„Dobra energija“ gostuje na Energetskom danu Grada Rijeke

Energetski dan Grada Rijeke: Turneja „Dobra energija“ informira građane o solarnim elektranama za kućanstva

U sklopu riječkog „Zelenog tjedna“, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. u Rijeci će se održati Energetski dan Grada Rijeke, koji će ugostiti Zelenu energetsku zadrugu (ZEZ) i njihovu turneju „Dobra energija“ koja potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

Rijeka je jedan od jedanaest gradova koje Zelena energetska zadruga, u sklopu turneje „Dobra energija 2023.“, obilazi od svibnja do rujna s ciljem da ih podrži u većem iskoraku prema solarnoj energiji koja u Hrvatskoj ima izuzetan potencijal.

Turneja svim zainteresiranim građanima Rijeke putem zanimljivih aktivnosti donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva.

Informativno predavanje „Kako do vlastite solarne elektrane?” na kojem svi zainteresirani građani Rijeke imaju priliku besplatno se informirati o solarnoj energiji za kućanstva održat će se u ponedjeljak 12. lipnja od 17.30 u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Naglasak predavanja je na primjeni solarnih elektrana za vlastitu potrošnju u kućanstvu, a građani će, između ostalog moći saznati koji su uvjeti ugradnje solarne elektrane, koji su administrativni i tehnički koraci do ugradnje, zašto je važno pravilno dimenzioniranje i kako izgleda obračun energije iz solarne elektrane te kako iskoristite prilike za sufinanciranje solarnih elektrana.

Zbog ograničenog broja mjesta obavezna je prijava za sudjelovanje na predavanju. Građani se za predavanje mogu prijaviti putem prijavnog obrasca koji je dostupan i na web stranicama Zelene energetske zadruge.

Također, u sklopu turneje „Dobra energija“ građani će u Rijeci istog dana od 10.00 sati na Trgu 128. brigade moći posjetiti „Sunčani dnevni boravak“, odnosno informativni punkt na kojem će moći popiti solarnu kavu, vidjeti sve komponente male solarne elektrane, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u vlastitu solarnu elektranu.

Zelena energetska zadruga u svakom gradu-domaćinu turneje „Dobra energija“, uz aktivnosti za građane održava i aktivnosti jačanja kapaciteta djelatnika gradske uprave za razvoj projekata solarne energije. U tome je poseban naglasak na solarnoj energiji u vlasništvu i/ili suvlasništvu građana, kroz planiranje mjera podrške građanima u ulaganju u solarne elektrane za obiteljske kuće i/ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama.

Ovo je treće izdanje turneje s kojom je ZEZ od 2020. godine obišao preko 20 gradova diljem Hrvatske. Ove godine, nakon Samobora, Siska, Biograda na Moru i Rijeke, turneju će ugostiti gradovi Drniš, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) osnovana je 2013. godine u sklopu projekta „Razvoj energetskih zadruga u Hrvatskoj“ koji je provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Po završetku projekta ZEZ je nastavila samostalno djelovanje i postala krovna organizacija za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Dobra energija“ stiže u Biograd na Moru

Biograd na Moru treći je po redu od 11 gradova-domaćina turneje „Dobra energija“ kojom se od svibnja do rujna za građane organiziraju besplatne informativne aktivnosti o solarnoj energiji za kućanstva. Iskoristite priliku i pitajte Zelenu energetsku zadrugu sve što vas na tu temu zanima!

Turneja Dobra energija u Dubrovniku

Grad Dubrovnik će 21. rujna ugostiti turneju Dobra energija, kampanju kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. Turneja svim zainteresiranim građanima Dubrovnika donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER