Rijeka i ove godine sudjeluje u obilježavanju Tjedna upoznavanja groblja Europe

#WDEC2024: Tijekom ovogodišnjeg Tjedna upoznavanja groblja Europe predstavit će se različiti načini kojima groblja i njihovi posjetitelji mogu doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš

Ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe (WDEC) posvećen je temi održivosti okoliša i klimatskim promjenama (Environmental sustainability and climate change), a u Rijeci će se obilježiti od 14. do 31. svibnja 2024. u organizaciji KD Kozala.

Tjedan upoznavanja groblja Europe (Week of Discovering European Cemeteries – WDEC) je manifestacija koja se svake godine održava krajem svibnja, a značajna groblja u gradovima diljem Europe organiziraju izložbe, koncerte, obilaske uz stručno vodstvo, radionice te druge zanimljive aktivnosti. Prošlogodišnja tema Tjedna upoznavanja groblja Europe (WDEC 2023) bila je „Groblja za zdravlje i blagostanje“ (eng. Cemeteries for health and wellbeing), a njome se htjelo ukazati na to kako odnos prema grobljima može unaprijediti naš život.

Groblja i njihovi posjetitelji sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena

Ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe (WDEC 2024) obilježava se od 24. svibnja do 2. lipnja 2024., a posvećen je temi održivosti okoliša i klimatskim promjenama (Environmental sustainability and climate change). U skladu s ovogodišnjom temom, WDEC usredotočit će se na posvećenost europskih groblja održivosti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena te predstaviti različite načine na koje groblja i njihovi posjetitelji mogu doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš.

Velik broj europskih groblja sudjeluje u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena te već godinama radi na provedbi mjera prilagodbe i ublažavanja koje uključuju odgovorno korištenje energije i vode, postupno povećanje primjene obnovljivih izvora energije, poštovanje biološke raznolikosti, poboljšanje autohtone vegetacije, odgovorno gospodarenje otpadom i progresivnu elektrifikaciju voznog parka.

KD Kozala d.o.o. se Udruženju značajnih groblja u Europi (ASCE) pridružila još 2004. godine te aktivno sudjeluje u radu i godišnjim konferencijama udruženja putem kojih su groblja Kozala i Trsat u više navrata predstavljena široj europskoj javnosti. U obilježavanju Tjedna upoznavanja groblja Europe (WDEC) sudjeluje od 2015. godine te brojnim aktivnostima javnosti nastoji približiti i ukazati na vrijednost baštine riječkih groblja. Naime, Tjedan upoznavanja groblja Europe predstavlja jedinstvenu priliku da se građani upoznaju s bogatstvom, povijesti, visokim umjetničkim, kulturološkim i antropologijskim djelima europskih groblja.

Prošlogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe u Rijeci održan je od 22. do 31. svibnja i bio je posvećen grobljima Trsat i Kozala, a tijekom proteklih godina građani Rijeke prepoznali su je kao još jedan način upoznavanja povijesti grada.

Početak Tjedna upoznavanja groblja Europe (WDEC 2024) u Rijeci će se u utorak 14. svibnja obilježiti otvaranjem izložbe na postamentima na riječkom Korzu. Otvaranju izložbe prisustvovat će gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktorica KD Kozala d.o.o Nives Torbarina i stručna suradnica za odnose s korisnicima usluga KD Kozala d.o.o. Tanja Šušić.

  • Kapela Bartolich-Gelletich Nicolaides | Groblje Kozala Rijeka © KD Kozala

152 godine povijesti riječkog groblja Kozala

Iako je prvo zemljište za potrebe riječkog groblja Kozala kupljeno još 1771. godine, dana 1. siječnja 1872. godine evidentiran je prvi podatak o ukopu na groblju Kozala te se smatra službenim početkom ovog riječkog groblja. Groblje se temelji na regulatornoj osnovi i izvedbi Luigia de Emilija iz 1856. godine, koji je zasnovao zasebni dio židovskog groblja (1885.), sagradio kapelu sv. Mihovila i pomoćne zgrade, a potom je prošireno na regulatornoj osnovi Venceslaoa Celligoia iz 1886./1892. koji je zamislio centralni dio groblja – „potkovu“ i periferne dijelove u raznim nivoima, što je realizirano u periodu od 1895.–1915. godine. Oko 1924. godine groblje Kozala dobilo je svoj konačni planimetrijski oblik, kada je također dosegnulo i najveću površinu.

Rijeka je jedan od prvih europskih gradova koji je djelatnost groblja odvojio od crkve i dao toj djelatnosti komunalni značaj i to grobljem Kozala od 1872. godine, odnosno odmah nakon Pariza, Londona, Beča i Budimpešte. Uz riječko groblje Kozala vezuju se mnoga znamenita imena iz riječke prošlosti, a groblje je prepoznatljivo i po izvanredno uspješno uklopljenim čempresima, koji daju pečat njegovoj krajobraznoj arhitekturi. Zbog velike vrijednosti spomeničke baštine i groblja kao cjeline, groblje Kozala dobilo je status kulturnog dobra, a osim toga u listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske pojedinačno su uvršteni mauzoleji Gorup, Manasteriotti i Whitehead.

O Udruženju značajnih groblja u Europi (ASCE)

Udruženje značajnih groblja u Europi (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE) najveća je i najznačajnija organizacija, koja brine o grobljima posebne povijesne i umjetničke vrijednosti. Misija ASCE-a je promoviranje i podizanje svijesti o važnosti i vrijednosti značajnih europskih groblja kao jednog od temelja kulturne baštine, povijesti i umjetnosti. Udruženje je osnovano u Bologni 2001. godine te danas povezuje gotovo 200 značajnih groblja iz 22 europske države.

Tijekom proteklog desetljeća ovom udruženju pridružilo se više od 150 značajnih groblja diljem Europe, a sva imaju velik potencijal za istraživanje povijesti, kulture i arhitekture. Mnoga od njih također su uključena u rutu europskih groblja (European Cemeteries Route), koja osim isticanja važnosti i vrijednosti značajnih europskih groblja ima za cilj poticanje njihovih turističkih obilaska. U tu svrhu, posjetitelji imaju mogućnost korištenja mobilne aplikacije ARtour za obilazak europskih groblja

Uz velika i najpoznatija europska groblja u Parizu, Beču, Londonu, Berlinu, Milanu, Rimu i drugim gradovima, u aktivnosti ASCE-a uključena su i sljedeća groblja u Hrvatskoj: Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Karlovac, Sisak, Koprivnica i Križevci.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Na koprivničkom groblju Pri sv. Duhu i ove se godine obilježava Tjedan upoznavanja groblja (Week of Discovering European Cemeteries – WDEC). Grobljem upravlja poduzeće Komunalac kao član Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE).

Bečkim Centralnim grobljem uskoro počinje prometovati e-bus

Mnoge će se Bečanke i Bečani na blagdan Svih svetih biciklom zaputiti u posjet jednom od 46 groblja austrijskog glavnog grada, a Centralno groblje će od 2. studenog moći istraživati na još jedan ekološki prihvatljiv način: autobusom na električni pogon!

Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života

Praška groblja pozvala su stanovnike glavnog češkog grada da tijekom ljetnih vrućina osvježenje potraže na jednom od gradskih groblja. U suprotnosti s uzavrelim gradskim asfaltom, na grobljima je znatno ugodnije zahvaljujući bujnoj vegetaciji i velikom broju stabala. U Beču se pak građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime, a na nekim gradskim grobljima stanuju i pčele.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER