Pilot projekt recikliranja kapsula za kavu produljen zbog velikog uspjeha

Austrijanci prikupili preko 120 tona kapsula za kavu

Kavopije u pilot regijama Gornje Austrije te okruzima Krems-Land i Schwechat prikupili su više od devet milijuna kapsula kave u samo šest mjeseci od početka provedbe projekta pokrenutog u listopadu 2023. godine. Šarene kapsule za kavu pretvaraju se u čisti aluminij ili plastiku za nove proizvode, dok se talog kave može koristiti kao organsko gnojivo, upijač ulja, bioplin ili čak za izradu novog namještaja.

Kapsule za kavu male su i praktične te trenutačno čine oko 10 do 15 posto globalne potrošnje kave. Posljednjih godina ovaj tržišni udio je zbog povećane potražnje u stalnom porastu, a za mnoge predstavlja još jedan veliki okolišni problem jer je ipak riječ o još jednom proizvodu za jednokratnu upotrebu.

Proizvodnja aluminija je posebno energetski intenzivna, a pakiranje i prijevoz kapsula za kavu dodatno utječu na znatno veću potrošnju energije u usporedbi s tradicionalnim metodama kuhanja kave. Budući da se sastoje od mješavine materijala – plastike, aluminija i organskog taloga kave, teško ih je reciklirati. Iako neki brendovi uključuju vlastite programe recikliranja, stopa recikliranja kapsula za kavu općenito je niska. Stoga većina kapsula završi u postrojenjima za proizvodnju energije iz otpada ili na odlagalištima.

Austrijsko udruženje za kavu i čaj (Österreichischer Kaffee- und Teeverband – KTV) i tvrtka Altstoff Recycling Austria AG (ARA) pokrenuli su stoga pilot projekt odvojenog prikupljanja i recikliranja kapsula za kavu svih brendova, što je za sada jedinstvena praksa u EU-u.

Recikliranje kapsula ima veliki potencijal

Brojke ukazuju na velik uspjeh ovog pilot projekta: od listopada 2023. do ožujka 2024. u pilot regijama Gornje Austrije, kao i okruzima Krems-Land i Schwechat u Donjoj Austriji, ukupno je prikupljeno 120,33 tona ili 9,1 milijuna kapsula što je povećanje od 22 posto na svim lokacijama. Na području Gornje Austrije prikupljeno je 103,47 t, u Krems-Landu 3,08 t, a u Schwechatu 13,78 t kapsula za kavu. Pilot projekt je zbog velikog uspjeha produljen do kraja lipnja 2024.

„Pozitivan ishod našeg projekta recikliranja kapsula kave s tvrtkom ARA, u koji su uključeni proizvođači, trgovci i ambalažna industrija, pokazuje nevjerojatnu moć koju imamo stvarajući jako savezništvo. Motivacija potrošača za odvojenim prikupljanjem kapsula i sudjelovanjem u projektu dokazuje golem potencijal koji inovativna i kružna rješenja imaju za austrijsku kružnu ekonomiju“, kaže Paul Unterluggauer, potpredsjednik Austrijskog udruženja za kavu i čaj (KTV).

Projekt recikliranja kapsula za kavu podiže svijest šire javnosti i partnera duž cijelog lanca vrijednosti, uvjeren je Harald Hauke, izvršni direktor ARA-e. „Ukazujući potrošačima koliko vrijednih sirovina sadrži jedna mala kapsula kave i koliki je utjecaj njihovog pravilnog odvojenog prikupljanja, poduzimamo značajan korak prema očuvanju vrijednih resursa. Povećanje prikupljenih kapsula kave od 22 posto pokazuje koliko je naš projekt dobro prihvaćen, a povećanjem recikliranja industriji nudimo nove sirovine“, kaže Hauke.

Prikupljene kapsule obrađuju se u novom pogonu za reciklažu SECCON u Pettenbachu (Gornja Austrija). Kava i kapsule odvajaju se i prerađuju u vrijedne sirovine. Šarene kapsule pretvaraju se u čisti aluminij ili plastiku za nove proizvode, a talog kave prikladan je za upotrebu kao organsko gnojivo, sredstvo za upijanje ulja, bioplin ili čak za proizvodnju novog namještaja, kao što pokazuje istraživački projekt ARA-e u suradnji sa Sveučilištem primijenjenih znanosti u Salzburgu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

Ovaj stroj za kavu ne proizvodi otpad, a pokreće ga ljudska snaga

Aparati za kavu su već odavno neizostavni u kućanstvima. Neki su i pravi statusni simbol, no osim što znaju biti i jako skupi ne zaboravimo da troše električnu energiju i još gore – njihove kapsule za kavu vrlo su štetne za okoliš! Srećom, na tržištu se pojavljuju sve povoljniji strojevi, a ljubav prema ovom omiljenom napitku bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan, a kamoli učinkovito obavljati radne zadatke, može se spojiti i s ljubavlju prema prirodi i očuvanom okolišu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER