Pravednija poljoprivreda u EU nakon 2020. godine

Europski parlament reformira svoj poljoprivredni okvir diljem EU

Zajednička poljoprivredna politika - Zastupnici imaju ambiciozne planove za reformu, od pravednijeg financiranja, davanja veće potpore mladim i novim poljoprivrednicima i regijama s poteškoćama do jamčenja bolje opremljenosti poljoprivrednika u EU za suočavanje s krizama.

Gotovo polovica zemlje u Europskoj uniji koristi se za poljoprivredu. EU želi zaštititi i promicati svoj poljoprivredni sektor, a s reformom Zajedničke poljoprivredne politike koja slijedi nakon 2020. godine, Parlament nastoji povećati fleksibilnost i pravednije financiranje. Cilj je poljoprivredu učiniti pravednijom u svim državama članicama. Ruralne regije bi dobile više financijskih sredstava, a zastupnici žele bolje podržati mlade i nove poljoprivrednike.

„Moramo odraziti razlike u prihodima u različitim europskim regijama. Po mom mišljenju, ne bi bilo pravedno dovesti do toga da svi poljoprivrednici u Europi imaju iste prihode.“ – izjavio je za EuroparlTV talijanski zastupnik Herbert Dorfmann iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Zastupnici žele održati konkurentnost poljoprivrede u EU i zato se zalažu za dostatno financiranje ZPP-a.

„Pitanje je kakvu poljoprivredu želimo u Europi? Osobno mislim da bismo u Europi trebali imati obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su održiva, inovativna i atraktivna mladim ljudima.“ – dodaje Herbert Dorfmann.

Zastupnici žele da se budućim ZPP-om postigne da poljoprivredna gospodarstva budu ekološki održivija te potaknuti inovacije i pametne poljoprivredne prakse kako bi EU u narednom razdoblju mogla ostvariti sigurnost opskrbe hranom i procvat poljoprivrednih gospodarstava.

EuroparlTV / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Populacija trčki u Njemačkoj pala za više od 90 %, zna se i zašto!

U Njemačkoj se od 1980. godine populacija trčki (poljskih jarebica, lat. Perdix perdix) smanjila za 91 posto i sada je preostalo tek između 21.000 i 37.000 parova. Prema izračunima nevladine organizacije NABU, za očuvanje populacije potrebno je najmanje 335.000 parova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER