Novi terminal firentinske zračne luke bit će prekriven vinogradom površine 7,6 hektara

Arhitektonski studio Rafael Viñoly Architects predstavio projekt novog terminala Zračne luke Amerigo Vespucci u Firenci

Novi terminal međunarodne zračne luke u Firenci odaje počast lokalnoj toskanskoj baštini, istovremeno pružajući novu infrastrukturu i urbane pogodnosti koje poboljšavaju širi urbani kontekst.

Arhitektonski studio Rafael Viñoly Architects predstavio je planove za izgradnju novog terminala Zračne luke Firenze-Peretola (FLR), nazvane po čuvenom talijanskom moreplovcu Amerigu Vespucciju. Dizajn novog terminala temelji se na lokalnoj tradiciji proizvodnje vina, a na njegovom zelenom krovu planirana je sadnja vinove loze i podizanje vinograda.

© Rafael Viñoly Architects

Novi terminal Zračne luke Amerigo Vespucci (Aeroporto Internazionale di Firenze Amerigo Vespucci) imat će ukupnu površinu od oko 50.000 četvornih metara i očekuje se da će ostvarivati godišnji promet od preko 5,9 milijuna putnika iz cijelog svijeta (gotovo 3,1 milijuna putnika 2023. godine).

Vinograd na krovu blagog nagiba prostirat će se na površini od 7,6 hektara i sastojat će se od 38 redova vinove loze. Navodnjavanje i uzgoj vinove loze očito će predstavljati pravi izazov, no prema riječima projektanata, upravljanje vinogradom povjerit će se vodećem vinaru iz regije Toskane, a ovdje proizvedeno vino čuvat će se u podrumima ispod terminala.

© Rafael Viñoly Architects

Uz planirani vinograd, izgradnja novog terminala uključuje produljenje i preusmjeravanje postojeće uzletno-sletne staze, udaljavajući je od obližnjih brda koja najsuvremenijim zrakoplovima trenutačno ograničavaju sposobnost za obavljanje operacija. Također, dolasci i polasci putnika bit će raspoređeni u velikom prostoru u središtu novog terminala, a glavni cilj je omogućiti lakšu navigaciju zrakoplova i veću udobnost za putnike.

© Rafael Viñoly Architects

Unutrašnjost terminala bit će ispunjena prirodnim svjetlom zahvaljujući velikim staklenim površinama, uključujući i one na krovu, čime će se stvoriti ugodan ambijent za sve putnike.

U neposrednom okruženju Zračne luke Amerigo Vespucci planirana je izgradnja maloprodajnih trgovina, parkirališta i studentskog smještaja, kao i unapređenje prometne povezanosti s Firencom i njezinom širom regijom razvojem multimodalnog prijevoza, uključujući novi sustav lake željeznice.

© Rafael Viñoly Architects

U arhitektonskom studiju Rafael Viñoly Architects također ističu kako je predviđeno da zračna luka dobije certifikat zelene gradnje LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design), iako ne pružaju dovoljno podataka o održivoj gradnji u ovoj ranoj fazi, osim korištenja velikog zelenog krova i maksimalnog korištenja prirodnog osvjetljenja.

Projekt bi se trebao realizirati u dvije faze, od kojih bi prva trebala biti dovršena 2026., a druga do 2035. godine. Novi terminal zračne luke neće samo predstavljati velik korak za održivu budućnost grada, već će biti i simbol tradicije, povijesti i inovativnog duha koji nastavljaju pokretati talijansko gospodarstvo u 21. stoljeću, ističu projektanti.

© Rafael Viñoly Architects

Projekt novog terminala firentinske zračne luke predstavlja još jedan primjer rastućeg trenda ozelenjavanja interijera i eksterijera zračnih luka. Jedan od najboljih primjera je svakako Zračna luka Jewel Changi u Singapuru s trgovačkim kompleksom na temu prirode i najvišim zatvorenim vodopadom na svijetu, kao i bujnim zelenilom ispunjen Terminal 2 Zračne luke Kempegowda u Bangaloreu, glavnom gradu indijske savezne države Karnataka.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Novim proširenjem Zračna luka Beč postaje još značajnije međunarodno čvorište

Zračna luka Beč nije samo važno austrijsko prometno čvorište, već i najveći poslodavac na istoku zemlje te vodeće poduzeće Donje Austrije. Broj putnika u stalnom je porastu, kvaliteta usluge oduvijek je na zavidnom nivou, a proširenjem Terminala 3 postići će se najviši međunarodni standardi.

U Firenci otvorena nova biciklistička staza

Gotovo jedan kilometar duga biciklistička staza doprinosi daljnjem razvoju održive mobilnosti i većoj sigurnosti biciklista, kao i ostvarenju krajnjeg cilja, a to je biciklistički grad za sve građane Firence.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER