Kina preusmjerila 10 milijardi kubičnih metara vode od juga prema sjeveru

Projekt budućnosti realiziran za samo četiri godine

Peking sada dobiva više od 2 milijarde kubičnih metara vode preusmjerenih iz rijeke Yangtze, što će biti od velike koristi za 11 mil. stanovnika

Peking sada dobiva više od 2 milijarde kubnih metara vode preusmjerenih iz rijeke Yangtze, što će biti od velike koristi za 11 mil. stanovnika.

Od početka listopada, više od 2 milijarde kubnih metara vode po projektu “Jug za Sjever” se upumpava u sustav vodoopskrbe glavnog grada Kine. Projekt je otvoren u prosincu 2014. godine kao dio kapitalnih projekata za vodena preusmjerenja.

Tvrtke za vodoopskrbu Pekinga su do sada koristile 1,37 milijardi kubnih metara vode iz najveće kineske rijeke Yangtze što je 68 posto ukupnog volumena. Sada su ti kapaciteti povećani, 284 milijuna kubnih metara se skladišti u rezervoarima, dok se ostatkom napajaju vodeni tokovi glavnog grada.

“Podaci pokazuju kako je kvaliteta vode rijeke Yangtze kojom se sada opskrbljuje Peking stabilan i zadovoljava standarde. Preusmjeravanje voda teče glatko i objekt je siguran”, izjavili su nadležni iz Ureda za vodna preusmjerenja.

Ovaj projekt trenutno osigurava dnevni protok od oko 1.050.000 kubnih metara vode do Pekinga 

Direktnu korist od ovog projekta ima više od 11 mil. stanovnika, ili oko pola stanovništva Pekinga, što znatno olakšava potrebe glavnog grada Kine za vodom. Voda crpljena iz rijeke Yangtze  sada snabdijeva ne samo Peking nego i Tianjin, te pokrajine Henan i Hebei duž središnje rute projekta za preusmjeravanje vode.

Prije ovog projekta skretanja vode, Peking se opskrbljivao vodom iz podzemnih izvora vode, koji su bili podložni čestim onečišćenjima vode većim količinama kalcija i magnezijskih soli.

VEZANE VIJESTI

Nadomak Hrvatske planira se izgradnja termoelektrane na ugljen

Izgradnja termoelektrane na lokalitetu rudnika smeđeg ugljena Kamengrad u bosanskohercegovačkoj općini Sanski Most, jedan je od strateških energetskih projekata Vlade FBiH, a za njega su se zainteresirali kineski investitori.

Kina kažnjava onečišćivače i zatvara 40% tvornica

U borbi protiv onečišćenja okoliša golemih razmjera, kineska se vlada obrušila na proizvođače koji su prekršili propise o graničnim vrijednostima emisija i zatvorila oko 40 posto tvornica

IEA podiže petogodišnju prognozu rasta OIE nakon rekorda iz 2016. godine

Međunarodna agencija za energiju IEA je temeljem rekordne 2016. godine korigirala svoju prognozu o rastu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za sljedećih pet godina. Korekcija je uglavnom potaknuta povećanjem kapaciteta solarnih fotonaponskih sustava u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER