Budimpešta počinje s postavljanjem uličnih bokseva za bicikle

Budimpeštanski okruzi se do 1. ožujka 2024. mogu prijaviti na natječaj za nabavu i postavljanje biciklarnika

Grad Budimpešta objavio je javni natječaj za nabavu i postavljanje tipskih bokseva za bicikle ispred višestambenih zgrada s nedostatkom zajedničkog spremišnog prostora. Zahvaljujući tome očekuje se povećanje sigurnosti, odnosno smanjenje broja krađa bicikala, ali i porast broja građana koji svakodnevno koriste bicikl kao prijevozno sredstvo.

Provedbom ovog pilot projekta omogućit će se sigurno parkiranje bicikala po uzoru na velik broj zapadnoeuropskih gradova, a očekuje se kako će se time još više pridonijeti porastu broja građana koji odabiru bicikl kao prijevozno sredstvo. Gradski okruzi do 1. ožujka 2024. mogu zatražiti bespovratna financijska sredstva za nabavu i postavljanje tipskih bokseva za bicikle i to do ukupnog iznosa od 50 milijuna forinti (oko 129.000 eura) izglasanog participativnim proračunom Grada Budimpešte. Svakom podnositelju zahtjeva može se dodijeliti najviše 20 milijuna forinti, a svi zaprimljeni zahtjevi trebaju se razmotriti do 30. travnja 2024.

Okruzi preuzimaju obvezu nabave, postavljanja i održavanja biciklarnika tijekom trogodišnjeg razdoblja. U navedenom razdoblju također su dužni redovito kontaktirati korisnike biciklarnika te općenito razvijati pozitivan stav lokalnog stanovništva prema biciklizmu kao jeftinom, ekološki prihvatljivom i zdravom načinu prijevoza.

Pilot projekt stvara priliku za širu implementaciju malo poznatog rješenja u Budimpešti pa će okruzi koji pobijede na natječaju morati surađivati ​​sa stručnjacima gradske uprave i komunalne tvrtke za javni prijevoz Budapesti Közlekedési Központ (BKK) te razmjenjivati iskustva o korištenju biciklarnika.

  • Na pariškim ulicama sve su češća sigurna spremišta za bicikle, smještena ispred stambenih zgrada. © Ekovjesnik

Prilikom ocjenjivanja prijava prednost imaju lokacije višestambenih zgrada pored kojih postoji biciklistička staza, a u blizini nema stanice javnog sustava bicikala MOL Bubi. Natječajem se ne dopušta izgradnja bokseva za bicikle na zelenim površinama, ali se zato podržava njihovo postavljanje na parkiralištima. Vrednovat će se također prilagođenost korisničkim potrebama opisanih u natječaju, kvaliteta komunikacijskih planova te referenca i jamstvo proizvođača biciklarnika, a posebnu prednost imat će podnositelji zahtjeva koji su već izvršili procjenu potreba lokalnog stanovništva i biciklarnike namjeravaju koristiti u razdoblju duljem od tri godine.

Dobivena sredstva ne mogu se koristiti za izradu i postavljanje klasičnih stalaka za bicikle, a svaki okrug može se prijaviti najmanje za jedan, odnosno najviše četiri boksa za bicikle koje mora kupiti.

S obzirom na to da se temeljem prethodno provedenog ispitivanja javnog mnijenja može očekivati veći broj zainteresiranih korisnika u odnosu na ukupan kapacitet planiranog broja bokseva, gradski okruzi imaju pravo tražiti naknadu za najam. S druge strane, visina godišnje naknade mora biti izjednačena s cijenom vanjskog parkiranja osobnih automobila i to razmjerno veličini javne površine koju zauzima jedan bicikl. Prihodi od najma mogu se koristiti i za komunikacijske aktivnosti kojima će se osigurati redovito korištenje i dobra popunjenost biciklarnika.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordan broj biciklist(ic)a na ulicama Budimpešte

Porast biciklističkog prometa bilježi se od početka pandemije, a u kolovozu 2022. ostvaren je rast od 15 % u odnosu na isti mjesec 2019. godine, izvijestio je budimpeštanski javni prijevoznik BKK - Budapesti Közlekedési Központ.

U Budimpešti danas „rođendanska“ cijena javnog prijevoza

Budimpešta svoj 150. rođendan obilježava nizom aktivnosti, promocija i popusta za stanovnike i turiste na brojnim lokacijama, s obiljem iznenađenja i neobičnim programima. Između ostalog, karta za javni prijevoz može se kupiti za samo 0,40 eura.

Suvremeni digitalni sustav informiranja putnika odsad i u budimpeštanskim autobusima

Nakon što je suvremeni digitalni sustav informiranja putnika uveden u tramvajima i trolejbusima te prigradskim vlakovima, budimpeštanski javni prijevoznik Budapesti Közlekedési Központ (BKK) počeo je i njegovim uvođenjem u gradskim autobusima. Tijekom vožnje autobusom putnici će odsad moći doznati sve informacije o mogućnostima presjedanja i nastavka putovanja u stvarnom vremenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER