Grad Zagreb najavio pokretanje izgradnje nove garaže u Klaićevoj

Sljedećeg tjedna pokrenut će se otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže Klaićeva

Grad Zagreb pokreće realizaciju važnog prometnog projekta javne garaže na lokaciji ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj. Novom garažom konačno bi se trebao riješiti dugogodišnji problem nedostatka parkirališnih mjesta u tom dijelu grada.

„Ovo je projekt koji se obećava već desetljećima, posljednjih 20-ak godina se o njemu priča, no nije se ništa poduzelo. Mi to mijenjamo, izgradit ćemo javnu garažu s oko 800 parkirnih mjesta na tri podzemne etaže“, najavio je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomašević je objasnio kako je raspored javnih garaža u zapadnom dijelu centra grada takav da nema dovoljno garažnog kapaciteta kojim bi se zatvorio prsten oko užeg središta grada. „Izgradnjom ove garaže smanjit će se priljev vozila u najuži centar Zagreba”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Projektno-tehničkom dokumentacijom također će se analizirati potrebe prometa u mirovanju s obzirom na lokaciju Klinike za dječje bolesti Zagreb, Arhitektonskog, Građevinskog i Geodetskog fakulteta, hotela Westin, Hrvatskog narodnog kazališta, te općenito na području gradske četvrti Donji Grad.

Buduća javna garaža bit će oblikovana sukladno načelima suvremenog načina gradnje, koristeći suvremeni arhitektonski izričaj, visoke tehnološke i estetske razine, usklađene s konzervatorskim uvjetima, krajolikom i okolnom gradnjom, vodeći računa o funkcionalnosti i ekonomičnosti garaže. Uz osiguravanje više kolnih i pješačkih ulaza/izlaza iz garaže te pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, sastavni dio projektne dokumentacije je i prikaz cjelovitog rješenja čestice s hortikulturnim rješenjem.

Garaža će biti izgrađena ispod sadašnjega srednjoškolskog igrališta, koje će po završetku izgradnje biti osuvremenjeno novim sadržajima. Na igralištu se prema najavama Tomislava Tomaševića planiraju sportski tereni za atletske discipline, atletska kružna staza, skakalište za skok u dalj i troskok, vježbalište sa spravama ili poligon s preprekama, igrališta za sportove s loptom, igrališta za rukomet i mali nogomet te igrališta za košarku.

Sljedećeg tjedna pokrenut će se otvoreni postupak javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju garaže Klaićeva. Rok izrade projekta je devet mjeseci od dana potpisa zapisnika o uvođenju u posao, a procijenjena vrijednost usluge je 650.000,00 eura (bez PDV-a).

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Predstavljanje prijedloga prometne studije Donjeg grada

Kao što smo već ranije izvijestili, Grad Zagreb je otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga prometne studije „Analiza prometne potrebe izgradnje javnih parkirališnih garaža na području Donjeg Grada s ciljem unaprjeđenja održivog prometnog sustava Grada Zagreba“. Savjetovanje se provodi do 24. lipnja 2019. godine.

Želimo bolji javni prijevoz, a ne nove garaže u centru Zagreba!

U sjeni malverzacija s projektom „Zagrebački Manhattan“, aktualnim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), gradonačelnik Bandić pokušava, među ostalim,  omogućiti izgradnju novih javnih garaža na području cijelog Donjeg Grada. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER