Solarna elektrana Bazeni u Čakovcu stavljena u puni pogon

Nakon eksperimentalnog perioda Gradu Čakovcu izdana potvrda za trajni pogon solarne elektrane na Gradskim bazenima „Marija Ružić“

Solarna elektrana na čakovečkim Bazenima instalirana je u sklopu provedbe projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“, koji okuplja 11 partnera iz Hrvatske i Norveške.

Hrvatska elektroprivreda – Elektra Čakovec izdala je Gradu Čakovcu potvrdu za trajni pogon sunčane elektrane čime je počeo proces razmjene energije s distribucijskom mrežom. Priključna snaga solarne elektrane Bazeni je 225,00 kW u smjeru predaje u mrežu, a priključna snaga u smjeru preuzimanja iz mreže je 370,00 kW.

Grad Čakovec je solarnu elektranu na Bazenima instalirao u sklopu provedbe projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“, koji okuplja 11 partnera iz Hrvatske i Norveške. Ovim pilot projektom ukupne vrijednosti 265.155,61 eura, Bazenima je osigurana samostalna proizvodnja električne energije za podmirenje vlastitih potreba, a višak će se predavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede.

„Provedbom projekta „Dobra energija“ posvetili smo se širenju svijesti o potrebi stjecanja energetske neovisnosti i informiranja građana o potencijalnim izvorima sufinanciranja instalacije solarnih elektrana. U tom smislu, Grad je objavio poziv kojim dodjeljuje bespovratna sredstva za izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama (otvoren od 23.11. do 27.12.2023.) i interes građana je velik.“ – istaknula je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

U sklopu projekta tiskan je letak „Iskoristi dobru energiju svoje lokalne zajednice“ koji nudi osnovne informacije o solarnoj energiji, kućnim solarnim elektranama i njihovoj isplativosti. U letku je objavljen QR kod koji vodi na mrežne stranice projekta „Dobra energija“, na kojima je obilje informacija o mogućnostima instaliranja solarnih elektrana i iskorištenja energije Sunca. Letci se mogu preuzeti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ Čakovec.

Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Partneri iz vlastitih sredstava osiguravaju 7,5 % vrijednosti projekta. Projekt okuplja konzorcij od 11 partnera koje predvodi Istarska županija. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, a Čakovec je u tom smislu već pokrenuo pripremu projekata solarnih elektrana na objektima dječjih vrtića i škola.

 

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

„Dobra energija - SEET” osigurat će 1 MW novih solarnih elektrana

U ponedjeljak je u Poreču najavljen početak provedbe projekta „Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju“, koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

„Dobra energija“ gostuje na Energetskom danu Grada Rijeke

U sklopu riječkog „Zelenog tjedna“, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. u Rijeci će se održati Energetski dan Grada Rijeke, koji će ugostiti Zelenu energetsku zadrugu (ZEZ) i njihovu turneju „Dobra energija“ koja potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER