U Čakovcu održan zanimljiv događaj o Suncu i solarnoj energiji za kućanstva

Zaključena provedba projekta koji je obogatio prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji

Događaj „Zagledaj se u Sunce“ u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ), Astronomskog društva Vega Čakovec i Grada Čakovca građanima je dao uvid u mogućnosti koje pruža energija iz Sunca, a uključivao je gledanje u Sunce kroz solarni teleskop, demonstraciju mobilnog solarnog sustava zahvaljujući kojem su građani mogli popiti i „solarnu” kavu te informativna predavanja na temu Sunca i solarne energije za kućanstva.

„Sve više građana razmišlja o korištenju solarne energije u kućanstvu. Ovim događajem htjeli smo im pomoći prikupiti osnovna znanja o tome jer je to preduvjet za isplativo ulaganje u kućnu solarnu elektranu, ali i temelj za snalaženje na brzorastućem tržišu solarne energije.” - izjavila je Erica Svetec, voditeljica projekata u ZEZ-u. 

Događaj „Zagledaj se u Sunce” bio je završna aktivnost ZEZ-ovog projekta „SOL4ALL - Community-Led Solarization” kojim je upravo u razvoju znanja i vještina za korištenje prilika koje pruža solarna energija, a posebno znanja i vještina žena i mladih, zadrugu podržao Google.org kroz natječaj Social Impact Challenge. ZEZ je 2021. bio jedina organizacija iz Hrvatske koja je na natječaju namijenjenom zemljama Srednje i Istočne Europe ostvarila pravo na podršku Google.org-a. 

ZEZ-u je to omogućilo razvoj niza aktivnosti i sadržaja za informiranje o solarnoj energiji za kućanstva za građane, poput digitalnog tečaja Solarna pismenost koji kroz sedam modula objašnjava solarnu tehnologiju, sve korake realizacije solarne elektrane za kućanstvo, ali i pojmove poput građanske energije i energetskog siromaštva. Građani su se u sklopu događaja “Zagledaj se u Sunce” mogli upoznati s ovim tečajem, testirati svoje znanje o solarnoj energiji te ostvariti pravo na ZEZ-ov certifikat o solarnoj pismenosti. 

© Dragutin Kliček

I nakon događaja „Zagledaj se u Sunce”, sadržaji poput tečaja Solarna pismenost koje je ZEZ razvio kroz ovaj projekt besplatni su i trajno dostupni za sve zainteresirane građane na web stranici ZEZ-ovog neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Na sunčanoj strani.

„Zelena tranzicija, a posebno brzorastuće tržiše solarne energije, pružaju puno prilika za bolje i isplativije upravljanje energijom u kućanstvu, ali i za zapošljavanje. Želimo ih učiniti jednako dostupnima svima.” - istaknula je Erica Svetec. 

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Zagledajte se u Sunce i saznajte kako do solarne energije u vlastitom domu

Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Astronomsko društvo VEGA u suradnji s Gradom Čakovcem pozivaju građane na edukativni događaj „Zagledaj se u Sunce“ o Suncu i solarnim elektranama koji će se održati 20. svibnja na Trgu Republike i u Knjižnici „Nikola Zrinski“  Čakovec.

Na ovim predavanjima možete saznati sve o solarnim elektranama za kućanstva

Gradovi Pazin, Vodnjan – Dignano i Umag - Umago pozivaju na besplatna informativna predavanja pod nazivom „Uključi se u sunce!”. Predavanja će se održati od 28. do 30. ožujka 2023., a građani ova tri grada imaju priliku prikupiti sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva koje su im potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER