Objavljeni rezultati akcije zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Tijekom ovogodišnjeg IWC-a volonteri prebrojali ukupno 104 053 ptice

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census – IWC) tradicionalna je međunarodna akcija u kojoj građani sudjeluju volonterski i kojom se već dugi niz godina skupljaju vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija.

Zimsko prebrojavanje održano je od 13. siječnja do 15. veljače 2024. na 311 lokacija u Hrvatskoj. Zahvaljujući trudu 133 volontera, tijekom akcije prebrojane su ukupno 104 053 ptice koje pripadaju 151 ptičjoj vrsti, izvijestili su iz udruge Biom.

Najveći broj ptica izbrojan je na akumulacijskom jezeru kod Varaždina (10 016), potom u Stobreču (6 116), na Vranskom jezeru (4 229), na ribnjacima Končanica (4 040), kod Grabovačkog rita (4 002), na lokaciji Podunavlje-Kozjak kod Parka prirode Kopački rit (3 911), na rijeci Dravi kod Osijeka (3 461), u Nacionalnom parku Brijuni (2 378), na Pantanu kod Splita (1 683), na ribnjacima Draganić (1 673), na poljima kod Topolja (1 018), u Parku prirode Kopački rit (1 274), na obali mora kod Splita (1 603), na Paškoj solani (1 322), na ušću Neretve (1 232) i ribnjacima Siščani (1 048).

Koordinaciju IWC-a u Hrvatskoj na nacionalnoj razini vodi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka, a u regionalnoj koordinaciji sudjeluju udruge Biom i ZEUS, te Geonatura.

Podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje obuhvaćaju različite ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

VEZANE VIJESTI

Pridružite se zimskom prebrojavanju ptica vodarica!

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te udruge Biom, Zeus i Geonatura pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC), koje će se na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj održati u subotu i nedjelju 13. i 14. siječnja 2024.

Lastavica je uvjerljiva pobjednica izbora za Pticu godine 2021.

Lastavica (Hirundo rustica) je dobro poznata i raširena vrsta kojoj, nažalost, brojnost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani. Pad brojnosti lastavičinog plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi u proteklih pedeset godina, kao i česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima.

Glasajte za Pticu godine 2021.

Za razliku od proteklih godina kada su pticu godine birali ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode, sudjelovanje u izboru ptice godine ovoga puta otvoreno je široj javnosti, odnosno svima zainteresiranima za dobrobit ptica, njihovih staništa i očuvanje bioraznolikosti u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER