High-tech javni zahodi u San Franciscu skupljaju kišnicu i ostvaruju uštede

Zeleni krov na svakoj jedinici dodatno će poboljšavati biološku raznolikost grada i mikroklimu na lokacijama postavljanja

Novi visokotehnološki i lijepo dizajnirani javni zahodi u San Franciscu pružaju izvrsne mogućnosti suvremenog oglašavanja koje diktira napredak novih tehnologija, a opremljeni su i sustavom za skupljanje kišnice čime će se smanjiti potrošnja vode i ostvariti znatne uštede.

Odjel za javne radove San Francisca (San Francisco Department of Public Works - DPW) je na natječaju za izbor novog dizajna gradskih javnih zahoda i multifunkcionalnih kioska izabrao prijedlog tvrtke SmithGroup koji pored funkcionalnosti i suvremenog oglasnog prostora nudi i određene ekološke prednosti. Ovi kompaktni, metalom obloženi javni zahodi nazvani su AmeniTREES, a posebni su i po tome što imaju zeleni krov, integriranu digitalnu tehnologiju za potrebe oglašavanja te najvažnije – opremljeni su sustavom skupljanja kišnice.

Kako se ističe u obrazloženju rezultata natječaja, njima se želi promijeniti način korištenja ovih objekata, uz istovremeno odražavanje identiteta i kvalitete života grada San Francisca. Novi javni zahodi trebali bi se koristiti tijekom sljedećih dvadeset godina.

AmeniTREES javni zahodi su predviđeni za modularno postavljanje te su vrlo jednostavni za prijevoz, montažu, prilagodbu i održavanje. Svaka zaobljena, čelikom uokvirena jedinica oblaže se metalnim pločama i staklom, a zatim prekriva zelenim krovom na kojem je predviđena i sadnja manjih stabala. Osim toga, ovaj model javnih zahoda ima i integrirani digitalni zaslon zaštićen staklenim i metalnim pokrovom koji se može koristiti za statično i dinamično oglašavanje, kao i za prikazivanje video oglasa.

  • Modeli AmeniTREES javnih zahoda / Izvor: SmithGroup

Tvrtka SmithGroup je za potrebe San Francisca osmislila četiri AmeniTREES modela. Osnovni model može imati jednu ili dvije kabine, drugi model ima dvije kabine i dodatnu vanjsku klupu, a treći uz dvije kabine i vanjsku klupu ima i dodatnu malu zelenu površinu. Četvrti model je najveći, a na njegovom zelenom krovu moguća je sadnja drveća. Novi zahodi su jedinstveni po svom dizajnu i prilagodljivosti različitim potrebama određenih lokacija, a izbor modela zajedno s dodatkom različitih biljnih vrsta i stabala na krovu omogućuje njihovo savršeno uklapanje u četvrtima osebujnog i živopisnog San Francisca.

Sustav za skupljanje kišnice omogućuje uštede i jednostavnost održavanja, kao i dužu trajnost novih javnih zahoda. Prikupljena voda može se koristiti za pranje kabina, zalijevanje biljaka ili ispiranje WC školjki čime će se znatno smanjiti potrošnja vode. Štoviše, zeleni krov na svakoj jedinici dodatno poboljšava biološku raznolikost grada i mikroklimu na lokacijama postavljanja te smanjuje efekt urbanih toplinskih otoka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Eco-friendly WC koji smanjuje potrošnju vode i do 80 %

Preuređeni javni WC-i trgovačkog centra TaiKoo Hui u kineskom gradu Guangzhou plijene pažnju svojim neobičnim i lijepim izgledom, ali i izrazitom održivošću koja promiče štednju vodnih resursa, kao i smanjenje stvaranja nepotrebnog otpada.

Rotterdam je dobio najveći zeleni krov u Nizozemskoj

Od svibnja 2020. Rotterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Nizozemskoj. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvještene zemlje dosad je realizirao cijeli niz ambicioznih projekata zaštite okoliša kako bi već do 2025. godine pokušao postati klimatski otporan grad.

Oponašanjem oblaka do 2.000 litara pitke vode dnevno

Novi WEDEW sustav sakupljanja slatke vode iz atmosfere pretvara zrak u pitku vodu stvarajući umjetne oblake u prijenosnom kontejneru. Ova tehnologija je jeftin i energetski učinkovit izvor pitke vode bez ugljičnog otiska.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER