Eco-friendly WC koji smanjuje potrošnju vode i do 80 %

Lijepo, funkcionalno i održivo!

Preuređeni javni WC-i trgovačkog centra TaiKoo Hui u kineskom gradu Guangzhou plijene pažnju svojim neobičnim i lijepim izgledom, ali i izrazitom održivošću koja promiče štednju vodnih resursa, kao i smanjenje stvaranja nepotrebnog otpada.

Lijepo i funkcionalno u isto vrijeme

Fotografija: Ida&Billy Architects

Ida&Billy Architects, dizajnersko–arhitektnonski studio s centralnim uredom u Hong Kongu, dovršio je redizajn javnih WC-a trgovačkog centra TaiKoo Hui u Guangzhou, glavnom gradu kineske provincije Guangdong, koji uz upečatljiv izgled karakteriziraju i brojni održivi elementi. Javni WC-i su obnovljeni uz poštivanje načela zelenog dizajna, a uz uporabu recikliranih materijala i sustava za recikliranje sive vode, ekološki prihvatljive kupaonice sadrže i biljke koje pročišćavaju zrak zatvorenog prostora.

Smješteni u podzemlju, ovi javni WC-i  svojim suvremenim izgledom podsjećaju na špilju sa zaobljenim vratima i otvorima. Bijela boja osvjetljava zaobljene zidove, dok LED trake osvjetljavaju prostor. Tijekom obnove sačuvao se njihov izvorni izgled kako bi se smanjile strukturne promjene, kao i izmjene cijevi. Prijašnje pločice, izrađene od pješčara, zdrobljene su i korištene kao jedan od sastojaka za izradu novoizoliranih, tamno sivih podova od teraco materijala.

Izgled dječjeg WC-a / Fotografija: Ida&Billy Architects

Potreba za održivošću i u javnim prostorima

„Održivi dizajn kupatila ima za cilj podići ekološku svijest u javnom prostoru i postati uzor održivosti u komercijalnom i maloprodajnom sektoru“, objasnili su u arhitekti u projektnom izvještaju.

Kako bi stvorili zaobljene površine koje povezuju zidove sa stropovima, arhitekti su odabrali gips ploče ojačane staklenim vlaknima, inače izrađene od recikliranog materijala. Održivost prostora ostvaruje se i korištenjem dvaju ventilatora za cirkulaciju zraka uz pomoć kojih unutarnje biljke poboljšavaju razinu kisika u zraku, ali i donose svježinu u prostoru bez prozora.

Uz bezvodne pisoare i WC školjke upotreba vode smanjuje se 80 % / Fotografija: Ida&Billy Architects

Siva voda, definirana kao otpadna voda bez fekalija koja se skuplja tijekom tuširanja, kupanja ili pranja ruku i iz perilica, u ovim se WC-ima prikuplja i filtrira te kasnije koristi za potrebe navodnjavanja. Također, korištenjem inovativnih, tzv. bezvodnih pisoara i WC školjki upotreba vode se smanjuje čak 80 %, ali i ukupna količina stvorenog otpada za 60 % dnevno.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Oponašanjem oblaka do 2.000 litara pitke vode dnevno

Novi WEDEW sustav sakupljanja slatke vode iz atmosfere pretvara zrak u pitku vodu stvarajući umjetne oblake u prijenosnom kontejneru. Ova tehnologija je jeftin i energetski učinkovit izvor pitke vode bez ugljičnog otiska.

Ove biofilne kuće proizvode više energije nego što je troše

Nije tajna da je građevinski sektor resursno vrlo intenzivna industrija, no kalifornijska neprofitna organizacija Green New World vjeruje kako budućnost izgradnje može i treba biti zelenija i zdravija, a k tome može i sama proizvoditi energiju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER