UN-ova kućica za ekološki održivo stanovanje

Program Ujedinjenih naroda za okoliš i Sveučilište Yale predstavili održivu kućicu koja utjelovljuje mnoge od 17 ciljeva održivog razvoja

Program UN-a za okoliš i Arhitektonski fakultet Sveučilišta Yale (YSOA) predstavili su inovativnu održivu kućicu koja predstavlja idealan spoj politike zaštite okoliša i ekološki osviještenog dizajna. Kućica za ekološki način življenja, izložena uz skulpturu Mir Antuna Augustinčića ispred sjedišta UN-a u New Yorku, utjelovljuje mnoge od 17 ciljeva održivog razvoja UN-a, od kojih se neki upravo revidiraju na Političkom forumu UN-a o održivom razvoju.

Kućicu je projektirala interdisciplinarna skupina inženjera, arhitekata i dizajnera iz Centra za ekosustave u arhitekturi Sveučilišta Yale i arhitekti tvrtke Gray Organschi Architecture. Na ukupnoj površini od svega 22 četvornih metara uključuje integrirane sustave za prikupljanje vode, solarne energije (uporabom manje od 1 posto toksičnih poluvodičkih materijala), prirodnog dnevnog svjetla, pročišćavanje zraka pomoću biofiltera, pasivno hlađenje i unakrsnu ventilaciju te razne druge vrhunske tehnologije koje omogućuju njeno funkcioniranje bez ovisnosti o mrežnom napajanju.

Osim što se napaja isključivo iz obnovljivih izvora energije i ima negativni ugljični otisak, kućica je izgrađena korištenjem prvenstveno lokalnih, prirodnih i obnovljivih ili recikliranih materijala. Određeni materijali koji su korišteni za izgradnju izloženog modela kućice ponovno su upotrijebljeni iz ranijih projekata.

Minimalni utjecaj na okoliš

Kućica raspolaže kuhinjom, kupaonicom, blagovaonicom i prostorom za spavanje za četiri osobe, a može se prilagoditi kako za potrebe stanovanja, tako i za komercijalne potrebe. Ovaj projekt je dokaz koliko se toga može postići na minimalnom prostoru s minimalnim utjecajem na okoliš. Kućica u potpunosti objedinjuje ciljeve održivog razvoja i približava ih našem suvremenom načinu življenja.

„Uistinu smo uživali u realizaciji ovog projekta jer je okupio širok krug stručnjaka zainteresiranih za upoznavanje ljudi s ciljevima održivog razvoja“, rekla je Sophie Loran, glasnogovornica Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Jedna milijarda stanovnika našeg planeta trenutno nastanjuje ilegalna i neformalna naselja širom svijeta, a još ih mnogo više živi u strukturama koje nisu ekološki prihvatljive. Zajednice koje bilježe brzi gospodarski rast i naglu urbanizaciju sve se više suočavaju s potrebom za novim infrastrukturnim rješenjima kako bi se osigurao njihov održiv razvoj.

„Svatko na ovom planetu ima pravo na pristojan dom, ali sektor stambenog sektora koristi 40 posto ukupnih resursa planeta i predstavlja gotovo trećinu globalnih emisija stakleničkih plinova“, izjavio je izvršni direktor Programa UN-a za okoliš Erik Solheim. „U uvjetima ubrzanog rasta svjetske populacije, potrebna su nova pametna rješenja za stanovanje, kao što je ova kućica za ekološki i energetski način življenja, kako bi se potreba stanovništva za stanovanjem ujednačila sa zaštitom okoliša i sposobnošću planeta da podržava život.“

Slične održive tehnologije i tehnike mogu se primijeniti i u našim domovima

Osim što nas podsjeća gdje živimo, ova kućica nas upozorava i na to kako živimo, odnosno kako naše svakodnevne životne navike utječu na planet. Razgledavanjem prostora ovog sićušnog doma, posjetitelji imaju priliku saznati i nešto više o energetski učinkovitoj rasvjeti i uređajima, urbanoj poljoprivredi, kompostnom WC-u i metodama za smanjenje potrošnje vode i otpada hrane. U kupaonici se posjetitelji upoznaju s uputama za izbjegavanje higijenskih proizvoda koji sadrže mikroplastiku, a mogu pogledati i video materijale o raznim inicijativama za zaštitu i obnovu slatkovodnih ekosustava. U kuhinji se upoznaju s globalnim kampanjama za smanjenje otpada hrane i mogućnošću njegovog korištenja kao stočne hrane.

Neki od ciljeva održivog razvoja koji su integrirani u kućicu su odgovorno konzumiranje i proizvodnja, čista voda i zbrinjavanje otpada te klimatska akcija. Nakon što istraže kako ekološki osviješteni dizajn kuće može izravno podržavati navedene ciljeve, posjetitelji će biti educirani kako slične održive tehnologije i tehnike mogu primijeniti i u vlastitim domovima, što ovu inicijativu održivosti čini još osobnijom i pristupačnijom.

Predstavljanje ove kućice ispred sjedišta UN-a u New Yorku završilo je jučer, 18. srpnja, i slijedi njeno izlaganje u San Franciscu. Ova prva demonstracijska jedinica sadrži značajke specifične za lokaciju i klimu New Yorka, a pri svakom sljedećem predstavljanju prilagodit će se značajkama klime i kulture lokacija na kojima se izlaže.

Dokazujući praktičnost i prednosti ekološki prihvatljivog stanovanja, ova kućica za ekološki i energetski način življenja pokazuje i sposobnost održivog dizajna za zadovoljavanje izazova 21. stoljeća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

JYSK novim kolekcijama integrira održiviji asortiman

Od modernog vrtnog namještaja od drveta koji nosi FSC® (N001715) certifikat, do ručnika izrađenih od recikliranih plastičnih boca i ostataka industrijskog pamuka i vrtnih stolica od reciklirane oceanske plastike, JYSK proširuje svoju održivu ponudu proizvod po proizvod, tjedan za tjednom do cijelih održivijih kolekcija.

Mogu li francuske tenisice Veja postati najodrživije na svijetu?

Kako bi pokazali da je i na području dizajna moguće promovirati ekološku održivost, utemeljitelji francuskog brenda Veja, Sébastien Kopp i François-Ghislain Morillion, nadaju se kako će njihove tenisice, čija izrada podrazumijeva upotrebu ekološki što održivijih materijala, uskoro osvojiti mnogobrojna svjetska tržišta.

CopenHill je najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu

Danska arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group) dovršila je izgradnju futurističkog zdanja „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER