpeštanskih okruga, mahom u zgradama sagrađenim sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Premještanje sjedišta u novi MOL Campus neće samo doprinijeti boljoj operativnosti poslovanja, već će odigrati i ključnu ulogu u preoblikovanju iskustava zaposlenika, pružajući im uvjete za bolji rad i suradnju kroz bolje fizičko, tehnološko i kulturno okruženje. Time se također želi zadržati postojeći i privući budući visoko kvalitetan i tehnološki obrazovan kadar.

Fotografija: www.molcampus.hu

Studio Foster + Partners, poznat po svojim fascinantnim projektima širom svijeta, primjenom najnovijih arhitektonskih trendova i najsuvremenije tehnologije svakako će pridonijeti atrakivnosti novog sjedišta tvrtke, a Budimpešta će biti drugi grad u srednjoj i istočnoj Europi sa zgradom koju je projektirao ovaj prestižni arhitektonski studio.

U skladu sa strategijom MOL 2030, novo će sjedište tvrtke biti izgrađeno i opremljeno prema najvišim standardima energetske učinkovitosti i održivosti te je u planu i osiguravanje LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) i BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) certifikata.

Jedna od glavnih karakteristika novog poslovnog tornja bit će bujno zelenilo koje će se protezati kroz njegovo središte, od centralnog atrija do krovne terase na vrhu tornja, približavajući prirodu radnom prostoru. Zelenilo će djelovati kao društveni katalizator, stvarajući prostore za suradnju, opuštanje i nadahnuće. Korištenjem najsuvremenije tehnologije za upravljanje sustavom osvjetljenja, grijanja i hlađenja, ali i pogledima unutar i izvan kompleksa, ostvarit će se savršeno i inspirativno radno okruženje za zaposlenike koji će u njemu raditi.

Fotografija: www.molcampus.hu

Postavljanjem novih mjerila za Budimpeštu i Mađarsku, dizajn kompleksa će kroz svoj urbani kontekst dati velik doprinos poticanju održive gradnje. U MOL Campusu i njegovom okruženju nastojat će se poticati interakcija zaposlenika kao dio urbanog iskustva, ali i njihova rekreacija i način dolaska na posao. Svi zaposlenici imat će izravnu vezu s vanjskim okolišem, koji će im osiguravati svjež zrak, dnevnu svjetlost i fantastične poglede.

Valja napomenuti kako se nedavna zabrana izgradnje tornjeva viših od 90 metara, koja ima za cilj zaštititi izgled budimpeštanske panorame, ne odnosi na izgradnju novog MOL Campusa i njegovog tornja, budući da je odobrenje za njegovu gradnju donijeto prije usvajanja ovog zakona.

Krovna terasa na vrhu poslovnog tornja bit će otvorena i za posjetitelje te će zasigurno postati nova turistička atrakcija s najljepšim pogledom na mađarsku metropolu.

S.F. / Ekovjesnik­­­­­­­­

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER