Kina preusmjerila 10 milijardi kubičnih metara vode od juga prema sjeveru

Projekt budućnosti realiziran za samo četiri godine

Peking sada dobiva više od 2 milijarde kubičnih metara vode preusmjerenih iz rijeke Yangtze, što će biti od velike koristi za 11 mil. stanovnika

Peking sada dobiva više od 2 milijarde kubnih metara vode preusmjerenih iz rijeke Yangtze, što će biti od velike koristi za 11 mil. stanovnika.

Od početka listopada, više od 2 milijarde kubnih metara vode po projektu “Jug za Sjever” se upumpava u sustav vodoopskrbe glavnog grada Kine. Projekt je otvoren u prosincu 2014. godine kao dio kapitalnih projekata za vodena preusmjerenja.

Tvrtke za vodoopskrbu Pekinga su do sada koristile 1,37 milijardi kubnih metara vode iz najveće kineske rijeke Yangtze što je 68 posto ukupnog volumena. Sada su ti kapaciteti povećani, 284 milijuna kubnih metara se skladišti u rezervoarima, dok se ostatkom napajaju vodeni tokovi glavnog grada.

“Podaci pokazuju kako je kvaliteta vode rijeke Yangtze kojom se sada opskrbljuje Peking stabilan i zadovoljava standarde. Preusmjeravanje voda teče glatko i objekt je siguran”, izjavili su nadležni iz Ureda za vodna preusmjerenja.

Ovaj projekt trenutno osigurava dnevni protok od oko 1.050.000 kubnih metara vode do Pekinga 

Direktnu korist od ovog projekta ima više od 11 mil. stanovnika, ili oko pola stanovništva Pekinga, što znatno olakšava potrebe glavnog grada Kine za vodom. Voda crpljena iz rijeke Yangtze  sada snabdijeva ne samo Peking nego i Tianjin, te pokrajine Henan i Hebei duž središnje rute projekta za preusmjeravanje vode.

Prije ovog projekta skretanja vode, Peking se opskrbljivao vodom iz podzemnih izvora vode, koji su bili podložni čestim onečišćenjima vode većim količinama kalcija i magnezijskih soli.

VEZANE VIJESTI

Svjetski je dan voda

Dana 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Eco-friendly WC koji smanjuje potrošnju vode i do 80 %

Preuređeni javni WC-i trgovačkog centra TaiKoo Hui u kineskom gradu Guangzhou plijene pažnju svojim neobičnim i lijepim izgledom, ali i izrazitom održivošću koja promiče štednju vodnih resursa, kao i smanjenje stvaranja nepotrebnog otpada.

Sedam velikih trenutaka obnovljivih izvora energije u 2017. godini

Svijet u kojem živimo suočava se s golemim izazovom očuvanja okoliša jer naš planet ruši sve temperaturne rekorde zahvaljujući teškim emisijama ugljičnog dioksida (CO2) i ostalim onečišćivačima koji remete globalnu klimu porastom prosječne temperature. Zato su tako nevjerojatno ohrabrujući ovogodišnji veliki pomaci u obnovljivoj energiji. Ekovjesnik je odabrao sedam časnih primjera kojima smo svjedočili u godini na izmaku i koji nam ulijevaju nadu u čišću, bolju i održivu budućnost.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER