Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života

Gradska groblja su mjesta bogate bioraznolikosti, a posjetiteljima tijekom ljetnih vrućina osim mira pružaju i prijeko potreban hlad

Praška groblja pozvala su stanovnike glavnog češkog grada da tijekom ljetnih vrućina osvježenje potraže na jednom od gradskih groblja. U suprotnosti s uzavrelim gradskim asfaltom, na grobljima je znatno ugodnije zahvaljujući bujnoj vegetaciji i velikom broju stabala. U Beču se pak građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime, a na nekim gradskim grobljima stanuju i pčele.

„Ovog vikenda bit će jako vruće. Gdje se možete rashladiti? Između ostalog, tu kod nas - na grobljima!“, objavila je u petak tvrtka „Groblja i pogrebne usluge glavnog grada Praga“ („Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy“) na društvenim mrežama. Uz objavu je priložena karta osjeta topline za srijedu 12. srpnja te su na njoj označena groblja Olšany i Vinohrady, kao i „malo, ali šarmantno“ evangeličko groblje u Strašnicama. Za navedena groblja ističu da su „sjenovite oaze u vrućem gradu zahvaljujući velikom broju drveća“ te dodaju da isto vrijedi i za druga koja nisu stala na kartu. „Dok uzaludno pokušavate pronaći osvježenje gurajući se s tisućama drugih Pražana na bazenima ili u vodenim parkovima, stanovnici naših groblja radovat će se vašem posjetu“, poručuju.

Objava je na Facebooku potaknula velik broj komentara i dijeljenja, a iako se svidjela većem broju građana, naravno, ima i onih kojima nije najbolje „sjela“. U tvrtki „Groblja i pogrebne usluge glavnog grada Praga“ tvrde da njihova objava nije šala te da njome nikog nisu htjeli povrijediti.

„Drago nam je kad ljudi šetaju grobljima, bilo sami ili u društvu prijatelja i partnera, kao i s knjigom, glazbom u slušalicama ili djecom u kolicima. Ako posjetitelji poštuju karakter mjesta i ponašaju se pristojno, što velika većina i čini, svi su dobrodošli. Groblja su lijepa, zanimljiva mjesta koja potiču na razmišljanje i takvima ih čuvamo i to ne samo za one koji su tu pokopani“, objašnjavaju.

Meteorolozi pak upozoravaju na ekstremne vremenske uvjete te bi temperature ove subote i nedjelje u Pragu i Češkoj mogle doseći 38 °C, osobito na zapadu zemlje.

Bečka groblja provode kampanju „Zajedno i pažljivo“

U Beču su itekako svjesni činjenice da su groblja izuzetno važna za očuvanje i poticanje urbane biološke raznolikosti. Više od 50 posto površine Beča čine zelene površine, a Bečka groblja (Friedhöfe Wien) upravljaju ukupnom površinom od 5,2 km², što predstavlja oko 1,2 posto ukupne površine grada. Zaštiti okoliša na ukupno 46 bečkih groblja pridaje se velika pozornost pa stoga ne čudi što se posjetiteljima na Centralnom groblju (Wiener Zentralfriedhof) od prošle jeseni nudi usluga prijevoza autobusom na električni pogon.

  • Bečko Centralno groblje (Zentralfriedhof) / Pixabay

Također, u sklopu svojih aktivnosti poticanja održive mobilnosti, Bečka agencija za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien) je na blagdan Svih svetih prigodno priredila poseban program obilaska bečkih groblja „Bike2Cemetery“. Naravno, vožnja biciklom na grobljima najčešće nije dopuštena, stoga se posjetiteljima savjetuje parkiranje bicikala na ulazima kako bi lakše mogli obići veći dio groblja.

Bečka groblja su vrlo važna i kao staništa za mnoge životinjske vrste jer stabla i obilje cvijeća privlače mnoge kukce i druge životinje. Početkom srpnja upravo je na groblju u 12. bečkom okrugu Meidling održan stručni obilazak u sklopu bečke „Klimatske turneje“ tijekom kojeg su stručnjaci građanima pružali informacije o mnogim aspektima zaštite klime i aktivnostima Grada Beča za postizanje klimatske neutralnosti do 2040. godine.

  • U Beču se građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime. © PID / Markus Wache

„Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života. Meidlinger Friedhof je kao i sva druga gradska groblja od velike važnosti kao životni prostor brojnih vrsta“, objasnio je tom prilikom bečki gradski vijećnik za klimu Jürgen Czernohorszky.

Drveće na grobljima važno je za snižavanje temperature, kao i za vezivanje ugljikovog dioksida, ali je i od velike koristi za šišmiše i ptice. Primjerice, na groblju Meidling obitavaju ptičje vrste kao što su vjetruša, sova ušara, češljugar, svraka, velika sjenica, zeba i mnoge druge. Vegetacija omogućuje i staništa za brojne vrste kukaca, ali i za strogo zaštićenu populaciju poljskih hrčaka koja obitava na gradskim grobljima. Hrčci su najaktivniji u sumrak, a na groblju Meidling toliko su se naviknuli na ljude pa hranu traže i tijekom dana.

Zaštita okoliša i očuvanje prirodnih resursa važne su zadaće Bečkih groblja. Stoga se na bečkim gradskim grobljima provodi kampanja „Zajedno i pažljivo“ (Gemeinsam.SORGSAM) koja uključuje brojne aktivnosti i mjere koje doprinose očuvanju ekološke ravnoteže. Od očuvanja prirodnih livada, sadnje medonosnog cvijeća i postavljanja košnica s pčelama do primjene solarne energije te razvoja e-mobilnosti i urbanog vrtlarstva – zaštita okoliša dio je svakodnevnog života tvrtke Friedhöfe Wien.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč dobiva prvi Park bioraznolikosti!

Cilj Grada Beča je poboljšati kvalitetu postojećih parkova te do 2025. godine urediti 400.000 četvornih metara zelenih površina. U okviru zelene ofenzive austrijskog glavnog grada tako je najavljen plan uređenja „Parka bioraznolikosti“ u neposrednoj blizini novih stambenih zgrada u 22. bečkom okrugu Donaustadt.

Bečkim Centralnim grobljem uskoro počinje prometovati e-bus

Mnoge će se Bečanke i Bečani na blagdan Svih svetih biciklom zaputiti u posjet jednom od 46 groblja austrijskog glavnog grada, a Centralno groblje će od 2. studenog moći istraživati na još jedan ekološki prihvatljiv način: autobusom na električni pogon!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER