Šibenik: U petak svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija

FER i FSB promoviraju inženjere jedinstvenog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku

Dana 1. ožujka održat će se svečana promocija 12 inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Riječ je o jedinstvenom studijskom programu Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora izvodi se u Šibeniku, a u prostoru koji je za potrebe studija pripremio Grad Šibenik. Osim što je jedan od najljepših hrvatskih gradova, Šibenik je ujedno i kolijevka modernih elektroenergetskih sustava te je među prvima u svijetu, već 1895. godine, imao svoj višefazni izmjenični elektroenergetski sustav.

Prvostupnici inženjeri po završetka ovog studija mogu se zaposliti na brojnim poslovima povezanim s održivom odnosno „zelenom“ energetikom, pri čemu treba znati da se trenutačno, u skladu s #NextGenerationEU i #EUGreenDeal, u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi otvara izuzetno velik broj inovativnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

Svečanoj promociji nazočit će gradonačelnik Šibenika Željko Burić te njegov zamjenik Danijel Mileta, a povjerenstvo za promociju čine rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i privremeni voditelj Studija prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

Promocija će se održati u petak 1. ožujka u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku (Obala hrvatske mornarice 1) s početkom u 11 sati.

Na radionici pod nazivom „Zelena tranzicija – stručnjaci za velike izazove“, nedavno održanoj na zagrebačkom FER-u, istaknuto je kako je šibenski studij inovativan, okrenut potrebama industrije, integriran u lokalnu i regionalnu zajednicu te smješten u centru razvoja hrvatske zelene energetike.

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

Zelena elektronika: Stručni skup o tehnologiji u zelenoj ekonomiji

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 12. veljače održat će se skup pod nazivom „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”.

Novim materijalima i tehnologijom do zelenije ekonomije

Kako novim materijalima i tehnologijama proizvodnje elektroničku industriju učiniti zelenijom? Kako proizvesti razgradive senzore i poluvodičke komponente koji se mogu ispisivati na papiru? Kako na savitljivim podlogama od neškodljivih materijala izraditi pametne senzore koji će omogućiti nosivu ili implantabilnu medicinsku dijagnostiku u pokretu, jeftini nadzor okoliša ili dati robotima osjet dodira? Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje, upotrebe i odlaganje elektroničkih uređaja?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER