U Splitu predstavljena kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

„Želimo posramiti i šokirati sve koji se požele parkirati na mjesto za osobe s invaliditetom“

Splitska komunalna tvrtka Split parking jučer je predstavila kampanju naziva „Želiš li se mijenjati za mjesto?“, koja već nekoliko dana plijeni pažnju Splićanki i Splićana. Naime, personalizirani prometni znakovi s fotografijama osoba s invaliditetom koje direktno „pitaju“ svoje sugrađane žele li se mijenjati za mjesto jedna su od glavnih tema u Splitu posljednjih dana, javlja Dalmacijaplus.hr

Glavni cilj ove plemenite kampanje je upozoriti sve da se ne parkiraju na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, osim ako i sami nemaju oznaku pristupačnosti. Jučer su javnosti predstavljeni detalji kampanje, promotivni video te njeni glavni akteri i partneri. Vrijednost ideje prepoznali su i odlučili je podržati Grad Split te Policijska uprava splitsko-dalmatinska, ali i brojne druge javne ustanove.

Iz Split parkinga poručuju kako su ovom kampanjom željeli doprinijeti poboljšanju kvalitete života skupine građana koja je nažalost, još uvijek, često zanemarena u mnogim segmentima.  U gradu Splitu, kažu, postoji oko 25 tisuća legalnih parkirnih mjesta, a od toga ih je 400 namijenjeno osobama s invaliditetom. Stoga je nužno ta mjesta ostaviti onima koji ih uistinu trebaju.

„Ovom kampanjom željeli smo malo šokirati i posramiti građane jer treba imati obraza stati na parkirno mjesto za osobe s invaliditetom kada vas upravo jedna od njih podsjeća kome ste uzeli mjesto, a nije vam namijenjeno. U suradnji s gradonačelnikom već dugo nastojimo osigurati da prava osoba s invaliditetom budu na europskoj razini, no došli smo do točke kada smo shvatili da moramo uključiti i građane. Naziv kampanje nosi jednostavnu, svima jasnu poruku. Želimo ukazati kako se nepropisnim parkiranjem njima onemogućava normalan život, a alternativu nemaju. Reakcije su zasad odlične“, rekao je Marko Bartulić, direktor tvrtke Split parking.

Šest zaštitnih lica kampanje, Marta Duić, Stipo Margić, Dino Sinovčić, Maša Bulatović, Leonardo Renić i Branko Jurić, svakog se dana susreću s problemom na koji ukazuje kampanja te su rado pristali biti njen dio. Svi oni imaju vrlo različite životne priče, ali svima im je zajednička želja osvijestiti sugrađane o važnosti poštivanja propisa te pravilnom korištenju parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. To je, ističu svi, jedan od najvažnijih preduvjeta za normalnu svakodnevicu, a neodgovorne ljude u prometu svi ističu kao jednu od najvećih prepreka u njihovim životima.

Kampanja za cilj ima pomoći u rješavanju još jednog velikog problema s kojim se osobe s invaliditetom susreću na čijem se rješavanju intenzivno počelo raditi u proteklim mjesecima, a to je zloporaba znaka pristupačnosti na razini cijele Hrvatske. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji oko 3500 znakova pristupačnosti, a lakoća kojom se oni danas mogu falsificirati zabrinjavajuća je.

„Ova kampanja prevažna je za sve osobe s invaliditetom u Splitu, a nadamo se da će se proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Ona se nadovezuje na našu borbu da se izmijeni zakon i promijeni znak pristupačnosti kako se ne bi zloupotrijebio. Zahvalni smo svima koji su se uključili i podržali je. Napredak u Splitu vidljiv je kad su osobe s invaliditetom u pitanju, ali ima još mjesta za napredak“, rekla je Jugana Sinovčić iz Inicijative za pristupačni Split te objasnila kojim promjenama bi se život osobama s invaliditetom još znatno poboljšao.

Svoje zahtjeve ova je Inicijativa, koja okuplja 16 udruga iz cijele Hrvatske, stavila u četiri točke. Traže prebacivanje nadležnosti nad Pravilnikom o znaku pristupačnosti s Ministarstva zdravstva na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, izmjenu zakona kojom bi se vršenje provjere znaka pristupačnosti ovlastili i prometni redari, hitnu detaljnu izmjenu Pravilnika o ZP koja podrazumijeva i sigurnosnu zaštitu te osiguravanje registra osoba s invaliditetom s pravom znaka pristupačnosti na razini Hrvatske, kao i upisnik o izdanim znakovima pristupačnosti u elektroničkom obliku putem centralnog registra koji bi olakšao sustav kontrole korištenja izdanih znakova i omogućio uvid na terenu u podatke korisnika znaka preko 2D koda koji je također neophodno integrirati.

U kampanju se uključila i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a od njezinog početka izvršeno je nekoliko policijskih akcija u kojima se provjeravala valjanost znakova pristupačnosti, ali i kažnjavali vozači koji su svoja vozila nepropisno pakirali na mjesta za osobe s invaliditetom.

Dalmacijaplus.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER