„Modna lasta“ – recikliraj i rekreiraj svoju odjeću jer planet ne možeš!

Novi kreativni eko natječaj Fonda za zaštitu okoliša na temu održive mode

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je novi obrazovno-ekološki nagradni natječaj namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Naziv kreativnog natječaja „Modna lasta“ oslikava ovogodišnju temu - poimanje mode i modne industrije, koja iz godine u godinu postaje sve brža i time sve više negativno utječe na okoliš.

Podaci Europske agencije za okoliš pokazuju da se za proizvodnju samo jedne pamučne majice potroši oko 2 700 litara pitke vode. Riječ je o zapanjujućoj količini vode, koja bi prosječnoj osobi bila dovoljna za čak dvije i pol godine. Nažalost, predviđa se da će globalna proizvodnja tekstilnih vlakana do 2030. godine porasti na 145 milijuna tona, što će rezultirati značajnim pritiskom i na okoliš. Osim ponovne uporabe i recikliranja, jedino rješenje ovog problema je suštinsko mijenjanje pristupa prema modnoj industriji i trendovima.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) svojim edukacijskim kampanjama želi utjecati na mlađe generacije, zbog čega se ova tema nametnula i kao cilj njihovog ovogodišnjeg kreativnog obrazovno-ekološkog educiranja. Kroz niz kreativnih zadataka, ideja je potaknuti djecu i mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, na razmišljanje o važnosti održivog razvoja i na to koliko naša svakodnevnica oblikuje budućnost planeta na kojem živimo. Želja nam je ovim natječajem u fokus dovesti pojam spore mode, kao alternative sve bržem mijenjanju trendova i produkciji brojnih kolekcija. Moda je oduvijek bila prostor za igru i kreativno izražavanje, međutim ona može biti i daleko kreativnija te još bolje istaknuti nečiju individualnost, a bez stvaranja tekstilnog otpada i negativnog učinka na okoliš.

Kako to napraviti, pokazat će kreativna rješenja učenika podijeljenih u tri kategorije. Učenici nižih razreda kao zadatak imaju izraditi naslovnicu časopisa održive mode, kroz koju trebaju staroj odjeći dati novi život. Viši razredi osnovnih škola trebaju istražiti kako pretvoriti tekstilni otpad u umjetničko djelo te ga prikazati na duplerici njihovog mini modnog časopisa. U skladu s godinama, izazov za učenike srednjih škola je istražiti i dublje promisliti o tome što bi to bila održiva moda, a kao rezultat trebaju osmisliti sadržaj cjelovitog mini održivog časopisa.

>>> Pročitajte još >>> Znate li kolika je ekološka cijena jednog para traperica?

Najkreativnije grupe učenika, ali i mentore očekuju vrijedne nagrade. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 5. travnja 2024. godine i to putem web stranice www.modnalasta.com.

„Sigurni smo da će i ove godine kreativnost mladih pokazati kako naš planet ostavljamo u najboljim mogućim rukama te se veselimo svim dostavljenim idejama“, poručuju iz Fonda.

 

VEZANE VIJESTI

Znate li kolika je ekološka cijena jednog para traperica?

"Dotjerivanje" traperica zbog korištenja raznih kemikalija ima značajan negativan utjecaj, kako na okoliš, tako i na tekstilne radnike. Postoje ipak dva svjetska proizvođača traperica koji su razvili nove i ekološki održive tehnologije.

Slijedi li konačna zabrana uništavanja neprodane odjeće?

Nešto više od godinu dana nakon što je Europska komisija predstavila svoj prijedlog nove Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode, ministri EU-a su podržali plan za suzbijanje brze mode i to zabranom uništavanja neprodane odjeće. Zastupnici Europskog parlamenta ovog bi četvrtka trebali usvojiti svoje preporuke za strože mjere EU-a za zaustavljanje prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER