Barcelona ima najbolju javnu knjižnicu na svijetu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ osvojila je međunarodnu nagradu za najbolju novu javnu knjižnicu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barceloni proglašena je najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu. Nagrada je dodijeljena ovog ponedjeljka tijekom 88. kongresa Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu.

„Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u Barceloni arhitektonsko je i funkcionalno čudo, nalikuje hrpi otvorenih knjiga i služi kao kulturno središte zajednice s 240 000 stanovnika. Danas je proglašena najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu na 88. kongresu Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) koja se upravo održava u Rotterdamu. Knjižnica se ističe svojim iznimnim arhitektonskim karakteristikama, fleksibilnošću prostora i doprinosom koji daje lokalnoj zajednici. Nazvana po glasovitom dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Gabrielu Garcíi Márquezu, knjižnica utjelovljuje duh interakcije s okruženjem i lokalnom kulturom.“ – ističe se u priopćenju IFLA-e.

U suradnji s danskom softverskom tvrtkom Systematic, Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) – vodeća svjetska knjižničarska organizacija posvećena međunarodnoj suradnji i razvoju knjižničarstva, svake godine dodjeljuje nagradu „Javna knjižnica godine“, a nagrađena knjižnica dobiva i novčanu nagradu u visini od 5 000 američkih dolara. Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 16 knjižnica iz 11 različitih zemalja, a pored pobjedničke ostali finalisti bile su knjižnice Parramatta u Australiji, Shanghai East u Kini i Janez Vajkard Valvasor u Krškom (Slovenija).

  • Predstavnici knjižnice „Gabriel García Márquez“ na 88. kongresu Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu © Matteo Cogliati - IFLA

„Ovo nije priznanje samo za našu knjižnicu, već za sve barcelonske knjižnice, arhitekte, Barcelonu i sve njene građane. Demokratska i socijalna prava i vrijednosti ključni su za našu knjižnicu na koju smo iznimno ponosni“ – istaknuli su Ferran Burguillos, direktor Gradske mreže knjižnica Barcelone i Neus Castellano, ravnateljica knjižnice.

„Uvijek sam zadivljen visokom kvalitetom, impresivnim rješenjima i inovativnim značajkama novih knjižnica koje se svake godine prijavljuju za nagradu „Javna knjižnica godine“. Ni ovogodišnji kandidati nisu bili ništa manje impresivni, a svaka od ovih knjižnica pravi je dar svojoj lokalnoj zajednici. Knjižnica „Gabriel García Márquez“ izvrstan je primjer kako knjižnica može poslužiti kao ključna poveznica između ljudi i zajednica. Cijeli proces gradnje, uključujući odabir materijala, karakteriziraju rigorozni održivi izbori te hrabra i ambiciozna rješenja. Ova knjižnica predstavlja pravi uzor za buduće knjižnične zgrade u godinama koje dolaze.” – kazao je Jakob Guillois Lærkes, predsjednik žirija.

Knjižnicu „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí dizajnirali su arhitekti Elena Orte i Guillermo Sevillano iz tvrtke SUMA Arquitectura, a otvorena je 28. svibnja 2022. godine. Snažan skulpturalni oblik knjižnice naglašen je gustom strukturom drvenih ploča koje definiraju karakter knjižnice. Tlocrt je inteligentno dizajniran i stvara različite prostore koji zadovoljavaju različite potrebe i aktivnosti. Od izložbene agore i „foruma ideja“ u prizemlju do čitaonice na gornjem katu, svaki dio knjižnice je pažljivo oblikovan kako bi posjetiteljima pružio toplo i ugodno okruženje.

Glavni fokus knjižnice je učenje i povezivanje lokalne zajednice. U tu svrhu knjižnica organizira rane kreativne radionice, tečajeve stranih jezika i digitalne pismenosti. Sa svojim jedinstvenim sadržajima koji uključuju slušaonicu, radijski studio, kuharsku radionicu i senzorni prostor za djecu i mlade, knjižnica zadovoljava širok raspon interesa i iskustava.

 

Poseban kutak za svakog korisnika

Knjižnicu „Gabriel García Márquez“ dnevno posjećuje više od tisuću posjetitelja iz četvrti Sant Martí i drugih dijelova Barcelone, a zbog svoje atraktivnosti privlači i velik broj turista. Knjižnica je specijalizirana za latinoameričku književnost, a njeni su prostori vrlo ugodni i topli zahvaljujući udobnim foteljama, visećim ležaljkama, jastucima i drvenim stalcima. Sa svojih 4 294 četvornih metara prostora na pet katova knjižnica daje osjećaj prostranosti, a raspolaže i manjim prostorima odijeljenih svijetlim zastorima koji pružaju više privatnosti.

Prostori knjižnice šire se oko središnjeg stubišta i ispunjeni su prirodnom dnevnom svjetlošću, a kroz velike prozore komuniciraju s okolinom i pružaju pogled na drveće koje ih okružuje. Prilazna arkada knjižnice produžuje pješačke površine četvrti i povezuje se s interijerom. Strukturu zgrade čini hibrid lameliranog i križno lameliranog drva i čelika, čime se povećava strukturalna učinkovitost i arhitektonska izvedba. Njena se konfiguracija temelji na tri jezgre povezane rešetkastim nosačima, s neobičnim volumenom izloženog drva i skrivenih spojeva. Struktura definira i kvalificira prostor bez vidljivih tektonskih naprezanja i integrira se sa svakim dijelom knjižnice. Rezultat svega stoga je sjajna stolarija, koliko topla i lagana, toliko propusna i svijetla.

U skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja i IFLA-inom globalnom vizijom, knjižnica utjelovljuje holistički pristup održivosti, angažmanu zajednice te osnaživanju partnerstva i znanja. Svojim dizajnom i integracijom društvenih i ekoloških ciljeva, knjižnica služi kao svjetionik inspiracije za knjižnice diljem svijeta, zaključuju u IFLA-i.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona će 2026. dobiti novu šetnicu površine 70 000 četvornih metara

U dijelu ulice Gran Via u Barceloni stvara se velika šetnica kojom će se značajno podići kvaliteta života i poboljšati povezanost s drugim dijelovima grada. Šetnica se uređuje iznad cestovnih tunela Glòries te će se povezati s novim parkom Parc de les Glòries, nastalom na mjestu nekadašnjeg uzdignutog kružnog toka i spoja triju najvažnijih gradskih prometnica: Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana i Gran Via de les Corts Catalanes.

Uz sve kvalitetniju biciklističku mrežu u Barceloni raste i broj biciklist(ic)a

Bicikli i druga mala vozila za osobnu mobilnost u Barceloni su se 2022. svakodnevno koristili za čak 220.000 putovanja, što je povećanje od 11 % u odnosu na 2021. godinu i 23 % više u odnosu na razdoblje prije pandemije. Ovo povećanje ostvareno je ponajviše zahvaljujući širenju i poboljšanju gradske biciklističke mreže.

Caja de Tierra – arhitektonski ured sa zemljanim zidovima

Paragvajska arhitektonska tvrtka Equipo de Arquitectura može se pohvaliti nizom inovativnih projekata, no pri izgradnji svog uredskog prostora odlučili su se za povratak drevnom načinu gradnje. Nedavno su predstavili svoju zemljanu kućicu Caja de Tierra – prekrasan uredski prostor sagrađen tehnikom nabijene zemlje u okruženju bujnog raslinja.

HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu

Vizija drvene konstrukcije i ideja stvaranja nekonvencionalne građevine bile su polazište za razvoj i izgradnju HoHo tornja u Beču. Srećom, dogodio se izvrstan spoj hrabrog investitora i projektantice, izgradnja nove bečke gradske četvrti, pažljivo odabranog tima i višemjesečne pripreme projekta uz potporu gradske uprave. Sve to urodilo je izgradnjom trenutno najviše hibridne drvene građevine na svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER