U Dubrovniku postavljeni senzori kvalitete zraka i zvučni signalizatori za slijepe i slabovidne

Pametni grad

Grad Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji je u vrtiće i škole postavio senzore za mjerenja kvalitete zraka, a opremanjem raskrižja u Lapadu zvučnim signalizatorima dodatno je osigurao pješačku komunikaciju slabovidnim i slijepim osobama.

Senzori za mjerenja kvalitete zraka za sada su instalirani u tri osnovne škole i pet vrtića, a riječ je o pilot projektu u sklopu projekta Pametni grad koji provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA. Projekt je u petak u OŠ Lapad predstavila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, a ukupno je postavljeno 120 senzora i to u osnovnim školama Ivana Gundulića, Marina Držića i Lapad  te dječjim vrtićima Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2.

„Cilj projekta je poboljšanje kognitivnih sposobnosti i razine praćenja nastave te poboljšanje zdravlja, naročito kod djece s kroničnim bolestima dišnih sustava“, kazala je direktorica DURA-e Ana Marija Pilato Krile

Naime, istraživanja su pokazala da djeca koja pohađaju programe u odgojno-obrazovnim ustanovama nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima klonu od umora i gube koncentraciju, a praćenjem stanja i reagiranjem sukladno dobivenim podacima ova se situacija može poboljšati.

Instalirani sustav za mjerenje kvalitete zraka omogućava očitavanje mjerenja CO2, temperature i vlage u zraku u prostorijama gdje su postavljeni senzori, povezivanje senzora na IoT (Internet of Things) infrastrukturu te korištenje aplikacijskog rješenja za praćenje i analizu podataka. Instalirani sustav omogućuje i dodatne nadogradnje.

  • Instalirani sustav omogućava očitavanje mjerenja CO2, temperature i vlage u zraku u prostorijama gdje su postavljeni senzori. / Fotografija: Grad Dubrovnik

Zvučni signalizatori za slijepe i slabovidne osobe na lapadskom raskrižju

Na raskrižju kod nogometnog stadiona u Lapadu ugrađeni su zvučni signalizatori za slijepe i slabovidne osobe. Ugrađeno je osam uređaja ukupne nabavne vrijednosti 30.690,00 kuna, a postavljeni su na svim pješačkim prijelazima.

Uređaji su opremljeni senzorima za automatsko prilagođavanje razine zvuka te se zvuk koji akustični signalizatori proizvode prilagođava razini buke u okolišu. To znači da je zvučni signal tijekom dana i intenzivnijeg prometa glasniji, dok je tijekom noći i manjeg prometnog opterećenja tiši.

Nakon Ilijine glavice, lapadsko raskrižje drugo je raskrižje opremljeno zvučnim signalizatorima, a njihovim postavljenjem omogućena je sigurna pješačka komunikacija slabovidnim i slijepim osobama.

Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurava znatna sredstva za realizaciju mjera Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Iznos ukupnih sredstava znatno je porastao u zadnje tri godine i prešao je 5 milijuna kuna. Do sada su strategije donesene za dva razdoblja, a izrada nove Strategije za razdoblje od 2021. do 2025. godine povjerena je Dubrovačkoj razvojnoj agenciji.

Grad Dubrovnik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Pametnim semaforima“ do manje gužvi u Beču

U austrijskoj metropoli promet regulira 1.300 semafora! Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulirati samo automobilski promet, već i pješački. Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka promet će se odvijati protočnije i efikasnije, a uz to semafori će biti opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

U Splitu predstavljena kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

Splitska komunalna tvrtka Split parking jučer je predstavila kampanju naziva „Želiš li se mijenjati za mjesto?“. Naime, personalizirani prometni znakovi s fotografijama osoba s invaliditetom koje direktno „pitaju“ svoje sugrađane žele li se mijenjati za mjesto jedna su od glavnih tema u Splitu posljednjih dana.

Beč: Sinergija nastavne i izvannastavne ponude u 18 „obrazovnih naselja“

Grad Beč još je 2017. godine osmislio koncept takozvanih „obrazovnih naselja“ (njem. „Bildungsgrätzl“) koji objedinjuje obrazovne institucije, udruge, društva i inicijative unutar jedne bečke četvrti te tako djeci i mladima omogućuje raznovrsnu ponudu u obrazovanju i oblikovanju slobodnog vremena u njihovim životnim sredinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER