Novim materijalima i tehnologijom do zelenije ekonomije

FER okupio stručnjake Sveučilišta u Zagrebu za zelenu elektroniku

Kako novim materijalima i tehnologijama proizvodnje elektroničku industriju učiniti zelenijom? Kako proizvesti razgradive senzore i poluvodičke komponente koji se mogu ispisivati na papiru? Kako na savitljivim podlogama od neškodljivih materijala izraditi pametne senzore koji će omogućiti nosivu ili implantabilnu medicinsku dijagnostiku u pokretu, jeftini nadzor okoliša ili dati robotima osjet dodira? Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje, upotrebe i odlaganje elektroničkih uređaja?

Odgovore na ta pitanja iz perspektive svojih disciplina - elektrotehnike, kemije, fizike i strojarstva, pregled stanja tehnologije, prikaz dosadašnjih vlastitih iskustava i aktualnih istraživačkih izazova, na znanstvenom skupu pod nazivom: „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”, koji se u ponedjeljak 12. veljače održao u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), dali su doc. dr. sc. Dinko Oletić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), doc. dr. sc. Petar Kassal s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), doc. dr. sc. Vedran Đerek s Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) te prof. dr. sc. Irena Žmak s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB).

  • Slijeva nadesno: doc. dr. sc. Vedran Đerek s Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF), prof. dr. sc. Irena Žmak s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), doc. dr. sc. Dinko Oletić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), doc. dr. sc. Petar Kassal s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i  prof. dr. sc. Ante Jukić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT)

Cilj skupa bio je povezati i umrežiti istraživače navedenih fakulteta te potaknuti na zajednička interdisciplinarna istraživanja u temama kao što su novi procesni, strukturni i funkcijski materijali za elektroničke sklopove, s naglaskom na neškodljive, biokompatibilne, organske, biorazgradive,  smanjenje ovisnosti o rijetkim elementima te procesi i tehnologije proizvodnje za smanjenje ugljičnog otiska poluvodičke proizvodnje, s naglaskom na aditivne procese.

Skup je uključivao i teme poput nove izvedbe elektroničkih komponenata poput senzora, tranzistora izvedenih od novih organskih materijala, kao što su bio-polimeri, celuloza, pamuk, svila, šećer, nove arhitekture i izvedbe elektroničkih sklopova niske potrošnje od organskih komponenata na fleksibilnim podlogama koji integriraju strojnu inteligenciju, uz i u samim senzorima, biološki-napajane sustave, biorazgradive elektroničke sustave te eko dizajn za cirkularni životni ciklus elektroničkih komponenata i sustava i smanjenje elektroničkog otpada.

  • doc. dr. sc. Dinko Oletić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER)

Kroz svoje predavanje doc. dr. sc. Dinko Oletić pokazao je kako FER može iskoristiti svoje postojeće snažne istraživačke kompetencije iz područja projektiranja i karakterizacije silicijskih poluvodičkih elektroničkih komponenti, sklopovlja i sustava te dugogodišnju ekspertizu FER-a u primjenama elektroničkih sustava u biomedicini, senzorskih tehnologija za motrenje okoliša i robotici te ih mapirati na nove, zelene tehnologije fleksibilnih, organskih i ispisivih materijala. Za to je potrebno umrežavanje i suradnja sa stručnjacima s komplementarnim znanjima iz fizike, kemije i strojarstva, da doprinesu sa svojim ekspertizama u području sinteze i karakterizacije materijala, te novih proizvodnim tehnologijama kao što su napredne laserske i aditivne tehnologije 2D i 3D ispisa.

Također, naglašena je potreba za ulaganjima u istraživačku opremu i infrastrukturu koja će objediniti fragmentirana nastojanja pojedinačnih istraživačkih grupa i omogućiti zajedničku suradnju sastavnica Sveučilišta na kompetitivnim tehnološkim istraživanjima. Takva istraživanja mogu hrvatskim poduzećima otvoriti nove prilike za inovacije i rast.

Na FER-u je nedavno potpisan i memorandum o suradnji FER-a i imec-a, svjetskog instituta ​za istraživanje i razvoj te inovacije u nanoelektronici i digitalnim tehnologijama, a koji se odnosi na implementaciju europskog akta o čipovima donesenog u rujnu prošle godine.

FER-ov tim pobijedio je na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici - Projekt tima s FER-a pobijedio je na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), koji se svake dvije godine održava u dalekom Abu Dhabiju. Ovogodišnji cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S najboljim rješenjem, Hrvatska se tako našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta. Nagrada je i potvrda hrvatske izvrsnosti na globalnom polju.

 

  • FER / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena elektronika: Stručni skup o tehnologiji u zelenoj ekonomiji

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 12. veljače održat će se skup pod nazivom „Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”.

Šibenik: U petak svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija

Dana 1. ožujka održat će se svečana promocija 12 inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Riječ je o jedinstvenom studijskom programu Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER