Valamar i WWF zajedno s hrvatskim ribarima štite Jadransko more

Uoči Svjetskog dana oceana predstavljena je suradnja zbog koje na Valamarovim jelovnicima više nema morskog psa, raže i sabljarke

Valamar i WWF danas su predstavili postignuća zajedničke inicijative za očuvanje Jadranskog mora i poticanje održivog ribarstva koja je započela u 2023. godini, a kojom Valamar želi postići visoki udio nabave održivih morskih plodova od čak 80 posto do 2026. godine.

Suradnja između Valamara i WWF Adrije prva je takve vrste u turističkom sektoru u Hrvatskoj. Valamar je, u skladu s preporukama WWF Adrije, iz svoje ponude u potpunosti isključio ugrožene vrste kao što su morski pas, raža i sabljarka, a ostvarena je i značajna suradnja s lokalnom ribarskom zadrugom iz Komiže koja je time privukla nove mlade ribare i osigurala dugoročnu održivost svog poslovanja.

„Ponosni smo na ovu suradnju kojom su već u prvoj godini ostvareni tako ambiciozni ciljevi, čime dokazujemo da održivo poslovanje može i mora biti profitabilno. Ribarska zadruga Komiža na osnovu ove suradnje privukla je nove mlade ribare, pokrenula postupak novih zapošljavanja i usmjerila svoj razvoj ka stjecanju statusa organizacije proizvođača. Glavni interes WWF-a je očuvanje prirode, ali na tome ne možemo raditi na štetu ljudi. Zato želimo da ribari koji žive od mora, postanu čuvari mora čuvajući ovaj izvor života za sve buduće generacije.” – izjavio je Fabijan Peronja, viši voditelj projekata za održivu plavu ekonomiju u WWF Adriji, prilikom predstavljanja suradnje danas u Poreču.

WWF je prepoznao ribare u Komiži kao jedan od najboljih primjera dobre prakse na Mediteranu, jer njihov izlov istodobno osigurava održivu budućnost za ribu i ribare.

„Pozdravljamo inicijativu Valamara koja je pokazala da postoji način da sve strane budu zadovoljene - gospodarstvo, lokalno stanovništvo i okoliš. Održivi ribolov jedini je način da zaštitimo bioraznolikost mora, a da nitko ne bude zakinut. Valamar je pionir u ovakvom načinu poslovanja, i drago nam je da smo zajedno našli novi put koji ne gleda kratkoročni profit, već dugoročno poslovanje i održivost.” – poručio je Dino Božanić, predstavnik Ribarske zadruge Komiža.

Svijet se suočava s dvije velike isprepletene i međuovisne krize – klimatskim promjenama i gubitkom bioraznolikosti. Prema IUCN-u, međunarodnoj uniji za zaštitu prirode i prirodnih resursa, područje Mediterana smatra se jednim od najvažnijih središta biološke raznolikosti na svijetu, a istovremeno je i vodeća svjetska turistička destinacija. Primjer dobre prakse koji je Valamar pokrenuo s WWF Adrijom predstavlja odličan smjer u cilju očuvanja zdravlja eko sustava i smanjenja utjecaja na okoliš kao preduvjeta dugoročne održivosti.

„Teško je naći važniji cilj za održivost turizma u Hrvatskoj od očuvanja bioraznolikosti i zaštite Jadranskog mora. Kroz dugoročnu suradnju s jednom od najvažnijih svjetskih organizacija za očuvanje prirode želimo podržati hrvatsko ribarstvo i održive prakse zaštite mora te pokazati kako čuvanje prirodnih resursa može biti poticajno za razvoj lokalnog gospodarstva. Turistički sektor u Hrvatskoj mora uvesti stroge i ambiciozne kriterije održivosti u nabavu proizvoda iz ribarstva kako bismo motivirali što veći broj dobavljača i proizvođača da svoje poslovanje usmjere prema održivijim praksama.” – izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Morski psi i raže u Sredozemlju su u opasnosti!

Iako su morski psi često predstavljeni kao opasni predatori, posebice tijekom ljetne sezone, oni su zapravo u velikoj opasnosti. Sredozemlje je dom najvećem broju ugroženih vrsta morskih pasa i raža na svijetu, a kako se i najbrže zagrijava, opasnost od izumiranja ovih morskih životinja dodatno se povećava.

WWF: Novi dokazi o ilegalnom ulovu morskih pasa i raža na Mediteranu

Ilegalni, neprijavljeni i neregulirani ribolov je velika prijetnja već ugroženim morskim psima i ražama u Sredozemnom moru. Zajedničkim djelovanjem možemo zaustaviti takve smrtonosne ribolovne prakse i spasiti ne samo morske pse i raže, nego i cjelokupne morske ekosustave.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER