Nova Gradska knjižnica Rijeka otvara se 21. prosinca

Zgrada bivše tvornice cigareta za tjedan dana zasjat će punim sjajem kao prostor kulture, stvaranja i dijaloga – kao prava suvremena knjižnica!

Prva prava zgrada Gradske knjižnice Rijeka, koja s Dječjom kućom čini jedinstvenu cjelinu, prostire se na 5 000 četvornih metara. Na četiri kata nudit će bogate sadržaje poput odjela za mlade, katove za književnost, znanost i publicistiku te stvaralačke prostore.

„U četvrtak 21. prosinca 2023. u 17 sati povijesni je trenutak za čitateljsku i stvaralačku kulturu u Rijeci jer otvaramo Gradsku knjižnicu Rijeka u Benčiću! Fascinantan zahvat stvaranja prave knjižnične zgrade u bivšoj tvornici cigareta, donedavno potpunoj ruševini, time dolazi do svoga finala ili bolje rečeno pravog početka. Sljedećih dana pratite naše kanale jer bit će puno vijesti – program, aktivnosti, zabava, a sve to na novoj web stranici naše knjižnice koja će danas u plovidbu virtualnim morima! Vidimo se u knjižnici!”, poručili su iz Gradske knjižnice Rijeka.

Daj ruku, useli knjižnicu

Riječanke i Riječani svih generacija pozivaju se na sudjelovanje u akciji prijenosa knjiga od ruke do ruke, putem ljudskog lanca, kojim će se nekoliko stotina knjiga prenijeti od stare lokacije Središnjeg odjela Filodrammatica do nove lokacije u kvartu kulture Benčić. Kilometarska linija tako će spojiti Korzo i novu knjižnicu u impresivnu vizuru.

Planirani početak puta knjiga ljudskim lancem  od Filodrammatice do Benčića je u četvrtak 21. prosinca u 13 sati, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti ispunjavanjem sljedećeg online obrasca, i to do utorka 19. prosinca u 10 sati.

Ravnatelj Knjižnice Niko Cvjetković istaknuo je kako se za otvaranje nove zgrade priprema poseban trodnevni program.

„Velik je broj naših suradnika, prijatelja, građana koje smo željeli uključiti u program otvorenja, a sve će započeti 21. prosinca ujutro kada ćemo napraviti ljudski lanac, od zgrade Filodrammatice do nove zgrade knjižnice. Simbolično ćemo tim lancem prenijeti knjigu od stare do nove lokacije i ovim putem napominjem da će biti otvoren poziv svima koji se žele priključiti našem lancu. U popodnevnim satima bit će održan svečani dio programa, nakon čega se vrata knjižnice, u 17 sati otvaraju za sve građane. U 18 sati krenut će radionice, autorski susreti i zabavni program, a planiramo i vođene ture za građane, kako bi se upoznali s novim prostorom i novitetima koje uvodimo. Idućeg dana, 22. prosinca, u jutarnjim satima, stižu nam knjižničari iz Hrvatske i Primorsko-goranske županije, dok su popodnevni sati ponovno rezervirani za druženje s građanima. U subotu,  23. prosinca dio programa posvetili smo našim čitateljskim klubovima koji imaju velik broj članova i naša su velika snaga i željeli smo im to i pokazati.“ - najavio je ravnatelj Niko Cvjetković.

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Rijeka: Zimska priča poziva na tjedan dana druženja u Benčiću

Novi riječki kvart kulture Benčić svakim je danom sve življi zahvaljujući obnovljenim i novoizgrađenim zgradama Muzeja grada Rijeke, Dječje kuće i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) te programima koji se u njima svakodnevno odvijaju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER