Vatrogasni hidranti mogu postati česme s pitkom vodom

Kada se temperature povećavaju vrlo je važno ostati hidratiziran...

U urbanom prostoru vatrogasni hidranti najčešće predstavljaju zanemareni dio gradske infrastrukture čiji bi se potencijal mogao itekako svrsishodnije iskoristiti. Jednu od mogućnosti ponudio je student dizajna Dimitri Nassisi koji je osmislio novi izgled hidranta i izvor pitke vode u gradovima.

Ovoljetni toplinski valovi, koje prema najavama klimatologa u skoroj budućnosti možemo sve češće očekivati, upozoravaju nas na ograničen broj česmi s pitkom vodom koje su dostupne na gradskim ulicama. Kada se temperature povećavaju vrlo je važno ostati hidratiziran, posebice u pregrijanim gradovima u kojima često nedostaje izvora pitke vode. Dimitri Nassisi, student dizajna na renomiranoj švicarskoj školi dizajna ÉCAL (École cantonale d'art de Lausanne), u postojećim je vatrogasnim hidrantima vidio potencijal i predložio njihov novi izgled kako bi građanima mogli poslužiti kao izvor osvježenja.

Drinking Hydrant / Fotografija: dezeen.com

Nassisi je redizajnirao tradicionalni vatrogasni hidrant i dao mu novu elegantnu formu te svijetlo plavu boju, koju inače povezujemo s vodom. Voda se s novog hidranta može piti izravno iz slavine na njegovom vrhu, no korisnici također imaju mogućnost punjenja boca iz donje slavine. Na dnu hidranta je i posuda koja se može ispuniti vodom, pa time omogućuje i osvježenje za žedne pse.

Drinking Hydrant / Fotografija: dezeen.com

Novi dizajn i dalje podržava spajanje vatrogasnog crijeva u slučaju potrebe gašenja požara, a budući da se hidrant od lijevanog željeza može lako demontirati, svaki postojeći hidrant u gradu može se zamijeniti ovom novom verzijom. Dimitri Nassisi također naglašava kako pružanje većeg broja izvora pitke vode u javnom prostoru pridonosi boljoj kvaliteti življenja u gradovima, što u uvjetima sve viših temperatura nije potrebno previše obrazlagati.

Drinking Hydrant / Fotografija: dezeen.com

Uz globalni problem plastičnog otpada, posebice jednokratne plastične ambalaže i plastičnih boca za vodu i napitke, Nassisijev prototip Drinking Hydrant nudi bolju alternativu za budućnost urbanog prostora i osvježenje građana.

Drinking Hydrant / Fotografija: dezeen.com

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

U Beču je pitka voda najbolje ljetno osvježenje

Bečani i njihovi gosti piju možda najkvalitetniju i najčistiju vodu u Europi, koja dolazi izravno s Alpa iz austrijskih pokrajina Donja Austrija i Štajerska, a u ovim vrućim ljetnim mjesecima baš nitko ne može ostati žedan. Naime, Beč svojim građanima i posjetiteljima nudi više od 900 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, ravnomjereno raspoređenih širom grada.

Građani i brojni turisti u Beču lakše podnose toplinski val

Lipanj je i Bečanke i Bečane iznenadio svojim ekstremno visokim temperaturama. Austrijska se metropola već dugi niz godina bori protiv klimatskih promjena i nastoji ublažiti njihove posljedice na život građana. U te je svrhe ovih dana postavljena tisućita javna česma s besplatnom pitkom vodom za građane i posjetitelje.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER