RTM nastavlja s obnovom flote autobusa i promocijom elektromobilnosti

MAN Lion’s City 18 E je veći, snažniji i učinkovitiji

Marsejski javni prijevoznik RTM (Régie des transports Métropolitains) testira tehnologije javnog prijevoza sutrašnjice, a tijekom posljednja dva tjedna gradom i njegovim metropolitanskim područjem prometovao je električni autobus Man Lion's City 18 E.

Cilj ovog testiranja bio je usporediti performanse električnog autobusa Man Lion's City 18 E s drugim tipovima autobusa kako bi se omogućio što kvalitetniji i isplativiji sustav brzog autobusnog prijevoza.

MAN Lion’s City 18 E idealan je izbor za održavanje visokofrekventnih ruta u gradskom prometu. Ovaj zglobni autobus s električnim pogonom dug je 18 m, širok 2,55 m i visok 3,32 m, a s više mjesta za putnike i ukupnim kapacitetom do 120 putnika omogućuje sigurnu i udobnu vožnju bez stvaranja emisija. Autobus je u prodaju krenuo u travnju 2020. godine, a premijerno je predstavljen na ulicama Barcelone i Kölna u drugoj polovici iste godine.

  • © Régie des transports Métropolitains (RTM)

Za pogon se koriste dva elektromotora ukupne snage od 320 (stalna snaga) do 480 kW (vršna snaga) i dvije pogonske osovine koje poboljšavaju stabilnost vožnje, a time i sigurnost. Autobus je opremljen litij-ionskim (NMC) baterijama ukupnog kapaciteta do 640 kWh što mu u optimalnim uvjetima omogućuje domet od 270 km, i to tijekom cijelog vijeka trajanja baterija. Također, baterije imaju inteligentni sustav upravljanja temperaturom koji je optimiziran za korištenje u gradskim autobusima. Zahvaljujući brzom punjaču snage 150 kW baterije se mogu napuniti za nešto više od četiri sata, a s dvije utičnice za punjenje omogućuje veću fleksibilnost pri napajanju.

  • © Régie des transports Métropolitains (RTM)

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Autonomni autobus za oštre skandinavske zime

MUJI, popularni japanski lanac trgovina je najavom izrade autonomnog autobusa naziva Gacha najavio ulazak u svijet buduće urbane mobilnosti, a očekuje se kako će prvi autobusi ovog japanskog proizvođača prometovati ulicama tri finska grada već 2021. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER