Umag posljednji od jedanaest gradova koji će ugostiti turneju „Dobra energija“

Saznajte sve o solarnim elektranama za kućanstva i aktualnim poticajima

Grad Umag - Città di Umago ugostit će turneju „Dobra energija“, kampanju kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

Turneja „Dobra energija“ svim zainteresiranim građanima Umaga u četvrtak 16. studenog od 10 do 13 sati u „Sunčanom dnevnom boravku” na Trgu 1. svibnja | Piazza Primo Maggio donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva, ali aktualnom Javnom pozivu za sufinanciranje projektne dokumentacije sunčane elektrane za vlastitu potrošnju u kućanstvima na području Grada Umaga. Istog dana od 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu | L'Università „Ante Babić“ će se održati i besplatno predavanje „Najlakši put do sunčane elektrane”.

Solarna elektrana donosi i do 85 % manje račune za struju godišnje, a maksimalno je učinkovita barem 20 godina. Samo ulaganje se isplati već za šest do osam godina, i to bez korištenja poticaja, dok se uz poticaje razdoblje povrata ulaganja može dodatno ubrzati.

Grad Umag - Città di Umago građane poziva da iskoriste priliku za sufinanciranje projektne dokumentacije solarne elektrane u iznosu do 100%, a najviše 600 € ukupno za dvije mjere, posebno ususret najavljenom javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) kroz koji se mogu ostvariti i nacionalni poticaji za ugradnju solarne elektrane. Fond je novi javni poziv najavio za naredne mjesece - objava uvjeta najavljena je za kraj 2023., a zaprimanje prijava za I. kvartal 2024. Zato je sada dobar trenutak za informiranje o uvjetima i procesu realizacije solarnih elektrana te pripremu za korištenje ovih poticaja.

Stručni tim Na sunčanoj strani, servisa Zelene energetske zadruge za podršku u realizaciji solarnih elektrana, će istog dana u Umagu održati i besplatno predavanje „Najlakši put do sunčane elektrane“. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a izvrsna je prilika za prikupiti detaljne i provjerene informacija o koracima do solarne elektrane na vlastitom krovu, ali i novostima u zakonskom okviru te korištenju solarne energije kroz energetske zajednice.

Predbilježibe za sudjelovanje na predavanju moguće su putem sljedećeg online obrasca.

Umag će biti posljednji od jedanaest gradova koje će ZEZ obići u sklopu ovogodišnje turneje Dobra energija s ciljem da ih podrži u većem iskoraku prema solarnoj energiji koja u Hrvatskoj ima izuzetan potencijal. U svakom gradu-domaćinu turneje, ZEZ uz aktivnosti za građane održava i aktivnosti jačanja kapaciteta djelatnika gradske uprave za razvoj projekata solarne energije. U tome je poseban naglasak na solarnoj energiji u vlasništvu i/ili suvlasništvu građana, kroz planiranje mjera podrške građanima u ulaganju u solarne elektrane za obiteljske kuće i/ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama. Ovo je treće izdanje turneje Dobra energija kojom je ZEZ od 2020. obišao preko 30 gradova diljem Hrvatske.

 

RASPORED AKTIVNOSTI O SOLARNOJ ENERGIJI 16.11.:

  • Sunčani dnevni boravak u sklopu turneje Dobra energija: 10 do 13 sati, Trg 1. svibnja / Piazza Primo Maggio
  • Predavanje „Najlakši put do sunčane elektrane“ servisa Na sunčanoj strani: 18 sati, Pučko otvoreno učilište L'Università „Ante Babić“ (Trgovačka 6, učionica broj 6)

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

„Dobra energija“ gostuje na Energetskom danu Grada Rijeke

U sklopu riječkog „Zelenog tjedna“, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. u Rijeci će se održati Energetski dan Grada Rijeke, koji će ugostiti Zelenu energetsku zadrugu (ZEZ) i njihovu turneju „Dobra energija“ koja potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

„Dobra energija - SEET” osigurat će 1 MW novih solarnih elektrana

U ponedjeljak je u Poreču najavljen početak provedbe projekta „Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju“, koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER