Pridružite se zimskom prebrojavanju ptica vodarica!

Pozivaju se volonteri da se pridruže ovoj vrijednoj međunarodnoj akciji koja rezultira mnogim mjerama zaštite ptica

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te udruge Biom, Zeus i Geonatura pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC), koje će se na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj održati u subotu i nedjelju 13. i 14. siječnja 2024.

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima, a vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. Brojanje pataka, gusaka i ostalih vodarica opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 1968. godine

Dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine pridruži preko stotinu sudionika. O opsežnosti akcije govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Koordinaciju na nacionalnoj razini vodi Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, a u regionalnoj koordinaciji sudjeluju udruge Biom i ZEUS, te Geonatura.

U akciju se mogu uključiti svi ljubitelji ptica i prirode, početnici i iskusni promatrači ptica. Za volontere su pripremljene detaljne upute za sudjelovanje u kojima se mogu pronaći svi potrebni materijali (IWC Vodič). Lokaliteti na kojima se mogu brojati vodarice označeni su na KARTI, a za odabir lokaliteta potrebno se javiti nadležnom koordinatoru (popis koordinatora se nalazi u IWC vodiču). Popis svih lokacija i kodova lokacija nalazi se u sljedećoj TABLICI. Prebrojavanje je moguće odraditi tijekom cijelog siječnja, no vrjedniji su podaci skupljeni što bliže središnjem vikendu brojanja (13. i 14.1.2024.).

U ponedjeljak 8. siječnja 2024. u 18 sati organizira se volonterski sastanak na kojem će se pričati o cijelom procesu prikupljanja podataka, o tome kako odabrati lokaciju, kako brojati ptice te kako ispuniti obrazac s podacima. Sudionici će moći saznati sve što ih zanima o IWC-u te podijeliti svoja iskustva s terena. Također, zainteresirani će se moći predbilježiti za zajedničke terene 13. i 14. siječnja.

Sastanak se održava preko Google Meet-a, a svi zaintereseirani mogu se priključiti putem sljedeće poveznice.

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Objavljeni rezultati akcije zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census – IWC) tradicionalna je međunarodna akcija u kojoj građani sudjeluju volonterski i kojom se već dugi niz godina skupljaju vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija.

Lastavica je uvjerljiva pobjednica izbora za Pticu godine 2021.

Lastavica (Hirundo rustica) je dobro poznata i raširena vrsta kojoj, nažalost, brojnost opada niz godina uslijed smanjenja broja letećih kukaca kojima se hrani. Pad brojnosti lastavičinog plijena posljedica je pojačanog korištenja pesticida u poljoprivredi u proteklih pedeset godina, kao i česti slučajevi uništavanja njihovih gnijezda koja često rade na mjestima koja ne odgovaraju ljudima.

Glasajte za Pticu godine 2021.

Za razliku od proteklih godina kada su pticu godine birali ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode, sudjelovanje u izboru ptice godine ovoga puta otvoreno je široj javnosti, odnosno svima zainteresiranima za dobrobit ptica, njihovih staništa i očuvanje bioraznolikosti u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER