U Zadru se otvara izložba „Rewilding Velebit – fotografije divljine“

Zaklada Rewilding Velebit izložbom u zadarskoj Gradskoj loži predstavlja rad nagrađivanih domaćih i stranih fotografa i biologa

Zaklada Rewilding Velebit i Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar organiziraju izložbu fotografija velebitske divljine koja će se održati u Gradskoj loži u Zadru od 15. ožujka do 2. travnja 2024.

Autori fotografija su nagrađivani domaći i strani fotografi i biolozi Daniel Allen, Nino Salkić, Vedran Slijepčević i Goran Šafarek. Otvorenje je u petak 15. ožujka u 12 sati, a izložba „Rewilding Velebit – fotografije divljine“ u zadarskoj Gradskoj loži na Narodnom trgu moći će se uz besplatan ulaz posjetiti od utorka do petka od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

Izložba prikazuje bogatstvo koje Velebit i Lika čuvaju u svojim šumama i vrtačama, na grebenima i travnjacima, u krošnjama i ravnicama. Izložene fotografije prikazuju divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju, velebitske pejzaže i prirodu općenito čime se želi ukazati na važnost očuvanja ovog bisera Mediterana, gdje divljina već stoljećima opstaje u neposrednoj blizini čovjeka, a čiji je zadatak da je obnavlja i njeguje. Izložbom u Gradskoj loži želi se naglasiti veza koju Zadar i njegovi ljubitelji prirode odavno održavaju s Velebitom, redovito ga posjećuju i oplemenjuju te, uz malo sreće, susreću divlje životinje s ovih fotografija. Usto će suorganizator izložbe, Rewilding Velebit zaklada ovom prilikom zadarskoj publici predstaviti svoj širok i višegodišnji rad na zaštiti prirode na Velebitu.

Zaklada Rewilding Velebit neprofitna je organizacija osnovana u svrhu promicanja povratka divljoj prirodi te podizanja svijesti o potrebi očuvanja divljeg svijeta na Velebitu i u drugim regijama Hrvatske. Aktivnosti Zaklade usmjerene su na obnavljanje i očuvanje prirodnih procesa, čistog zraka, svježe vode, plodnog tla, ali i na smanjenje ranjivosti na negativne posljedice klimatskih promjena, poput suša, požara i poplava. Zaklada svoj rad provodi prema principima inovativnog pristupa – rewildinga, čija je ideja pomoći prirodi i prirodnim procesima da se obnove i potom prepustiti prirodi da upravlja sama sobom.

Rad Zaklade usmjeren je na aktivnosti stvaranja slobodnog koridora za divlje životinje, koji je preduvjet za stabilnu i otpornu populaciju najugroženijih vrsta. Važan dio rada Zaklade je razvoj održivog turizma baziranog na prirodnoj baštini te uživanju u doživljaju prirode i tradicijskog načina života. Zaklada promovira i pomaže suživot ljudi s divljim životinjama na Velebitu kako bi čovjek na ovom području mogao sigurno i mirno živjeti i raditi te kako bi životinje sačuvale svoje prirodno stanište.

Misija Rewilding Velebit zaklade je da planinski masiv Velebita bude široko prepoznat kao jedno od najljepših, najdivljijih, najvećih, najbolje zaštićenih i najpoznatijih područja divljine u mediteranskoj Europi. Ovom izložbom posjetitelji će moći pogledati djelić rezultata višegodišnjeg rada Zaklade na podivljavanju Velebita, no prvenstveno će imati priliku upoznati ili ponovno vidjeti divljinu Velebita, ljepotu njegovog biljnog i životinjskog svijeta.

VEZANE VIJESTI

Galerija Uffizi uvela novu digitalnu ulaznicu

Ulaznice za Galeriju Uffizi, jedan od najstarijih i najposjećenijih muzeja u svijetu, već dugo se mogu kupiti putem muzejskih mrežnih stranica, a od početka svibnja uvedena je nova digitalna ulaznica koju posjetitelji u obliku QR koda primaju putem elektroničke pošte.

Izložba „Rewilding Velebit – fotografije divljine“

S ciljem podizanja svijesti o ljepoti i važnosti zaštite naše najveće planine, Rewilding Velebit zaklada organizira izložbu fotografija velebitske divljine koja će se održati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu od 5. do 11. prosinca 2023.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER