Francuskoj udruzi Lestrem Nature odobreno 35.000 eura za širenje staništa za oprašivače

Udruga Lestrem Nature nagrađena je u sklopu natječaja za projekte očuvanja prirode i bioraznolikosti koje vodi zaklada bankarske grupe Crédit Mutuel

Početkom veljače bankarska grupa Crédit Mutuel objavila je imena pobjednika natječaja za izbor najboljih inovativnih projekata posvećenih poticanju bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Među njima je i udruga Lestrem Nature iz sjevernog francuskog departmana Pas de Calais.

Na natječaj na temu očuvanja prirode i bioraznolikosti ukupno se prijavilo 285 udruga, a nagrađeno je njih 36. Među nagrađenima je i udruga Lestrem Nature koja je za svoj projekt širenja sigurnih staništa za oprašivače osvojila iznos od 35.000 eura.

„Zahvaljujući dobivenim sredstvima moći ćemo učiniti puno više. Na projektu radimo već nekoliko godina i postižemo sve bolje rezultate“, kazao je predsjednik udruge Lestrem Nature Jean-Louis Wattez. Udruga provodi aktivnost sadnje grmlja i cvjetnih livada u poljoprivrednim i urbanim područjima s ciljem poticanja oprašivanja.

Projekt jednim dijelom već financira francuska vlada zahvaljujući Zelenom fondu (Le fonds vert) koji je na snagu stupio u siječnju 2023. godine. Riječ je o sustavu ubrzavanja ekološke tranzicije i financiranju projekata lokalnih samouprava i njihovih javnih ili privatnih partnera u tri područja: ekološka učinkovitost, prilagodba klimatskim promjenama i očuvanje okoliša. U 2023. godini Zeleni fond je s 1,5 milijardi eura osigurao financijsku potporu za gotovo 6.000 projekata na području gotovo 5.000 jedinica lokalne samouprave. Prema podacima do studenog 2023., ukupna vrijednost projekata doseže 6,27 milijardi eura, a francuska će vlada u ovoj godini Fond ojačati s dodatnih 2,5 milijarde eura kako bi se osiguralo poticanje raznih projekata u matičnom i prekomorskom teritoriju.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

GigaBEEtan projekt za gigaBEEtne pčele

Pčele koje posjećuju florom bogati zagrebački Botanički vrt moći će se tamo i privremeno nastaniti zahvaljujući hotelu za pčele koji je u okviru svojeg projekta GigaBEEtno postavila tvrtka A1 Hrvatska. Riječ je o trećem u nizu hotela za solitarne pčele koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na čitav ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan faktor.

Park prirode Medvednica dobiva novi hotel za pčele

A1 Hrvatska i Go2Digital nastavljaju s projektom GigaBEEtno, kojim se želi istaknuti  važnost solitarnih pčela. Važnost ovog projekta prepoznali su i u Parku prirode Medvednica te je postavljeno deset manjih hotela za pčele na Medvedgradu koji sada čekaju svoje nove stanare.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER