Talijanska pošta pustila u rad još jedan fotonaponski sustav

Fotonaponski sustav na krovu poštanskog ureda San Salvo u Chietiju omogućit će smanjenje emisije CO2 za gotovo 33 tone godišnje i veliku uštedu u potrošnji električne energije

Talijanska pošta (Poste Italiane) nastavlja s obnovom svojih poštanskih ureda i ulaganjem u obnovljive izvore energije što će tvrtki omogućiti postizanje cilja nulte neto emisije do 2030. godine. Na red je došao i poštanski ured San Salvo u gradu Chietiju u talijanskoj regiji Abruzzo.

Fotonaponski sustav nazivne snage 50 KWp sastoji se od 150 modula smještenih na krovu poštanskog ureda San Salvo u Chietiju nedaleko od Pescare, glavnog grada regije Abruzzo. Pušten je u rad prije desetak dana, a godišnje će proizvoditi preko 65 tisuća kWh električne energije. Omogućit će smanjenje emisije CO2 za gotovo 33 tone godišnje i uštedu u potrošnji električne energije.

Instalacija ovog fotonaponskog sustava dio je šireg projekta Poste Italiane, koji uključuje instalaciju fotonaponskih sustava na krovovima upravnih zgrada, poštanskih ureda i distribucijskih centara diljem Italije, a sustavi se prilagođuju veličini objekata i tehničkim karakteristikama.

Uključujući najnoviji u Chietiju, Poste Italiane u regiji Abruzzu raspolažu s ukupno 16 fotonaponskih sustava, od čega četiri u pokrajini Chieti. Fotonaponski sustavi postavljeni su u okviru projekta Polis, koji između ostalog uključuje i važne infrastrukturne zahvate na poštanskim uredima. Osim toga, u većini poštanskih ureda u pokrajini Chieti posljednjih godina koristi se energetski učinkovita i dugotrajna LED rasvjeta kojom se postiže smanjenje potrošnje električne energije, kao i uštede u troškovima održavanja.

Poste Italiane u cijeloj Italiji planiraju instalirati više od 1300 fotonaponskih sustava do kraja 2026. godine, od kojih tisuću njih u okviru projekta Polis. Oko 300 fotonaponskih sustava bit će izgrađeno do kraja 2024. godine, koje će u punom pogonu godišnje proizvoditi oko 50 GWh električne energije.

Cilj projekta Polis je poticanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije zemlje te prevladavanje digitalnog jaza u gradovima s manje od 15 000 stanovnika koji imaju otežan pristup financijskim i državnim uslugama. Projekt je usklađen sa širom strategijom Poste Italiane usmjerenom na održivi, ​​digitalni i uključivi razvoj, a njime se potiču ulaganja u transformaciju i inovacije poštanskih ureda te stvaranje co-working prostora. Ulaganjima u visini od 1,24 milijarde eura obnovit će se 6.933 poštanskih ureda, građanima će se omogućiti pristup internetskim uslugama te s 4.000 samoposlužnih uređaja olakšati pribavljanje raznih isprava i potvrda. Nadalje, poštanski uredi opremit će se s ukupno 7.000 bankomata, ormarićima za dostavu paketa i 5.000 punionica za električna vozila, a na krovovima se planira ugradnja tisuću fotonaponskih sustava. Također, u sklopu obnove poštanskih ureda reorganizira se cjelokupni prostor s ciljem optimizacije korištenja, poboljšanja ambijentalne udobnosti i lakšeg pristupa uslugama. Do 31. siječnja 2024. godine obnovljeno je 1.104 poštanskih ureda.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER