U Šibeniku promovirana nova generacija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu

Svečana promocija šeste generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija, koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, održana je u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku.

Riječ je o jedinstvenom studijskom programu Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Promociji 12 inženjera prvostupnika nazočili su gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te njegov zamjenik Danijel Mileta, a povjerenstvo za promociju činili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i privremeni voditelj Studija prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

  • Promovent Luka Amanović

„U Europskoj godini vještina poseban naglasak stavljamo na unaprjeđenje ovog studija.  Inovativan, okrenut potrebama industrije, integriran u lokalnu i regionalnu zajednicu, smješten u centru razvoja hrvatske zelene energetike, ovaj Studij služi kao primjer dobre prakse za razvoj zanimanja budućnosti i ostvarivanje ključnih rezultata klimatski neutralne budućnosti.“ – naglasio je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

„Ovo je sveučilišni prijediplomski studij nakon kojega naši studenti mogu nastaviti akademski put na diplomskim programima na FER-u i FSB-u ili se zaposliti u brzo rastućim granama privrede vezanim uz zelenu tranziciju.“ – istaknuo je prof. dr. sc. Bojan Trkulja, privremeni voditelj Studija. „Smanjenje emisija stakleničkih plinova ključno je za ograničavanje globalnog zagrijavanja i minimiziranje štetnih posljedica po okoliš, društvo i ekonomiju. Obnovljivi izvori energije poput solarne, vjetrene i hidroenergije nude čistu alternativu fosilnim gorivima, a pomažu smanjiti i ovisnost o uvozu fosilnih goriva, što povećava energetsku sigurnost mnogih zemalja. Povećana investicija u obnovljive izvore energije potiče razvoj novih tehnologija, stvarajući nove poslovne prilike i radna mjesta u sektorima poput inženjeringa, proizvodnje opreme, instalacija, održavanja i istraživanja.“

  • Gradonačelnik Šibenika Željko Burić / Foto: FER

„Grad Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija te je svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija, koji su završili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, poseban trenutak za sve nas i korak naprijed ka tom cilju. Šibenskim studentima na raspolaganju je novi studentski dom, organizirana studentska prehrana i javni gradski prijevoz te visoka razina studentskog standarda pa su i to čimbenici kojima naša sredina dokazuje opredijeljenost razvoju visokog školstva i znanosti.“ – podijelio je s okupljenima šibenski gradonačelnik Željko Burić te uputio čestitke svim promoventima, njihovim obiteljima i profesorima.

  • Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić / Foto: FER

Promoventima je na uspjehu čestitao i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić te kazao: „Na Sveučilištu gradimo čvrstu vezu s gospodarstvom jer se kroz međusobnu suradnju dobivaju ideje za istraživanja koja urode novom tehnologijom ili inženjerskim rješenjem, a to sve dovodi do podizanja konkurentnosti gospodarstva i akademske zajednice. Promjene se danas kreću velikom brzinom, a energetika, elektrotehnika, strojarstvo, klimatske promjene, energetska učinkovitost i moderne energetske tehnologije u najvećoj mjeri utječu na ove promjene. Pritom najznačajniju ulogu imaju četiri komponente: čovjek, tehnologija, materijal i novac. Dobro odabrani elementi dat će najbolji rezultat, a najvažniji je ipak čovjek, odnosno stručnjak sa specifičnim znanjima i kompetencijama koje se stječu upravo na ovakvim studijskim programima.“

Prvostupnici inženjeri po završetka ovog studija mogu se zaposliti na brojnim poslovima povezanim s održivom odnosno „zelenom“ energetikom, pri čemu treba znati da se trenutačno, u skladu s #NextGenerationEU i #EUGreenDeal, u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi otvara izuzetno velik broj inovativnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

Šibenik: U petak svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija

Dana 1. ožujka održat će se svečana promocija 12 inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Riječ je o jedinstvenom studijskom programu Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Zelena elektronika: Stručni skup o tehnologiji u zelenoj ekonomiji

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 12. veljače održat će se skup pod nazivom „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”.

Novim materijalima i tehnologijom do zelenije ekonomije

Kako novim materijalima i tehnologijama proizvodnje elektroničku industriju učiniti zelenijom? Kako proizvesti razgradive senzore i poluvodičke komponente koji se mogu ispisivati na papiru? Kako na savitljivim podlogama od neškodljivih materijala izraditi pametne senzore koji će omogućiti nosivu ili implantabilnu medicinsku dijagnostiku u pokretu, jeftini nadzor okoliša ili dati robotima osjet dodira? Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje, upotrebe i odlaganje elektroničkih uređaja?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER