FN sustavi instalirani na još četiri zgrade s općinskim stanovima

Beč nije samo svjetska prijestolnica priuštivog stanovanja, već prednjači i u primjeni obnovljivih izvora energije

Zahvaljujući suradnji bečkog energetskog poduzeća Wien Energie, Grada Beča i stambenog poduzeća Wiener Wohnen, nove solarne elektrane instalirane su na krovovima još četiriju zgrada s općinskim stanovima, a u pripremi su i brojni drugi projekti.

Upravo je dovršena instalacija solarne elektrane na stambenoj zgradi u ulici Breitenfurter Straße u 23. bečkom okrugu Liesing koja će sa svojih 280 modula godišnje proizvoditi 116.000 kWh čiste električne energije.

Ostala tri nedavno instalirana fotonaponska sustava na zgradama s općinskim stanovima u Meidlingu (12.), Brigittenau (20.) i Floridsdorfu (21.) godišnje će proizvoditi 245.000 kWh električne energije, a istovremeno će se za 130 tona smanjiti emisije CO2, izvijestili su iz tvrtke Wien Energie. Navedene FN sustave s ukupno 532 modula instalirao je Wien Energie u suradnji sa stambenim poduzećem Wiener Wohnen.

„Bečko priuštivo stanovanje je od samog početka predstavljalo društvenu odgovornost, inovativnost i održivost. Wiener Wohnen nastavlja s ovom tradicijom svojim doprinosom energetskoj tranziciji“, kazala je bečka dogradonačelnica i savjetnica za stambena pitanja Kathrin Gaál.

„S fotonaponskim sustavima stambene zgrade s općinskim stanovima postaju male ekološke elektrane i tako pridonose energetskoj tranziciji“, rekao je gradski vijećnik za gospodarstvo Peter Hanke, dok za bečkog gradskog vijećnika za klimu, Jürgena Czernohorszkog, širenje solarne energije – zajedno s geotermalnom energijom i drugim održivim izvorima energije i topline, Beč dovodi sve bliže ostvarenju cilja klimatske neutralnosti do 2040. godine.

  • Čelnici i čelnice Grada Beča te poduzeća Wien Energie i Wiener Wohnen na krovu stambene zgrade u ulici Breitenfurter Straße u 23. bečkom okrugu Liesing © Wien Energie

Fotonaponski sustavi instalirani su još ranije na deset općinskih zgrada diljem Beča i to s ukupnom snagom od oko 760 kW vršne snage te površinom modula od oko 6 000 m². Svake godine isporučuju oko 720 000 kWh lokalno proizvedene solarne energije, od čega dio izravno u stambenu mrežu - primjerice, za rad sustava dizala, osvjetljenje stubišta i garaža. Time se smanjuju troškovi režija i omogućuju uštede većini od oko 4 400 stanovnika.

Na krovu zgrade Hugo-Breitner-Hof, najvećoj bečkoj stambenoj zgradi s općinskim stanovima u 14. okrugu Penzing – građenoj od 1949. do 1956. godine na ukupnoj površini od 16,3 hektara, solarni toplinski sustav toplom vodom opskrbljuje više od 2 000 stanovnika.

„Naši timovi daju sve od sebe kako bi se za proizvodnju čiste električne energije omogućilo korištenje što većeg broja bečkih krovova. To je velik izazov, posebno kod starijih zgrada, pa nam je tim više drago što smo realizirali i ove najnovije projekte“, poručuju iz poduzeća Wien Energie.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Gradski stanovi u Beču postaju energetski učinkoviti bez plina

U pilot-projekt dekarbonizacije uključeno je 277 gradskih stanova koji će se ubuduće grijati geotermalnom energijom. Radovi bušenja već su započeli, a njihov je završetak planiran krajem 2024. godine.

Balkoni općinskih stambenih zgrada postaju mini solarne elektrane

Inovativne tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije i visoka energetska učinkovitost već su standard u subvencioniranom stanovanju u Beču. Stanari u općinskim zgradama koji potrošnju električne energije žele pokriti vlastitom solarnom energijom sada imaju novu priliku.

Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER