Pridneno koćarenje smanjuje bioraznolikost Sredozemlja

Ovo istraživanje pruža vrijedne smjernice za održivije upravljanje morskim resursima, u skladu s europskim direktivama o zaštiti morskog okoliša

Istraživanje koje je proveo talijanski Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) u suradnji s Institutom za istraživanje i zaštitu okoliša ISPRA, analiziralo je podatke prikupljene u različitim područjima Sredozemlja i dokazalo štetan učinak pridnenog koćarenja na bioraznolikost.

Ribolovne aktivnosti i određene oceanografske varijable značajno utječu na bioraznolikost zajednica organizama koji žive u doticaju s morskim dnom Sredozemnog mora. Na to upozorava istraživanje koje je talijanski Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku (Istituto Nazionale di Oceanografia e di Geofisica Sperimentale – OGS) proveo u suradnji s Institutom za istraživanje i zaštitu okoliša (Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale – ISPRA).

Istraživači su analizirali podatke prikupljene između 2014. i 2020. u različitim dijelovima Sredozemlja, a koristili su statističke modele kako bi razlikovali učinak ribolova od utjecaja okolišnih varijabli. U analizi su korišteni podaci otvorenog pristupa koje je ustupio Zajednički istraživački centar (Joint Research Centre – JRC) Europske komisije, a odnose se na međunarodni program znanstvenog praćenja resursa na morskom dnu Sredozemlja (Mediterranean International Trawl Survey).

Rezultati istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu Scientific Reports te pokazuju da okolišne varijable – poput dubine, temperature, koncentracije kisika ili tipa morskog dna, kao i određene ribolovne aktivnosti, ovisno o području, različito utječu na bioraznolikost. Međutim, pridneno koćarenje svugdje ima negativan učinak – smanjuje jedinstvenost i raznolikost u sastavu zajednica te ograničava prisutnost ranjivih vrsta poput morskih pasa i raža.

Glavni zaključak istraživanja je da praksa pridnenog koćarenja smanjuje raznolikost vrsta na morskom dnu te da područja manje izložena toj praksi bilježe veću bioraznolikost i višu prisutnost osjetljivih i gospodarski važnih vrsta.

Podsjetimo, pridneno koćarenje je ribolovna tehnika koja koristi veliku mrežnu „koću“ koja se vuče po morskom dnu kako bi se ulovile ribe i druge morske životinje. Ova praksa ima katastrofalne posljedice jer uništava morska staništa poput koraljnih grebena i morskih algi, smanjuje riblji fond, uzrokuje smrtnost vrsta ulovljenih prilovom, a može dovesti i do značajnih gubitaka u populaciji morskih sisavaca i ptica.

Ovo istraživanje predstavlja važan doprinos boljem razumijevanju ranjivosti sredozemnih morskih ekosustava i razvoju učinkovitijih i održivijih strategija za očuvanje i upravljanje resursima.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Toplinski valovi doprinijeli najtoplijem lipnju u zapadnoj Europi otkad postoje mjerenja

Velik dio Europe zahvatila su dva snažna toplinska vala – sredinom lipnja i ponovno krajem lipnja do početka srpnja 2025. Prvi je svoj vrhunac dosegao između 17. i 22. lipnja, zahvativši velike dijelove zapadne i južne Europe. Drugi je uslijedio krajem mjeseca, od 30. lipnja do 2. srpnja, s još ekstremnijim temperaturama na istom području.

Španjolski IEO-CSIC proučava strategije za smanjenje prilova

Istraživači Španjolskog instituta za oceanografiju (Instituto Español de Oceanografía – IEO), nacionalnog centra Španjolskog istraživačkog vijeća (Centro Nacional del Consejo Superior de Investigaciones Científicas – CSIC), danas su na oceanografskom brodu Miguel Oliver španjolskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i prehrane isplovili iz luke Vigo te započeli istraživanje u okviru projekta DESCARSEL 0925.

Zaštitita Jadrana: Projektom ALIENA protiv širenja invazivnih vrsta

Znanstvenici IRB-ovog Centra za istraživanje mora u Rovinju sudjeluju u Interreg projektu ALIENA, čiji je cilj zaštititi Jadransko more od stranih invazivnih vrsta. Konferencijom održanom 14. svibnja u Bariju obilježen je početak projekta koji će trajati sljedeće dvije i pol godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER