Uz proširenu tramvajsku liniju Marseille do 2025. dobiva nove i udobnije tramvaje

Tramvajski prijevoz postaje okosnica prometne mreže Metropole Aix-Marseille-Provence

Petnaest novih tramvaja prometovat će tramvajskom linijom T3, koja će se do 2025. produžiti prema sjevernom i južnom dijelu grada

U većem broju europskih gradova događa se prava renesansa tramvajskog prometa, a jedan od njih je francuski Marseille koji je odabran za sudjelovanje u EU misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“. Drugi po veličini francuski grad ima velike ambicije za očuvanje okoliša te poboljšanje zdravlja i dobrobiti svojih stanovnika, a u sklopu raznih aktivnosti širi i svoju tramvajsku liniju T3 prema sjevernom i južnom dijelu grada.

„Nabava 15 novih tramvaja poboljšat će udobnost putnika tijekom njihovih svakodnevnih putovanja“, kazala je Martine Vassal, predsjednica Metropole Aix-Marseille-Provence.

Métropole Aix-Marseille-Provence i javni prijevoznik Régie des transports Métropolitains (RTM) potpisali su ugovor za nabavu prvih 15 tramvaja potrebnih za prvu fazu proširenja tramvajske linije T3 koja će se do 2025. produžiti prema sjevernom i južnom dijelu Marseillea. Tramvaji će se najvećim dijelom proizvoditi u tvornici CAF France (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) sa sjedištem u Bagnères-de-Bigorreu (Hautes-Pyrénées), a vrijednost narudžbe iznosi 57 milijuna eura.

  • Dizajn interijera novog tramvaja u Marseilleu © AMP Métropole

Novi tramvaji će biti kompatibilni s trenutnim vozilima i moći će prometovati postojećom tramvajskom mrežom, kao i na proširenoj liniji T3. Vanjski izgled novih vozila također je usklađen s dizajnom sadašnjih tramvaja, a od njih će se ipak razlikovati funkcionalnijom i suvremenijom unutrašnjosti. Uz poboljšanu udobnost za putnike, novi tramvaji će se sastojati od sedam modula ukupne duljine od 42,5 metara, a raspolagat će info zaslonima, USB utičnicama za punjenje mobitela i tableta te energetski učinkovitijim klimatizacijskim sustavom.

U 2024. godini RTM će zaposliti dodatnih pedesetak vozača i tehničara za održavanje tramvaja. Budući da je tramvajsko spremište u Saint-Pierreu na granici svojih trenutnih kapaciteta, Metropola Aix-Marseille-Provence gradi novo spremište u gradskoj četvrti Sainte-Marguerite koje bi se trebalo dovršiti do kraja 2024. godine, uoči otvaranja produžene tramvajske linije T3.

Ovaj projekt potaknut će i veliku urbanu obnovu grada, a poboljšanje infrastrukture i usluga javnog prijevoza utjecat će i na podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Proširenje tramvajskih linija jedan je od glavnih prioriteta investicijskog programa budući da tramvajski prijevoz postaje okosnica prometne mreže Metropole Aix-Marseille-Provence.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

TaM Voyages Montpellier predstavio izgled novog tramvaja

Nova tramvajska linija povezivat će prigradska naselja Clapiers i Lavérune, a jednim dijelom prometovat će kroz središte Montpelliera. Jučer je u Botaničkom vrtu ovog lijepog francuskog grada predstavljen dizajn novog tramvaja koji pod nazivom „Lišće života“ („Feuilles de vie“) potpisuje kamerunski umjetnik Barthélémy Toguo.

Građani biraju izgled novog tramvaja na pariškoj liniji T1

Građanke i građani francuske regije Île-de-France do 21. siječnja 2022. mogu glasati za svoj omiljeni dizajn novog tramvaja na liniji T1. Novi tramvaji uvode se s ciljem poboljšanja udobnosti putnika i povećanja pouzdanost ove linije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER