Bečkim Centralnim grobljem uskoro počinje prometovati e-bus

Bečka groblja provode mjere zaštite okoliša

Mnoge će se Bečanke i Bečani na blagdan Svih svetih biciklom zaputiti u posjet jednom od 46 groblja austrijskog glavnog grada, a Centralno groblje će od 2. studenog moći istraživati na još jedan ekološki prihvatljiv način: autobusom na električni pogon!

Novi e-bus vozit će svakodnevno od 10 sati ujutro i zaustavljat će se na ukupno 19 stanica raspoređenih na ukupnoj površini od 2,5 km² koju zauzima bečko Centralno groblje (Wiener Zentralfriedhof). Kao i sva ostala službena električna vozila na bečkom Centralnom groblju, novi električni autobus napajat će se električnom energijom proizvedenom u neposrednoj blizini – u novoj solarnoj elektrani izgrađenoj na prostoru samog groblja. Elektrana snage 1,4 MW trenutno je treće po veličini postrojenje bečkog gradskog energetskog poduzeća Wien Energie, a s radom je počela u proljeće 2022. godine.

Liniju će održavati Wiener-Lokalbahnen-Gruppe, a novi e-bus zamijenit će dosadašnji autobus na dizelski pogon. Kao i do sada, prva stanica nalazit će se na drugom ulazu bečkog Centralnog groblja.

Bečka groblja (Friedhöfe Wien) upravljaju ukupnom površinom od 5,2 km², što predstavlja oko 1,2 posto ukupne površine grada, a zaštiti okoliša pridaje se velika pozornost. Uvođenjem novog električnog autobusa čini se korak dalje u svakodnevnom poslovanju kojim se nastoji pažljivo gospodariti resursima, promicati biološku raznolikost te osigurati visoku razinu zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša. Jedan od sljedećih projekata je ugradnja pametnih vodomjera na svim gradskim grobljima, a gdje god je to bilo moguće već su instalirani vodoopskrbni sustavi s ciljem smanjenja gubitaka vode.

Bečko Centralno groblje (Zentralfriedhof) / Pixabay

Groblja austrijskog glavnog grada nisu samo posljednja počivališta preminulih Bečanki i Bečana, već predstavljaju mjesto za opuštanje i šetnje, a njihove zelene površine ključne su za klimu grada. Centralno groblje je najveće i najvažnije, a na njemu su pokopane brojne znamenite osobe kao što su Beethoven, Brahms i Schubert ili Falco i Udo Jürgens.  Osim toga, jedno od najvećih groblja na svijetu s preko 330.000 grobova, otvoreno 31. listopada 1874. godine, ne samo da ima mnogo toga za ponuditi u povijesnom i arhitektonskom smislu, već raspolaže i impresivnom florom i faunom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER